menü    videók      
Mit tanulnál?
Keresés:
videót kérek belépés regisztráció
 Termék tesztek, hírek, bemutatók  ✦  mobilok, okosórák, médialejátszók, stb.  ✦  kattints ide!
Hatékony munka a számítógéppel
A számítógéppel való munkavégzést a megfelelő módszerek, programok, eszközök jelentősen fel tudják gyorsítani, hatékonyabbá tudják tenni. Ezen az oldalon megtalálod a legjobb tippeket!

Általános tippek

A munkavégzés hatékonyságát jelentősen tudja növelni, ha minden kéznél van, amire rendszeresen szükségünk van. Ebbe beleértendők a fájlok (dokumentumok, táblázatok, képek, akármi) és a programok is amiket használunk.

Az egyszerű és gyors elérés érdekében tulajdonképpen a tálcára tűzhetünk bármit, nem csak programokat, hanem fájlokat is, így nem kell egy fájlkezelőben kutatkodnunk, hanem minden kéznél lesz. A programok tálcára tűzése kevésbé izgalmas, hiszen vélhetőleg mindenki él vele, azonban kissé kevésbé ismert, hogy fájlokat is ki tudunk tűzni a tálcára.

Pedig ez is egyszerű, csak rá kell húzni a fájl tálcára. Ilyenkor valójában nem maga a fájl kerül rögzítésre, hanem az a program, ami megnyitja. De ha bal egér helyett jobbal klikkelünk rá, akkor máris megkapjuk a fájlokat is.

Nézz meg egy rövid videót erről:

Tehát a tálca egy hatékony eszköz tud lenni, ha szeretnénk a gyakrabban használt programokat, fájlokat elérni, azonban vannak esetek, amikor nem elég.

Az egyik ilyen eset, hogy ha gyakran kell különböző helyekről fájlokat megnyitni, vagy elmenteni. Ilyenkor meglehetősen idegesítő, hogy újra és újra be kell tallózni. Erre kínál egy nagyon jó megoldást a Direct Folders. Kattints ide érte és a bemutató videóért!

További hasznos eszközök a programok, fájlok gyors eléréshez (kattints a linkre):

Gyorsbillentyűk

Maga a Windows és szinte minden program is ad úgynevezett gyorbillentyűket, amelyek legtöbbször valamilyen billentyű kombinációk. A legismertebb valószínűleg a CTRL + C (másolás) és a CTRL + V (beillesztés). Fájlkezelőkben tipikusan fájlokat másolhatunk, majd valahol máshol beilleszhetjük. Szövegszerkesztőkben pedig a szöveggel tehetjük ugyanezt. Meglehetősen hasznos billentyűkombináció, azonban meglepően sokan a lassabb megoldást használják, vagyis a jobb egérrel történő kattintást és a megjelenő menüből a másolást, beillesztést. Célszerű legalább ezt a kettő, illetve inkább három billentyűkombinációt (mentés: CTRL + S) használni, mert a megszokásuk után érezhetően gyorsabb, mint a jobb egér klikkel küzdeni. Szintén hasznos még a nyomtatás is: CTRL + P

Kattints ide egy gyorsbillentyű listáért!

Nagyon hasznos kisebb, nagyobb programok

Gépelés helyett írj be pár betűvel hosszú szövegeket

Az ingyenes WordExpander egy igen hasznos program, amellyel pár betű beírásával sokkal hosszabb szövegeket állíthatunk elő (akár több oldalasat is). Nagyon hasznos akkor is, ha vannak olyan szövegek, amiket gyakran be kell gépelnünk, mert sok időt megspórolhatunk azzal, ha a teljes szöveg helyett csak pár betűt kell beírunk.

Kattints ide a bemutató videóért és a WordExpander letöltéséért.

Program ablaka a többi felett

A munkánk során előfordul, hogy szükségünk van arra, hogy egyes programok mindig a többi felett legyenek, vagyis állandóan láthatóak legyenek (mert folyamatosan szükség van rá, vagy mindig láthatónak kell lennie).

Kattints ide három ilyen programért és bemutató videókért.

Görgetés gyorsabban, hatékonyabban

A Windows-ban (kivétel a 10-ben a megfelelő frissítés után) csak akkor tudjuk görgetni egy ablak tartalmát, ha az az ablak az aktív. Ez néha nagyon zavaró tud lenni, de szerencsére van rá megoldás.

Nézd meg mi az!

Vágólap használat sokkal hatékonyabban

A vágólap a Windows és más operációs rendszerek nagyon fontos része, hiszen amikor például szövegeket másolunk, vágunk ki, akkor azok a vágólapra kerülnek és onnan kerülnek beillesztésre. Alap esetben viszont a vágólap nem túl okos, egyszerre csak egy dolgot másolhatunk ki és amikor újat másolunk, akkor az előző elveszik. A mindennapi számítógép használat, munka során ez probléma lehet, ezért számos ingyenes program készült ennek a problémának a megoldására.

Nézd meg az egyiket!

Aki ennél komolyabb programra vágyik, annak ezt a videót ajánlott megnézni.

Kép készítése a képernyőn lévő dolgokról egyszerűen

Rendszeresen lehet szükség arra, hogy a képernyőn lévő dolgokról képet készítsünk. Akár a teljes képernyőről, akár egy részéről. Erre a feladatra nézünk meg az alábbi videóban egy zseniális programot, amely ezt sokkal gyorsabbá, hatékonyabbá teszi, ráadásul nem csak elmenti a képernyő tartalmát egy képbe, hanem szükség esetén fel is tölti egy kép vagy fájl megosztóra, illetve animált képek készítésére is képes.

Nézd meg!

Formázott szöveg másolása formázás nélkül egyszerűen

Valószínűleg mindenki, aki használt már valamilyen szövegszerkesztőt, (pl. Word-öt, Writer-t) szembesült már azzal, hogy amikor kimásolt egy formázott szöveget, például egy weboldalról, akkor a szövegszerkesztő átvette a formázásokat. Ez van amikor hasznos, de van amikor kifejezetten nem az. Persze a szövegeket be lehet illeszteni formázás nélkül is, de általában ehhez plusz műveleteket kellenek, ezért az alábbi videóban egy olyan programot nézünk meg, amivel ez elkerülhető.

Nézd meg!

Sok fájl, nagy fájlok küldése egyszerűen

Sok, nagy méretű fájl, mappa megosztása, küldése másnak interneten nem tartozik a legegyszerűbb feladatok közé. Ezért az alábbi videóban megismerkedünk egy olyan megoldással (HFS, vagyis Http File Server), amely ezt nagyságrendekkel egyszerűbbé teszi.

Nézd meg!

A HFS igényel némi munkát, hogy használható legyen, de szerencsére van olyan megoldás is amihez nem kell semmit telepíteni, beállítani, ingyenes, reklámmentes, nagy méretű fájlokhoz is használható és pár klikkel megoldható a feltöltés, regisztráció nélkül.

Nézd meg!

Emailezés sokkal hatékonyabban

Email címe szinte mindenkinek van, aki internetezni szokott. Nagyon sokan azonban a böngészőkben használható levelezőt használják email-ek küldésére, olvasására. A levelező programokkal (pl. Thunderbird) azonban sokkal jobban, egyszerűbben, hatékonyabban tudjuk az elektronikus levelezést bonyolítani, különösen ha fontos, hogy azonnal értesüljünk arról, ha email érkezett, vagy ha több email címünk van. Szóval a levelezőprogramok használata kifejezetten előnyös és ebben a videóban erről van szó.

Nézd meg az eM Client bemutató videóját!

Nézd meg a Thunderbird bemutató videóját!