menü    videók      
Mit tanulnál?
Keresés:
videót kérek belépés regisztráció
 Termék tesztek, hírek, bemutatók  ✦  mobilok, okosórák, médialejátszók, stb.  ✦  kattints ide!
Mi az a hash és hogyan lehet generálni? (2018.08.04)
Bejegyzések a témában:   nem-atlagfelhasznalo  
Hozzászólások

Mi az a hash?

A hash (kiejtése: hes) nem olyan dolog, amivel egy átlagfelhasználó napi szinten találkozhatna, ennek ellenére hasznos lehet néha, így jó tudni róla.

A hash lényegében egy karaktersorozat, ilyesmi:

addce4af05ed6806b59136313362603d62334626

Mivel gyakorlatilag minden hash egyedi, így bármiről képezhető egy ilyen lenyomat, amivel később egyértelműen azonosítható lesz az, amiről készült. Ez lehet például egy fájl, de lehet valamilyen szöveg is és tetszőleges méretű, szöveg esetén tetszőleges hosszúságú lehet, a hash mérete mindig állandó marad.

Elméletileg előfordulhat ütközés két különböző dologból készített hash esetén, de ez nagyon ritka. Ha fontos garantálni az egyediséget, akkor készíthető több különböző hash, hiszen számos módszer (algoritmus) létezik a készítésére, például:

MD5
SHA1
SHA256
SHA512
CRC32

Mire használható?

Sokkal gyakrabban használatos, mint azt sejteni lehetne! Szinte minden weboldal használja a jelszavak biztonságosabb tárolására, hiszen a weboldalhoz tartozó név (vagy email) + jelszó párosok illetéktelenek által történő megszerzés esetén sokkal nehezebb dolguk lesz a jelszavak használatával, mert ilyesmiket látnak:

felhasznalonevem

2f712f2b4c17b108f5961465d36a19c98301c173

Ez így ebben a formában használhatatlan, hiszen maga a jelszó ismeretlen. Önmagában azért ez sem nyújt 100%-os védelmet, de alapvető, hogy egy weboldal ne egyszerű szövegként tárolja a jelszavakat.

Gyakran alkalmazott fájlok sértetlenségének ellenőrzésére, hiszen fájlokból is készíthető ilyen lenyomat és ha akár 1 bájt is megváltozik a fájlban, akkor már nem egyezik a hash az eredetivel. Tömörítés esetén is felhasználható a fájl épségének ellenőrzésére.

De tulajdonképpen az informatika számos területén jelen van.

Hogyan készíthető hash?

Szöveg esetén egyszerűen, számos weboldal ad rá lehetőséget (például ez is).

Fájlokból is készíthető hash, létezik nem is egy program, például ez.

Így néz ki az elindítása után:A "Browse"-ra kattintva kiválasztható egy fájl, vagy rá is húzható a programra, majd "Calculate" és máris kiszámítja a hash-eket (SHA1, MD5, CRC32), amelyek kimásolhatók egyesével, vagy a "Copy"-ra kattintva mindegyik egyszerre és a "Save"-re kattintva el is menthető fájlként. Nagy fájlok esetén kicsit tovább tarthat a hasítás (hash-elés).

A "Text" lapon szövegekből is képezhető hash.