menü    videók      
Mit tanulnál?
Keresés:
videót kérek belépés regisztráció
 Termék tesztek, hírek, bemutatók  ✦  mobilok, okosórák, médialejátszók, stb.  ✦  kattints ide!
Internet kapcsolati minőség ellenőrzése, felügyelete - avagy mi az és mekkora a ping? (2020.11.07)
Bejegyzések a témában:   internet  
Hozzászólások
Az internet egymással kommunikáló számítógépek összessége, ezért a sebesség mellett az úgynevezett ping érték (késleltetés) sem elhanyagolható, amely azt mutatja meg, hogy egy távoli számítógépnek küldött kérésre mennyi idő múlva érkezik meg a válasz.

Ez átlagos netezgetés közben nem annyira kritikusan fontos, de "élő", folyamatos kapcsolatot igénylő dolgoknál igen, mint például az online játékok. Hiszen ha nagyon sokára érkezik válasz a játékot kiszolgáló számítógéptől, akkor megeshet, hogy késés jelentkezik nálunk a játék aktuális állapotához képest, ami a lag néven jelenséghez vezet (vagyis kimarad a történések egy része nálunk).

A ping értéke ideálisan 30-50 ezred másodperc alatti, ha pedig 10 alatti, akkor az tökéletes, jobbat kívánni sem lehet.

A ping értéke a távolsággal tipikusan növekszik, hiszen idő kell, míg a jel eljut és visszajön a gépünkre. Ezért amikor fontos a minél kisebb késleltetés, akkor legalább nagyobb földrajzi egységenként szokás szolgáltatás kiszolgáló szervereket hadrendbe állítani, hogy ne a világ másik felével kelljen kommunikálni.

A ping könnyen ellenőrizhető, ha megnyitjuk a Start menüt, beírjuk hogy cmd majd enter.

Így megkapjuk a parancssort.


Ide írjuk be pl. hogy

ping google.hu

majd enter

A time= xxx ms a ping értéke, amely jelen esetben igen kicsi a közeli, szolgáltatást biztosító számítógépek, szerverek miatt.


Távolabbi dolgok esetén ez simán lehet 200 körüli is.


Persze egy weboldalhoz ez is bőven elég, de például egy online játékhoz már nem feltétlenül, függően annak jellegétől (lassabb menetű játékhoz még elég lehet, de egy pörgősebbhez nem, túl nagy a késleltetés, kimaradnak egyes mozzanatok).

Ha ping probléma gyanakszunk, akkor bevethetünk valamilyen programot a folyamatos megfigyelésére, ilyen a PingoMeter (letöltés) is.

Elindítva a tálcán, színnel jelzi a ping állapotát.


Ha jobb egérrel kattintunk rá és setting, akkor a ping értéke is kiíratható ("Numbers mode").


Az advanced lapon a "Ping IP addres:" részben megadható egy IP cím, amit szeretnénk pingelni, de maradhat azon is amin van.

Az "Alarm when" bejelölése esetén szól, ha kritikus hálózati hiba van.

Ping timeout: ping időtúllépés (elérhetetlen távoli számítógép)
Connection lost: kapcsolati hiba