menü    videók      
Mit tanulnál?
Keresés:
videót kérek belépés regisztráció
 Termék tesztek, hírek, bemutatók  ✦  mobilok, okosórák, médialejátszók, stb.  ✦  kattints ide!
Virtuális gépek készítése a Hyper-V-vel (2019.05.17)
Bejegyzések a témában:   rendszer  
Hozzászólások

A Hyper-V a Windows saját megoldása, amellyel virtuális gépeket készíthetünk. Windows 10 Pro, Enterprise és Education verziókban érhető el. Persze vannak egyéb hasonló megoldások is, mint a VirtualBox, amely számos más rendszeren is működik.

Első lépésként engedélyezni kell: Vezérlőpult > Programok > Windows-szolgáltatások be- és kikapcsolása

A Hyper-V részben minden legyen bejelölve, majd OK és indítsd újra a gépet.Ha újraindult, akkor Start > gépeld be hogy hyper és "Hyper-V kezelője".


Valami ilyesmit látsz:Művelet > Hyper-V beállítások, ahol állítsd be, hogy hova kerüljenek a virtuális gépek és a virtuális merevlemezek (egy 50GB hely azért legyen minimum).A főképernyőn van egy új menüpont, ahol létrehozható virtuális gép manuálisan, de van egy "Gyors létrehozás...", amivel mindez csak pár kattintás.

Két módon lehet telepíteni: telepítő iso-ból ("Helyi telepítési forrás"), vagy rábízva a dolgot online forrásból.  Utóbbi legális, jogtiszta (amennyiben maga a gépen lévő Windows is az), ezért most azt nézzük meg.

Legyen a Windows 10 majd "Virtuális gép létrehozása".

Ilyenkor letölti és még elvégez pár műveletet.Szól ha végzett:


Először is "Beállítások szerkesztése..."

Itt a memória fontos, ami legyen legalább 2GB (a több jobb, de attól is függ, hogy mennyi memória van a gépben).

A processzor részben beállítható, hogy a processzor magokból mennyit használhasson, kettő ajánlott legalább, de eggyel is lehet próbálkozni (ha csak 2 magos a processzor).Majd az elindításához "Csatlakozás" és "Indítás".

Pontosan úgy, mint egy "igazi" Windows telepítésnél, itt is be kell állítani stb.Beállítható a virtuális gép "kijelzőjének" mérete:Ha megvan, akkor "Csatlakozás".

Végül megjelenik a Windows.Alapból angol, de telepíthető a magyar is: Start > gépeld be: lang

ésMajd "Add language", keresd ki a magyart (hungarian), majd "Next" és Install.Jelentkezz ki, majd be és így már magyar lesz.

A virtuális gép tetején van pár gomb:Lehetőség van elmenteni egy állapotot, majd visszatölteni, például most elmenteni, majd egy program telepítése után visszaállítani, így mindig tiszta marad.

mentés, visszaállításMagát a gépet leállítani ezzel lehet:De ez nem valódi leállítás, hanem olyan, mint a hibernálás, tehát ott folytathatod, ahol abbahagytad.

A listában a gépek megjelennek, egyet kiválasztva és a "Csatlakozás"-ra kattintva elindítható (majd "Indítás").

Törölni egy gépet jobb egérrel rá kattintva lehet (vagy jobb oldalon).