menü    videók      
Mit tanulnál?
Keresés:
videót kérek belépés regisztráció
 Termék tesztek, hírek, bemutatók  ✦  mobilok, okosórák, médialejátszók, stb.  ✦  kattints ide!
Hamarosan megjelenik a weblap készítés oktató videónk 3. része, a CSS
2011.02.21.
Mivel nagy az érdeklődés a weblap készítés oktató videónk harmadik része iránt (ami a CSS-el foglalkozik), ezért úgy gondoltuk tudatjuk, hogy hamarosan elkészül. (Az első két rész itt található.)

Mi az a CSS?

A weblapok készítéséhez két dolog ismerete szükséges: (X)HTML és CSS. Önmagában egyik sem elég, tehát nem elég ismerni vagy az egyiket, vagy a másikat.

A HTML segítségével magának a weblapnak a struktúráját, tartalmát adhatjuk meg (pl. a weboldalon megjelenő szövegeket), de ahogy az első két részben kiderült, alkalmas a weboldalak formázására is (pl. félkövér szöveg, háttérkép stb.), azonban közel sem valósítható meg vele annyi formázás, mint a CSS segítségével. Ráadásul ha később módosítani szeretnénk az adott weblapot, akkor az lényegesen nehezebb lesz és több munkával jár mint a CSS-sel történő formázás esetén.

Vagyis a CSS a weboldalak formázására szolgál, beállíthatjuk a weboldalak hátterét, színét, betűtípusait, elrendezését és más megjelenéshez kapcsolódó elemeit. Sokkal több, komolyabb és látványosabb formázásra ad lehetőséget, mint a HTML. Valamint jóval könnyebb vele utólag módosítani egy adott formázást. Például ha van a weblapunkon egy vörös színnel írt szöveg 100 helyen, amit a HTML-lel állítottunk be, hogy vörös legyen és ezt módosítani szeretnénk, akkor 100 helyen át kell írnunk. Ezzel ellentétben a CSS lehetőséget ad arra, hogy csak egyetlen egy helyen kelljen módosítani és azzal minden helyen módosul egyszerre.

Összességében tehát a CSS-t mindenkinek ismernie kell, aki a weblap készítéssel szeretne foglalkozni, ám ehhez a HTML ismerete is szükséges.

Miről lesz szó ebben az oktató videóban?

Megnézzük mi az a CSS, mire jó, miért érdemes használni. Aztán bemutatásra kerülnek az alapismeretek, tisztázzuk azokat a problémákat, amelyek mindenkinél felmerülnek a CSS-el történő első weblap készítése során, majd megnézünk tonnányi hasznos CSS feladatot (pl. lenyíló menü, képgaléria, színátmenetes háttér stb. stb.). Aztán természetesen végül ezeket az ismereteket felhasználva készítünk egy teljes weboldalt, HTML és CSS segítségével.

De ha még a HTML-t sem ismered, akkor ne állj neki a CSS-nek, mert nem fogod megérteni az elhangzottakat! Amíg megjelenik a CSS, addig megtanulhatod a HTML-t is, kattints az alábbi linkre:

http://videotanfolyam.hu/oktato_videok/28/weboldal_keszites/XHTML


további híreink »