menü    videók      
Mit tanulnál?
Keresés:
videót kérek belépés regisztráció
 Termék tesztek, hírek, bemutatók  ✦  mobilok, okosórák, médialejátszók, stb.  ✦  kattints ide!
Windows-ból hiányzó, hasznos funkciók pótlása, használhatóság javítása

Így bővítheted ingyen a Windows-t nagyon hasznos dolgokkal

Az ingyenes Rainmeter egy nagyon hasznos program, amelynek a segítségével több ezer funkcióval egészíthetjük ki, rendezhetjük be a Windowst. Ezeket az alkalmazásokat szabadon elhelyezhetjük a képernyőn, akár úgy is, hogy mindig a többi ablak felett legyenek.

Windows takarítása, gyorsítása

A Windows-ban időnként meglehetősen sok szemét keletkezik, vagyis felesleges, ideiglenes fájlok, amelyek aztán megmaradtak és egyebek. Ezek helyet foglalnak, törölni kell őket. Valamint minél több programot telepítünk annál lassabbá válhat a számítógépünk,ez ellen is célszerű tenni. Ezért ebben a videóban megnézünk egy programot, amellyel könnyen megszabadulhatunk a felesleges szeméttől és programoktól.

Hasznos program képek készítésére a képernyőről - print screen helyett

A print screen egy hasznos billentyű, amikor le szeretnénk fényképezni amit a képernyőn látunk, viszont így önmagában nem túl hatékony, további lépések lehetnek szükségesek mire a képet használni is tudjuk. Ennek az elkerülésére azonban van egy nagyon hasznos program, amellyel valóban egy pillanat alatt készíthetünk képeket, illetve akár automatikusan fel is tölthetjük az internetre, hogy más is könnyen elérje.

Programok visszamaradó felesleges fájljainak, szemetének törlése

Amikor egy programot törlünk, akkor nagyon gyakran visszamaradnak különféle fájlok, illetve egyéb szemét, idővel egyre több és több. Ebben a videóban megnézzük, hogy ezektől hogyan lehet megszabadulni pár klikkel, egy ingyenes program használatával (Revo Uninstaller).

Programok kipróbálása és nyom nélküli törlése - egyszerűen, biztonságosan

A számítógép használata során természetesen, hogy időnként ki akarunk próbálni egy vagy több programot. Akár azért, mert valamilyen problémára, funkcióra keresett megoldást, vagy mert például vásárlás előtt ki szeretett volna próbálni egy programot. Ilyenkor nincs más lehetőség, mint a telepíteni a programot, vagy programokat és törölni, ha nem válik be. Ennek a hátránya, hogy egyes programok a törlésük után is mindenféle fájlokat és egyéb szemetet hagynak maguk után, amik egy idő után lassíthatják a Windows működését. Ezért ebben a videóban egy olyan megoldást nézünk meg, amivel ez elkerülhető, úgy próbálhatunk ki programokat, hogy annak semmi nyoma nem marad.

Programok ablakainak kibővítése

A Windows program ablakai nem túl sok lehetőséget kínálnak a számunkra, ezért megnézünk egy olyan programot, amellyel számos hasznos funkcióval bővíthetjük ki az ablakokat.

Mappa ikonok átszínezése

A mappák (egészen pontosan a mappák ikonjainak) átszínezése nagyon hasznos tud lenni, hiszen kiemelhetünk egy mappát a többi közül, vagy éppen a tartalmuk szerint színezhetjük. Ezt egy ingyenes programmal könnyen megtehetjük, amit ebben a videóban megnézünk.

Fájlok másolása sokkal gyorsabban

Ebben a videóban egy olyan programot nézünk meg, amivel sokkal gyorsabban másolhatunk át fájlokat, akár a szokásos idő fele alatt.

Nincs hely a gépeden? Tudd meg mi foglalja a legtöbb helyet!

A legtöbbünkkel valószínűleg már előfordult, hogy elfogyott a hely a számítógépünkön. Ilyenkor természetesen nekiállunk átnézni, hogy mi az ami sok helyet foglal, mit lehetne törölni. Viszont ez elég sok ideig is eltarthat, ezért ilyenkor jól jöhet egy olyan program, ami könnyen áttekinthetően megmutatja mi az ami sok helyet foglal. Egy ilyen programot nézünk meg ebben a videóban.

Görgetés gyorsabban, hatékonyabban

Ebben a videóban egy nagyon hasznos programmal ismerkedünk, amely egyszerűvé és hatékonnyá teszi az egérrel való görgetést.

Számítógép automatikus, időzített kikapcsolása

Ebben a videóban azt nézzük meg, hogyan lehet a számítógépet automatikusan, időzítve (vagy akár egy program futásának a befejeződéséhez kötve) kikapcsolni, vagy akár kijelentkezni, hibernálni, stb.

A legjobb pdf (és egyéb) olvasó

Az Adobe Reader sokak által ismert és használt program a pdf fájlok megjelenítéséhez. Sajnos azonban az idők során indokolatlanul nagyra hízott és lelassult a működése (különösen gyengébb gépeken), ezért ebben a videóban egy olyan ingyenes programmal ismerkedünk meg, amely igen kis méretű, rendkívül gyors és minimális a gépigénye, ezért gyengébb gépeken is gyorsan működik. Ezen kívül nem csak a pdf, hanem az epub, mobi, xps, djvu, chm, cbz és cbr formátumokkal és elbír.

Az egyik legjobb fordító, ami programokban is fordít, gépelés nélkül ÚJ

A Screen Translator egy olyan ingyenes program, ami számos nyelvről képes fordítani magyar (vagy egyéb) nyelvre. Teszi ezt úgy, hogy a szöveget be sem kell gépelni, sőt, az idegennyelvű (általában angol) programokban lévő szövegeket (pl. a menüpontokat) is képes lefordítani, szintén gépelés nélkül. Ebben a videóban megismerkedünk vele.

Szükségtelen fájlok automatikus törlése ÚJ

Különféle (már) szükségtelen fájlok hajlamosak összegyűlni a számítógépünkön, ezért ebben a videóban egy olyan megoldást nézünk meg, amely időről-időre automatikusan törli a szükségtelenné vált fájlokat.

Mappák gyors elérése ÚJ

Biztosan veled is előfordult már, hogy valahova szerettél volna valamit menteni. Ilyenkor a legtöbbször a mentés során be kell állítani a mentés helyét, ami a sokadik almappában is lehet. Ha ezt többször meg kell tenni egymás után, akkor az meglehetősen időrabló és idegesítő tud lenni. Ezért ebben a videóban megnézzük, hogyan lehet beállítani előre megadott helyeket, tetszőleges mélységű almappákban, úgy, hogy egyetlen klikkel elérhessük később bármikor.

Fájlok, mappák nevének, elérési útvonalának másolása 2 klikkel ÚJ

Időnként szükségünk lehet arra, hogy kimásoljuk a mappák, fájlok nevét, vagy a teljes elérési útjukat. Erre vannak különböző megoldások, legrosszabb esetben begépeljük, azonban van egy nagyon jó, egyszerű, 2 klikkes megoldás. Ezt nézzük meg ebben a videóban.

Még több ilyen program, tipp

Ez csak egy kis része, amit a Videotanfolyamon megtalálhatsz, kattints a fenti linkre, ha még több hasznos programot, tippet szeretnél!
Biztonság, adataink védelme

Így kerülheted el a kéretlen programok, eszköztárak és egyebek telepítését

Bizonyára veled is előfordult már, hogy egy program telepítésénél további, számodra szükségtelen program(ok) is telepítésre kerültek. Vagy éppen megváltoztak a böngésző beállításai, mint például a kezdőlap, vagy esetleg eszköztárak (toolbar-ok) kerültek telepítésre. Ilyen még azokkal is előfordulhat, akik egyébként jártasak a számítógépek használatában, hiszen elég egy kis figyelmetlenség. Ebben a videóban egy olyan megoldást nézünk meg, amellyel ez könnyen elkerülhető.

Fájlok törlése véglegesen, visszaállíthatatlanul

Időnként szükségünk lehet arra, hogy a különböző személyes fájljainkat úgy töröljük, hogy azokat senki ne tudja visszaállítani. Ehhez egy egyszerű törlés nem elég, speciális programokra van szükségünk, amelyekből most megismerkedünk eggyel.

Törölt, elveszett fájlok visszaállítása egyszerűen

Valószínűleg szinte mindenkivel előfordult már, hogy véletlen törölt egy fájlt, vagy fájlokat a számítógépéről, vagy éppen memóriakártyáról, pendrive-ról. Rosszabb esetben véglegesen, a lomtárból sem visszaállítható módon, így a kérdéses fájlok elvesztek. Azonban szerencsére van megoldás a törölt, elveszett fájlok visszaállítására, ezt nézzük meg ebben a videóban.

Biztonsági másolatok készítése egyszerűen

Az adatok rendszeres mentése, archiválása fontos mindenkinek aki számítógépet használ, akár otthon, akár céges körülmények között, hiszen fontos adata mindenkinek van a számítógépen, ami ha elveszik, nagyon nehéz visszaszerezni, ha nincs róla másolat. Ezért ebben a videóban megnézzük, hogyan lehet ezt egyszerűen kivitelezni.

Automatikus mentés minden programban

Valószínűleg mindenkivel előfordult már, hogy egy munka során a program váratlanul leállt, lefagyott, vagy esetleg a számítógéppel volt gond és az el nem mentett munka elveszett. Ennek az elkerülésére egyes programok automatikusan is mentik a munkánkat, de sajnos közel sem mind. Ezért ebben a videóban megnézzük, hogyan tudjuk bármely programban automatikusan elmenteni a munkánkat.

Fontos fájlok, adatok elvesztésének, felülírásának megelőzése a Syncless-el

A fontos fájlok elvesztését megakadályozni leginkább megelőzéssel lehet. Ebben a videóban egy olyan megoldást nézünk meg, amely automatikusan átmásolja a fájlokat tetszőleges száma helyre, eszközre, meghajtóra, amikor azok módosulnak, vagy új fájl jön létre. Ráadásul a fájlok előző verzióit is megőrzi igény esetén, így bármikor visszakaphatunk egy előző verziót.

Eldobható email címek

Időnként előfordul, hogy egy weboldalt, szolgáltatást szeretnél kipróbálni, de ahhoz regisztrálni kellene. Ehhez általában email cím szükséges, viszont az email címed nem mindig adod ki szívesen, főleg egy próba miatt. Ezért ebben a videóban egy olyan megoldást nézünk meg, amellyel elkerülhető, hogy a valódi email címed kelljen megadni egy weboldalon és ez a megoldás csak egy pár másodperces plusz munkát jelent.

Így szabadulj meg a káros, nem kívánt programoktól, kiegészítőktől ÚJ

Annak ellenére, hogy legtöbbeknek a számítógépén már van valamilyen víruskereső, még mindig viszonylag gyakori probléma, hogy valamilyen nem kívánatos program mégis csak a számítógépre kerül. Ez lehet például egy program telepítése során reklám célzattal. Ezek a programok, böngésző kiegészítők, egyebek nem feltétlen végeznek káros tevékenységet, így a hagyományos víruskeresők sem találják biztonsági szempontból kockázatosnak, így könnyedén a számítógépre kerülhetnek. Hogyan, mivel lehet őket eltávolítani? Azt nézzük meg ebben a videóban!
Használhatóság, egészség

Jobb, egyedi egér mutató beállítása

A legtöbben nem is gondolnak arra, hogy megváltoztassák az egér mutatót, viszont erre van lehetőség, ráadásul egyszerűen kivitelezhető. Lényegében tetszőleges egér mutatót állíthatunk be, nem csak az alapértelmezett fehéret, hanem tetszőleges színűt vagy éppen formájút, így egy jobban látható, megfelelőbb egér mutatót használhatunk. Hogyan tehetjük ezt meg? Azt nézzük meg ebben a videóban!

A számítógépek káros hatásainak csökkentése

A naponta sok órányi, tartós számítógép használatnak hosszabb távon számos káros hatása lehet. Ezeket a káros hatásokat nagy mértékben csökkenthetjük a megfelelő mennyiségű és hosszúságú szünetek tartásával. Azonban ezeket a szüneteket a munkába merülve sokszor nem egyszerű betartani, erre nézünk meg most egy jó segítséget.

Így kímélheted a szemed az ingyenes F.lux-szal

Az ingyenes F.lux azoknak lehet segítség, akik sokat ülnek a számítógép előtt és szeretnék a szemüket a lehető legjobban kímélni. A F.lux automatikusan hozzáigazítja a monitort az aktuális fényviszonyokhoz, ami azt eredményezi, hogy erős fényben is jól látható lesz és gyengébb fényben, vagy este világítás mellett nem "égeti ki" a szemed a monitor fénye, illetve színe.

A folyamatos ülés káros hatásainak csökkentése

A folyamatos ülés az egészségre kifejezetten káros, ezért a rendszeres pihenők beiktatása nagyon fontos, azonban erről hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Ebben a videóban egy olyan ingyenes Android alkalmazást nézünk meg, amely rendszeresen figyelmeztet a pihenők kezdetére, illetve a pihenők végére is.

Szövegek előállítása és formázása gépelés nélkül ÚJ

Hosszú szövegeket gépelni sokan nem szeretünk, illetve nem is mindenki tud gyorsan gépelni, így nekik különösen hasznos lesz ez a videó. Ugyanis ebben a videóban megnézzük, hogyan lehet diktálva, a beszédből szöveget készíteni, egy ingyenes megoldással. Sőt, nem csak szöveget készíteni, hanem a Word-ből megismert módon formázni is, szintén beszéddel.