menü    videók      
Mit tanulnál?
Keresés:
videót kérek belépés regisztráció
 Termék tesztek, hírek, bemutatók  ✦  mobilok, okosórák, médialejátszók, stb.  ✦  kattints ide!
Haiku operációs rendszer bemutató (2018.10.01)
Bejegyzések a témában:   haiku  
Hozzászólások

Sosem hallottál a Haiku nevű operációs rendszerről? Nem meglepő, mivel nem túl ismert. Ennek ellenére mindent tud amit elvárunk egy modern rendszertől, lehet netezni, böngészőt használni, filmeket nézni, stb.

Na de mégis mi az a Haiku operációs rendszer?

A Haiku alapjául a BeOS szolgál, ami persze valószínűleg a többségnek ugyanúgy nem mond semmit, ezért hívjuk segítségül a Wikipédiát:

"A BeOS a Be Incorporated gyártmányú BeBox gépek operációs rendszere, elsőnek 1990-ben publikálták, melynek az egyik kulcseleme a GUI felületének szerkezete és használhatósága.

Ez egy fokozottan moduláris, egyfelhasználós, teljesen alapjaiból újraírt rendszer, legfőképp a digitális médiafájlok kezelésére írták: digitális audio, video és 3D grafikai feldolgozásra.

A rendszernek léteznek azóta PowerPC és Intel processzorokon futó változatai is, bár ezek nem élvezik az eredeti BeBox multimédiás teljesítményét.

Az 1990-es évek közepén felmerült, hogy az operációs rendszere fejlesztésében lemaradó Apple a BeOS-t használja a Macintosh gépeinek az operációs rendszereként a Mac OS helyett. Az ötletet végül elvetették, helyette a NextSTEP rendszert választották a Steve Jobs vezette NeXT Computer megvásárlása révén.

A BeOS 2001-ben a Palm Inc. tulajdonába került, mikor a cég felvásárolta a Be Inc.-et. Jelenleg a BeOS-t kisszámú önkéntes gondozza. A BeOS folytatásaként fogható fel a nyílt forrású Haiku operációs rendszer, amely kompatibilis a BeOS-sal, és 2001-től 2004-ig OpenBeOS néven volt ismert, ezt követően változtatták a nevét Haiku-ra. "

Vagyis a Haiku nem Windows és nem is Linux alapú, hanem egy harmadik, teljesen független rendszer. Az ismeretlensége ellenére viszont használható rendszerről van szó és a magyar nyelvet is támogatja.

Hogyan lehet használni?

Bármely 64 vagy 32 bites rendszer, amely képes Windows vagy Linux rendszert futtatni, az a Haiku-t is. A fejlesztők 512 MB memóriát ajánlanak, ami manapság viccesen kevés. Persze minél több, annál jobb, de reálisan 2 GB bőven elég.

Tehát egy régebbi gépre jó lehet, az alacsony gépigénye miatt.

Mire jó?

Nyilván a Windows-t, Linux-ot egy jobb számítógépről senki nem takarítja le a Haiku kedvéért, mert miért tenné? De ha van egy régebbi, amúgy már porosodásra, kidobásra ítélt masina, akkor lehet egy próbát tenni a Haiku-val (is).

Alapból van böngésző, pdf olvasó, szövegszerkesztő, lejátszó, levelező kliens, stb.

De a HaikuDepot-ból további programok is telepíthetők.

Letöltés

Innen letölthető, a telepítése ugyanúgy történhet mint például a Windows telepítése lemezről. Virtuális gépben is működik, de nem lesz feltétlenül nagy élmény, viszont kipróbálás céljából megfelelő (videó nem is készült, mert az csak tovább rontotta valamiért a használatóságát).