menü    videók      
Mit tanulnál?
Keresés:
videót kérek belépés regisztráció
 Termék tesztek, hírek, bemutatók  ✦  mobilok, okosórák, médialejátszók, stb.  ✦  kattints ide!
Mi az a netsemlegesség? (2017.11.24)
Bejegyzések a témában:   netsemlegesseg  
Hozzászólások
Mostanság gyakran felbukkanó kifejezés a "netsemlegesség". De mit jelent ez, miért fontos?

A netsemlegesség azt mondja ki, hogy az internet szolgáltatók nem részesíthetnek előnyben semmit. Tehát ha például a Google szeretné (és ezért fizetne is), hogy a Youtube legyen előnyben részesítve, hogy mindig a lehető legnagyobb sávszélességet (internet sebességet) kapja a videók lejátszásához, akkor az ellenkezne netsemlegesség elvével. Hiszen ez esetben a többi szolgáltató, videó megosztó hátrányba kerülne vele szemben. De természetesen a Google / Youtube helyére képzelhetünk bármit, Facebook, Skype, bármely üzenetküldő, stb.

Ezt a netsemlegesség elve nem engedi, amely valójában egy hatályban lévő törvény az Egyesült Államokban, egészen addig, míg el nem törlik, amely mostanság lehet aktuális.

Vagyis a netsemlegesség alapvetően jó dolognak tűnhet, viszont nem ennyire egyértelmű a helyzet.

Miért nem?

A válasz egyszerű: szinte mindenki találkozott már például mobil szolgáltatóknál korlátlan Facebook, Messenger, Deezer, Skype, Viber, WhatsApp vagy bármi mással. Ez nyilván egy jó dolog, egész hónapban használhatjuk korlátlanul. Ugyanakkor egyúttal ez az adott szolgáltatás oldaláról durván sérti a netsemlegesség elvét, hiszen ki használja a konkurencia szolgáltatásait, amikor az nem érhető el korlátlanul? Például a Youtube korlátlan, miközben más videó megosztók nem, vagy éppen a Deezer korlátlan, de a Spotify nem. Ráadásul az új, adott esetben jobb szolgáltatások érvényesülését is nagyban nehezíti, sőt, akár lehetetlenné is teheti.

Mondhatnánk, hogy akkor minden szolgáltatás legyen korlátlan és a probléma megoldva, de erre a mobil szolgáltatók még nem hajlanak alacsony havidíjért cserében, így csak néhány kiválasztott szolgáltatás érhető el korlátlanul (általában a népszerűbbek). Ha szigorúan ragaszkodnának a netsemlegességhez, akkor erre nyilván nem lenne lehetőség, ami viszont a felhasználóknak nem lenne jó.

De nem csak a mobilnet esetén probléma ez, hiszen a hagyományos internet esetén is visszaélésre ad lehetőséget egyes szolgáltatások előnyben részesítése, amelyek mindig megkapják a lehető legnagyobb sávszélességet, míg a többiek nem. Így kellő mennyiségű pénzzel komolyan visszaszorítható, vagy akár teljesen megölhető a konkurencia.

De felhasználói oldalról is problémás lehet, hiszen nem biztos, hogy mindenki a szolgáltató által előnyben részesített szolgáltatást szeretné használni.

Tehát mindent figyelembe nem is annyira egyértelmű, hogy a netsemlegesség jó vagy sem.