menü    videók      
Mit tanulnál?
Keresés:
videót kérek belépés regisztráció
 Termék tesztek, hírek, bemutatók  ✦  mobilok, okosórák, médialejátszók, stb.  ✦  kattints ide!
Szerezd meg az összes ingyen letölthető videót!

Hardver

- oktató videók

Adatok, fájlok hordozásának, tárolásának módjai, lehetőségei

A különböző adataink (mint például képek, videók, dokumentumok, vagy bármilyen fájlok) tárolására, hordozására és a számítógéptől elkülönített biztonsági másolatok készítésére többféle megoldás is kínálkozik. Ilyenek például a pendrive és a külső merevlemez. Mikor melyiket érdemes használni, mire kell figyelni, amikor megvesszük őket? Erről lesz szó ebben a videóban!

Amit tudni kell a tápegységekről

A tápegység a számítógépek rendkívül fontos eleme, nagyon fontos, hogy megfelelő minőségű és teljesítményű legyen, illetve biztonságosan üzemelje a számítógépet. Azonban gyakran nem kap megfelelő hangsúlyt és így kerül egy értékes, akár több százezer forintos számítógépbe is egy nem megfelelő minőségű tápegység. De valójában olcsóbb számítógépekbe sem szabadna nagyon olcsó, alacsony minőségű tápegységnek kerülnie. Ezért ebben a videóban megnézzük hogy mire kell ügyelni tápegység választásakor, vagy a készen vásárolt, mások által összeszerelt gépek esetén milyen tápegységet kell kérni, hogy az megfelelő minőségű és teljesítményű legyen.

Erre figyelj vásárláskor - a garancia

Ebben a sorozatban azt nézzük meg, hogy mire kell figyelni, amikor valamilyen számítástechnikai hardvert, alkatrészt, vagy komplett eszközt (mint például a laptop) veszünk. De alapvetően egyéb elektronikai eszközök vásárlásakor is hasznos lehet amit megtudhatsz ebből a sorozatból. Ebben a harmadik részben azt nézzük meg, hogy a garancia esetén mi az amit hasznos, ha tudunk.

Erre figyelj vásárláskor - amikor egy termék nem az, aminek látszik

Ebben a sorozatban azt nézzük meg, hogy mire kell figyelni, amikor valamilyen számítástechnikai hardvert, alkatrészt, vagy komplett eszközt (mint például a laptop) veszünk. De alapvetően egyéb elektronikai eszközök vásárlásakor is hasznos lehet amit megtudhatsz ebből a sorozatból. Ebben az első részben azt nézzük meg, hogy mit kell tudni a gyártói átcímkézésről, vagyis amikor egy amikor egy termék nem az, aminek látszik.

Erre figyelj vásárláskor - ekkora az esély a meghibásodásra

Ebben a sorozatban azt nézzük meg, hogy mire kell figyelni, amikor valamilyen számítástechnikai hardvert, alkatrészt, vagy komplett eszközt (mint például a laptop) veszünk. De alapvetően egyéb elektronikai eszközök vásárlásakor is hasznos lehet amit megtudhatsz ebből a sorozatból. Ebben a második részben azt nézzük meg, hogy miképpen lehet kideríteni, hogy mekkora az esély a meghibásodásra a kiszemelt termék esetén.

Így szerelhetsz össze egy számítógépet

A számítógépek összeszerelése megkíván némi szakértelmet, de azért nem óriási kihívás megtanulni. Ebben nyújt segítséget a PC Building Simulator nevű játék (de inkább oktató program), amivel virtuálisan összerakhatunk egy teljes számítógépet, mielőtt egy igazinak nekiállnánk.

Így töltsd és használd az eszközeidet, akkumulátorokat

A különféle eszközeink (mint például mobil telefon, tablet) akkumulátoraira általában nem fordítunk különösebb gondot, akkor és úgy töltjük fel őket, ahogy éppen nekünk kényelmes. Ez viszont olyan szokásokat eredményezhet, amelyek akár jelentősen is lerövidítik az akkumulátorok élettartamát. Ebben a videóban megnézzük, hogy egy kis odafigyeléssel hogyan hosszabbíthatjuk meg az akkumulátorok élettartamát, akár jelentősen. Ez különösen fontos olyan esetben, amikor egy eszköznek az akkumulátora nem cserélhető, csak az adott eszköz szétszerelésével.

Ingyen áram - a levegőből

A levegőből kinyerhető ingyen áram nem csak azért érdekes, mert ingyen elérhető, hanem mert a felhasználásával teljesen függetlenné tehetünk eszközöket, nincs szükség áramellátásra, ezáltal elemre, akkumulátorra, feltöltésre vagy vezetékekre. Hogyan lehetséges a levegőből áramot kinyerni egy technológiai újdonság segítségével? Megnézzük ebben a videóban.

Külső akkumulátor - milyet érdemes venni?

A külső akkumulátorok (power bank) a hordozható eszközök üzemidejének meghosszabbításának viszonylag olcsó eszközei. Ebben a videóban megnézzük, hogy amikor külső akkumulátort szeretnénk venni, akkor mire érdemes odafigyelni.

Mi mire jó a billentyűzeteken?

A billentyűzeteken számos billentyű van, amelyek nagy része nem igényel különösebb magyarázatot, de vannak olyanok, amelyekről csak kevesen tudják pontosan mire jók. Ezekről lesz szó ebben a videóban (F1-12, print screen, scroll lock, pause, break, insert stb.).

Milyen billentyűzetet vegyél?

A billentyűzetek a számítógépek és laptop-ok fontos részét képezik, de sokszor nem kapnak elég nagy hangsúlyt, pedig a nagyon rossztól a nagyon jóig vehetünk billentyűzeteket. Egy jó billentyűzeten élvezet gépelni, vagy bármi mást csinálni, ezért fontos tisztában lenni azzal, hogy milyen technológiával készülnek, mikor melyiket célszerű választani, mire kell figyelni, amikor billentyűzetet veszünk. Ezeket nézzünk meg ebben a videóban.

Milyen, melyik egér a legjobb neked, milyet vegyél? 1. rész

Az egerek a számítógépek alapvető része, a nagyon olcsótól a nagyon drágáig, a nagy rossztól a nagyon jóig vehetünk egeret. De mire kell figyelni, milyen egér megfelelő neked, mitől lesz élvezet használni egy egeret? Mindent megtudhatsz ebből a videóból!

Mit jelentenek a jelek az SD kártyákon?

Az SD kártyákon számos jelet láthatunk, amelyeket jó ha tudunk értelmezni, mert az jelentősen segítheti a megfelelő SD kártya kiválasztását. Hiszen nem mindegy, hogy például csak fájlokat szeretnék rá másolni, vagy éppen videót rögzítenénk, adott esetben nagy felbontásban (Full HD, vagy akár 4K). Erre fontos odafigyelni, mert kellemetlen meglepetést okozhat, ha nem tesszük.

Monitor, tévé, kijelző - mik a fontos jellemzőik, mire kell figyelni? 1. rész

Kijelzőt számos eszköz tartalmaz: monitor, tévé, laptop, mobil telefon, tablet. A kijelzőknek számos fontos tulajdonsága van, amelyekkel sokan nincsenek tisztában, vagy téves elképzeléseik vannak és emiatt kellemetlen meglepetésekben lehet részük az adott eszköz használatakor. Hogy ezt mindenki elkerülhesse, ebben a videó sorozatban megnézzük mik a monitorok, kijelzők fontos tulajdonságai, mit kell tudni róluk.

Monitor, tévé, kijelző - mik a fontos jellemzőik, mire kell figyelni? 2. rész

Mi az a natív felbontás? Milyen problémák lehetnek, ha egy nagyobb monitort veszünk? Ezzel foglalkozunk ebben a részben.

Monitor, tévé, kijelző - mik a fontos jellemzőik, mire kell figyelni? 3. rész

A monitoroknak, tévéknek, kijelzőknek számos technikai jellemzőjük van, amelyekre nagyon fontos odafigyelni, különben csalódás lesz a megvásárolt termék. Ezért ebben a videóban ezeket nézzük meg, vagyis: fényes, matt kijelző kontraszt válaszidő fényerő

Monitor, tévé, kijelző - mik a fontos jellemzőik, mire kell figyelni? 4. rész

LCD, LED, IPS, OLED, AMOLED, E Ink. Mik ezek egészen pontosan? Milyen előnyei vannak az egyes kijelzőknek, mire figyeljünk, amikor monitort, tévét, mobiltelefont, vagy bármit veszünk, aminek van kijelzője? Ebből a videóból megtudhatod!

Pendrive-ot veszel? Erre figyelj!

Pendrive vásárlásakor sokan nem figyelnek oda mindenre, kizárólag a kapacitásra és az árra. Ilyen esetben viszont később kellemetlen meglepetések jöhetnek, ezért ebben a videóban megnézzük, mire kell a méreten kívül figyelni pendrive vásárlásakor.

Processzor - mit kell tudni róla? 1. rész

A processzorok a számítógépek alapvető része és számos tulajdonságuk van. De mire kell figyelni? Mi mit jelent? Hogyan válasszuk ki azt, ami adott áron a legjobb teljesítményt adja? Ebben a videó sorozatban ezekre a kérdésekre kaphatsz választ.

Processzor - mit kell tudni róla? 2. rész

Ebben a részben azt nézzük meg, hogy mi az a processzormag, mit jelent az, hogy fizikai mag, logikai mag? De nem csak ezt nézzük meg, hanem azt is, hogy mire kell figyelni a processzormagok kapcsán.

Router - amit a wifi-ről tudni kell

A wifi napjaink egyik legalapvetőbb, legfontosabb technológiája. Ha routert veszünk, akkor szinte mindig olyat veszünk, amely wifivel is rendelkezik. De mire kell figyelni a wifi esetén? Mit jelentenek az egyes wifi szabványok? Mire képesek, milyen sebességet érhetünk el? Ezekre a kérdésekre nézzük meg a választ ebben a videóban.

Router - melyik a legjobb neked, milyen szempontok szerint vásárolj?

A router-ek manapság majdnem annyira alapvető eszközök, mint a billentyűzet, monitor, egér és egyebek. Több száz router közül választhatunk, azonban a választásunk lehet nagyon jó és nagyon rossz is. Különösen igaz ez akkor, ha gyors internethez veszünk routert, mert ez esetben több probléma is felmerülhet. De egyébként is sok mindenre célszerű odafigyelni. Hogy mikre? Azt nézzük meg ebben a videóban!

SD memóriakártya - ezt kell tudnod!

Az SD memóriakártyák vásárlásakor több mindenre is figyelni kell, különben kellemetlen meglepetésekben lehet részünk. Ezért ebben a videóban részletesen és érthetően megnézzük, mik azok amikre figyelnünk.

SSD - mi az, mik az előnyei, 1. rész

Az SSD-k a számítógépek sebességét képesek jelentősen megnövelni és az egyre olcsóbbá válásukkal egyre többek számára válnak elérhetővé. Ezért ebben a videóban megnézzük, hogy pontosan mi az SSD, mik az előnyei, miért érdemes a hagyományos merevlemezek helyett használni.

SSD - mi az, mik az előnyei, 2. rész

Az SSD-k a számítógépek sebességét képesek jelentősen megnövelni és az egyre olcsóbbá válásukkal egyre többek számára válnak elérhetővé. Ezért ebben a videóban megnézzük, hogy pontosan mi az SSD, mik az előnyei, miért érdemes a hagyományos merevlemezek helyett használni.

USB - mit kell tudni róla, mire figyeljünk?

Az USB a számítógépek és egyéb eszközök egyik legegyszerűbb része, hiszen csak bedugunk valamit és már használható is. De azért számos dologra oda kell figyelni, ha nem szeretnénk hogy kellemetlen meglepetésekben legyen részünk és el szeretnék kerülni az USB-n csatlakoztatott eszközök (pl. pendrive, külső merevlemez) hibás működését, esetleg meghibásodását. Na meg persze ki szeretnénk használni az adott eszköz maximális teljesítményét, például egy pendrive esetén a magas másolási sebességet.