menü    videók      
Mit tanulnál?
Keresés:
videót kérek belépés regisztráció
 Termék tesztek, hírek, bemutatók  ✦  mobilok, okosórák, médialejátszók, stb.  ✦  kattints ide!
A Photoshop bővítmények telepítése, használata (2019.03.31)
Bejegyzések a témában:   photoshop  
Hozzászólások

A Photoshop nagy előnye a bővíthetősége, hiszen beszerezhető szinte minden, ami amúgy beépítve is megvan:

  • szűrők (filter)
  • réteg effektek (style)
  • alakzatok (shape)
  • stb. stb.

Viszont vannak olyan dolgok, amik már komplett, új funkciót adnak hozzá. Ebből is van többféle megoldás, mert szerencsére a Photoshop igen erősen támogatja a bővítmények készítését:

  • script: ezek is programok, de lényegében szöveges fájlok. Scriptekkel gyakorlatilag bármit meg lehet tenni, automatizációra is tökéletes.
  • plugin fájlok: ezeket nem kell telepíteni a hagyományos módon
  • és pluginok telepítővel


Script-ek

A script-ek egyik tipikus formája a jsx, ezeket csak rá kell húzni a Photoshop-ra, aminek a hatására végrehajtja a műveleteket, vagy megjelenít egy ablakot:Ez így persze nem valami kényelmes, de elhelyezhető a Photoshop menüjében. Ehhez egyszerűen másold be a jsx fájlt a telepítési mappán belül a Presets > Scripts mappába és ha futott a Photoshop, akkor zárd be, indítsd újra.

Így már megjelenik a File > Scripts menüpontban. De a dolog fokozható egy gyorsbillentyű beállításával, amely megtehető az Edit > Keyboard Shortcuts menüben.

Shortcuts For: Application Menus legyen kiválasztva.

Majd a File > Script részben kattints a bemásolt scriptre (olyan névvel jelenik meg, ami a fájl neve) és adj meg egy gyorsbillentyűt, majd "Accept". Ha már van ilyen gyorsbillentyű, akkor szólni fog miatta ("conflict"). Ilyenkor accept és törli a létező gyorsbillentyűt vagy válassz másikat.

Seregnyi nagyon hasznos script van, a jövőben számos bemutatásra kerül majd (keress rá hogy photoshop script).

Plugin fájlok

A plugin fájlok alapvetően nem sokban különböznek a script-ektől, ugyanúgy be kell másolni a telepítési mappába, bár megadható egyedi mappa is.

A jobb pluginok ilyen szépen szervezett tömörített fájlban vannak:

Photoshop CC 2015+
Photoshop CC (1.2.6)
Photoshop CS6 (1.2.6)

Értelemszerűen azt válaszd, amelyik Photoshop neked van.

Jsx fájlok esetén ugyanaz a folyamat, mint a script-eknél, de lehet 8bi formátumban is, ez esetben a telepítési mappán belül a Plug-ins mappába másold.

Zxp fájlok esetén célszerű az Adobe Extension Manager CC-t használni. Bővítményt telepíteni a telepítés gombra kattintva lehet.


A másik módszer a ZXPInstaller, amelyre csak rá kell húzni a zxp fájlt (vagy kattintani rá).


Ha végzett és futott a Photoshop, akkor újra kell indítani.

Telepítős bővítmények

Ez esetben a legegyszerűbb a dolog, hiszen csak telepíteni kell és a telepítő mindent intéz. Ilyen például az ON1 Effects bővítmény (videó itt). Ezek a bővítmények megjelenhetnek a Window > Extensions menüpontban is:Gyakran komplett felhasználói felületet adnak: