menü    videók      
Mit tanulnál?
Keresés:
videót kérek belépés regisztráció
 Termék tesztek, hírek, bemutatók  ✦  mobilok, okosórák, médialejátszók, stb.  ✦  kattints ide!
Szerezd meg az összes ingyen letölthető videót!

Biztonság

- oktató videók

A vírus ellenőrzés leghatékonyabb módja

Az ingyenes Winja egy nagyon hatékony víruskereső program, amely ötvennél is több vírusirtóval ellenőrzi a fájljainkat, vagy akár az éppen futó programokat. Mindehhez egy nagyon jól használható felhasználói felületet ad.

Adathalász emailek, weboldalak - így kerülheted el

Az adathalász ("phishing") weboldalak olyan weboldalak, amelyek általában valamilyen egyébként létező weboldalnak, szolgáltatásnak (pl. egy bank weboldala) álcázzák magukat. Ilyen weboldalakra gyakraan egy érkező email alapján jutunk el. Ha egy ilyen weboldalon megadunk valamilyen adatot (pl. email cím, jelszó, bankkártya adatok), akkor az mások kezébe kerül, ami azon kívül, hogy rendkívül kellemetlen, még a pénzük elvesztését is okozhatja. Ezért nagyon fontos tisztában lenni azzal, hogy hogyan lehet felismerni az ilyen emaileket és weboldalakat.

AdwCleaner - reklám programok, kéretlen alkalmazások, eszköztárak eltávolítása egyszerűen

Az AdwCleaner a reklám programok, kéretlen alkalmazások, eszköztárak eltávolításának igen hasznos eszköze. Ráadásul ingyenes és magyarul is tud, ezért ebben a videóban megismerkedünk vele.

Állandó védelem a zsarolóvírusok ellen

A ransomware-ek, vagyis a zsaroló programok, vírusok napjaink egyik legnagyobb informatikai fenyegetését jelentik és egyre csak terjednek. A számítógépek zsaroló programmal való fertőződése súlyos következményekkel jár, a számunkra fontos adatok, fájlok, elvesztését okozzák. Legyen az akár családi képek, videók, vagy akármilyen dokumentumok (pl. Word), vagy egyéb nagyon fontos fájlok. Céges adatok esetén pedig a következmények egyenesen katasztrofálisak lehetnek, amennyiben az adatokról nem áll rendelkezésre biztonsági másolat. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a vírusirtók mellett lehetőleg használjunk valamilyen kifejezetten ransomware-ek elleni védelmi megoldást. Ebben a videóban egy ingyeneset nézünk meg.

Bitdefender Anti-Ransomware - ingyenes védelem a zsarolóvírusok ellen

A ransomware-ek, vagyis a zsaroló programok, vírusok napjaink egyik legnagyobb informatikai fenyegetését jelentik és egyre csak terjednek. A számítógépek zsaroló programmal való fertőződése súlyos következményekkel jár, a számunkra fontos adatok, fájlok, elvesztését okozzák. Az ingyenes Bitdefender Anti-Ransomware képes megvédeni a számítógépünket többféle ransomware ellen.

Biztonságos internetezés

A vírusok, kártevők jelentős része manapság az interneten keresztül érkezik, így fontos, hogy megfelelően felkészültek legyünk internetezés közben. Ezért ebben a videóban több tippet is megnézünk, hogy miképpen lehetünk nagyobb biztonságban internetezés közben.

Biztonságos számítógép használat - bevezetés

Ez a videó a "Tanulj hatékonyan oktató videóval: biztonságos számítógép használat" oktató videónk bemutató videója, amely ismerteti, hogy mi lesz ennek az oktató anyagnak a témája.

Cryptomator, vagyis az egyik legjobb megoldás fájl titkosításra, cloud-hoz is - 1. rész

Az adataink védelme fontos, legyen szó akár személyes vagy céges adatokról. Hiszen mindkét esetben lehetnek olyan adatok, amelyeket nagyon nem szeretnénk másokkal megosztani, ha netán illetéktelenek kezébe kerülnek. Személyes adatok esetén ilyenek lehetnek például a képek, videók, fontos adatok (például jelszavak), céges adatok esetén pedig jellemzően szinte minden adat, fájl bizalmas jellegű. Hogy ezeket megóvjuk bevethetünk valamilyen titkosítást. A titkosított dolgokhoz gyakorlatilag lehetetlen hozzáférni. Az ingyenes Cryptomator-rel könnyedén titkosítjuk a fájlokat, akkor is, ha online, cloud-ban tároljuk.

Cryptomator, vagyis az egyik legjobb megoldás fájl titkosításra, cloud-hoz is - 2. rész

Az adataink védelme fontos, legyen szó akár személyes vagy céges adatokról. Hiszen mindkét esetben lehetnek olyan adatok, amelyeket nagyon nem szeretnénk másokkal megosztani, ha netán illetéktelenek kezébe kerülnek. Személyes adatok esetén ilyenek lehetnek például a képek, videók, fontos adatok (például jelszavak), céges adatok esetén pedig jellemzően szinte minden adat, fájl bizalmas jellegű. Hogy ezeket megóvjuk bevethetünk valamilyen titkosítást. A titkosított dolgokhoz gyakorlatilag lehetetlen hozzáférni. Az ingyenes Cryptomator-rel könnyedén titkosítjuk a fájlokat, akkor is, ha online, cloud-ban tároljuk. Ebben a részben az Android app-pal ismerkedünk meg.

Crystal Security - cloud alapú, ingyenes kiegészítő védelem

A Crystal Security egy cloud alapú program, ami azt jelenti, hogy a számítógépen futtatni, megnyitni kívánt programok, fájlok ellenőrzését már korábban elvégzett ellenőrzések alap végzi (amelyek több tucatnyi vírusirtóval történtek). Így meglehetősen gyorsan képes elvégezni az ellenőrzést. Ezen kívül felügyeli a rendszer módosításokat, blokkolja a káros programokat. A telepítése és beállítása egy kicsit több tapasztalatot kíván meg, de utána alapvetően gond nélkül használható.

Ellopták az email címed és a jelszavad? Így megtudhatod!

Az email címünket számos weboldalon meg kell adni és egy jelszót is, hiszen rengeteg weboldal használata regisztrációhoz kötött. Éppen ezért nagyon fontos, hogy azoktól a weboldalaktól, ahol regisztrálunk ne kerüljön ki az email címünk és különösen a jelszavunk. Sajnos ez mégis megtörtént már számos esetben, ezért ebben a videóban megnézzük, hogyan derítheted ki, hogy az email címedet és jelszavaidat mások megszerezték-e?

Fájl, mappa, merevlemez, pendrive titkosítás a VeraCrypt-tel - 1. rész

Az adataink védelme fontos, legyen szó akár személyes vagy céges adatokról. Hiszen mindkét esetben lehetnek olyan adatok, amelyeket nagyon nem szeretnénk másokkal megosztani, ha netán illetéktelenek kezébe kerülnek. Személyes adatok esetén ilyenek lehetnek például a képek, videók, fontos adatok (például jelszavak), céges adatok esetén pedig jellemzően szinte minden adat, fájl bizalmas jellegű. Hogy ezeket megóvjuk bevethetünk valamilyen titkosítást. A titkosított dolgokhoz gyakorlatilag lehetetlen hozzáférni. Az ingyenes VeraCrypt-tel könnyedén titkosíthatunk teljes merevlemezeket, pendrive-okat vagy akár csak fájlokat, mappákat. Hogyan? Ebben a videóban megnézzük, lépésről-lépésre!

Fájl, mappa, merevlemez, pendrive titkosítás a VeraCrypt-tel - 2. rész

A VeraCrypt oktató videók 2. részében megnézzük hogyan kell teljes partíciókat, meghajtókat titkosítani, mint például számítógépben lévő merevlemezt, külső merevlemezt, vagy pendrive-ot.

Fájlok tárolása, hordozása titkosítva

Az adataink védelme fontos, legyen szó akár személyes vagy céges adatokról. Hiszen mindkét esetben lehetnek olyan adatok, amelyeket nagyon nem szeretnénk másokkal megosztani, ha netán illetéktelenek kezébe kerülnek. Személyes adatok esetén ilyenek lehetnek például a képek, videók, fontos adatok (például jelszavak), céges adatok esetén pedig jellemzően szinte minden adat, fájl bizalmas jellegű. Hogy ezeket megóvjuk bevethetünk valamilyen titkosítást. A titkosított dolgokhoz gyakorlatilag lehetetlen hozzáférni. Az ingyenes Private-Public programal könnyedén, pár kattintással készíthetünk titkosított tárolót a saját gépünkre, vagy pendrive-ra, külső merevlemezre. Hogyan? Ebben a videóban megnézzük, lépésről-lépésre!

Fájlok titkosítása a Windows beépített megoldásával

Kevesen tudják, de a Windows beépítve tartalmaz egy megoldást a fájlok a titkosítására, amit pár klikkel bekapcsolhatunk tetszőleges fájlokra és mappákra. Ez a titkosítás az EFS, amely a felhasználói bejelentkezéshez van kötve, tehát a bejelentkezés után semmit nem kell tennünk, használhatjuk a titkosított fájlokat. Hogyan működik, mire kell odafigyelni? Azt nézzük meg ebben a videóban!

Fájlok titkosítása egyszerűen

Ebben a videóban egy olyan ingyenes programmal ismerkedünk meg, amely lehetővé teszi a fájlok titkosítását, amely után csak egy jelszó birtokában lehet az eredeti tartalmukat megszerezni. Így biztonságosan magunkkal vihetjük a fájlokat, vagy ha feltöltjük valahova (pl. Dropbox, OneDrive), akkor ott is biztonságban lesznek.

Fájlvédelem, zsarolóvírus védelem, backup lehetőséggel

Az ingyenes Acronis Ransomware Protection egy olyan megoldás, amely a fájlokat védi a nem kívánt módosításoktól, például a zsarolóvírusoktól. Ráadásul online tárolhatjuk a fájljainkat, ha esetleg mégis valami történne velük. Ebben a videóban megnézzük a használatát és még teszteljük is az általa adott védelmet.

Gyermekek védelme a számítógép előtt is

Egy olyan programot nézünk meg, ami lehetővé teszi, hogy a 2-10 éves gyerekek is biztonságosan használhassák a számítógépet és az internetet, emaileket küldhessenek, játszhassanak, tanulhassanak, anélkül, hogy aggódni kellene, hogy mibe botlanak az interneten vagy a számítógépen.

Így válassz víruskeresőt, a legjobb víruskereső

A rengeteg víruskereső közül nem egyszerű feladat a legjobbakat, ezért ebben a videóban megnézzük, hogyan lehet egyszerűen kiválasztani a legjobb, leghatékonyabb víruskeresőket.

Internet bank veszélyei

Manapság a különböző bankok lehetőséget adnak arra, hogy az átutalásainkat, különböző banki ügyeinket az interneten, sorban állás nélkül intézzük, azonban ez számos komoly veszélyt rejt magában, ezeket, illetve ezeknek az elkerülését nézzük meg ebben a videóban.

Jelszavak biztonságos tárolása

A megfelelően erős jelszavak használata nagyon fontos. De nem csak ez a fontos, hanem az is, hogy egy jelszót ne használjunk sok weboldalon, mert ha az egyiknél megszerzi valaki, akkor a többi weboldalra is bejuthat az adatainkkal. Viszont sok jelszót megjegyezni nem annyira egyszerű, ezért ebben a videóban megismerkedünk a KeePass programmal, amellyel csak egyetlen jelszót kell megjegyeznünk, a többit titkosítva tárolja.

Káros és meghatározott témájú weboldalak blokkolása egyszerűen

A kártékony programok, vírusok terjedésének egyik fő színtere az internet, illetve a weboldalak. Ebben a videóban megnézünk egy olyan megoldást, amely megakadályozza, hogy a káros, vagy kártékony programokat terjesztő weboldalak eljussanak a számítógépünkre. Ezen kívül különféle tartalomszűrést is megvalósíthatunk, például a felnőtt tartalmakat is egyszerűen blokkolhatjuk.

Kiegészítő védelem a Windows-hoz

Az ingyenes OSArmor egy olyan védelmi megoldás, amely meglévő vírusirtó mellett használható. Nem vírusirtó, hanem a káros folyamatos blokkolásával, kritikus fájlok, beállítások védelmével képez egy plusz védelmet a vírusirtó mellett.

Malwarebytes Anti-Malware

A Malwarebytes Anti-Malware egy nagyon hatékony vírusirtó, amely képes megtalálni a vírusokat, malware-eket, kártékony programokat. Olyankor is hasznos, amikor valamilyen nem kifejezetten kártékony, de mégis kéretlen programról van szó, amit a hagyományos vírusirtók nem távolítanak el. Ráadásul ingyenes változatban is elérhető és képes másik vírusirtóval együtt is működni, így nagyobb védelmet biztosít.

Melyik ingyenes víruskeresőt válaszd?

Az utóbbi időben egyre több víruskereső vált ingyen elérhetővé, ezért ebben a videóban megnézzük, hogy jelenleg mi a választék, melyiket lehet érdemesebb választani, melyik találja meg jobban a vírusokat.

Mik azok a vírusok, vírusok fajtái

A számítógépes vírusok napjainkban komoly problémát jelentenek, ezért egy teljes oktató videó sorozatot szentelünk annak, hogy milyen veszélyekkel, milyen típusú vírusokkal kell számolnunk a számítógépek használata során. Illetve, hogy miképpen kerülhetjük el a vírusokat, hogyan ismerhetjük fel a víruskeresők téves vírus találatait, milyen technikákat alkalmaznak a víruskeresők a vírusok felismerésére. Ebben az első részben azt nézzük meg, hogy manapság milyen vírusokkal találkozhatunk.

No Coin - védelem a böngészőkben a kriptopénz bányászat ellen

Egyre elterjedtebb lesz, hogy weboldalak a látogatók számítógépével, eszközével szeretnének valamilyen kriptopénzt bányászni, amivel lassítják a számítógépet, vagy egyéb eszközt. Ez ellen egyre többféle védelem elérhető, az egyik ilyen a No Coin böngésző kiegészítő (elérhető Chrome-hoz és Firefox-hoz is). Ebben a videóban megnézzük hogyan kell használni, illetve azt is, hogy miképpen lehet a védelmet ellenőrizni.

Online biztonság - mennyire vagy felkészült?

Köszönhetően az internet, a különböző eszközök, internet alapú megoldások széleskörű terjedésének, egyre több veszély fenyegeti a pénzünket, adatainkat, amikor egyszerűen csak vagy internetezünk, vagy épp online fizetünk, átutalást intézünk, stb. Ezért nagyon fontos, hogy magabiztos tudással rendelkezzünk az online biztonság terén. Te azzal rendelkezel? Mire kellene jobban figyelned? Ebben a videóban kiderül!

Online tárolt (Dropbox, OneDrive, Google Drive, stb.) fájlok titkosítása

Az fájlok online tárolására lehetőséget adó szolgáltatások (mint például a Dropbox, Google Drive, OneDrive) népszerűek, mert a használatukkal bárhol elérhetjük a fájljainkat és a számítógépeink között könnyedén szinkronizálhatjuk is. Azonban az ilyen szolgáltatások igénybe vételével általában ki kell adjuk a fájlokat másnak, ami biztonsági problémát okoz a bizalmas fájlok, dokumentumok, vagy egyebek esetén. Ezért ebben a videóban egy olyan megoldást nézünk meg, amellyel titkosítva tölthetjük fel a fájlokat, így a szolgáltató, vagy bárki más az eredeti tartalmukhoz nem férhet hozzá.

RansomBuster - fájlok zsarolóvírus védelme egyszerűen

A ransomware-ek, vagyis a zsaroló programok, vírusok napjaink egyik legnagyobb informatikai fenyegetését jelentik és egyre csak terjednek. A számítógépek zsaroló programmal való fertőződése súlyos következményekkel jár, a számunkra fontos adatok, fájlok, elvesztését okozzák. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a vírusirtók mellett lehetőleg használjunk valamilyen kifejezetten ransomware-ek elleni védelmi megoldást. Ebben a videóban az ingyenes RansomBuster-rel ismerkedünk meg, amellyel beállíthatjuk, hogy mely fájlokat, mappákat szeretnénk védeni a zsarolóvírusokkal szemben és azokhoz nem férnek hozzá.

RansomFree - ingyenes védelem a zsarolóvírusok ellen

A ransomware-ek, vagyis a zsaroló programok, vírusok napjaink egyik legnagyobb informatikai fenyegetését jelentik és egyre csak terjednek. A számítógépek zsaroló programmal való fertőződése súlyos következményekkel jár, a számunkra fontos adatok, fájlok, elvesztését okozzák. Ezért célszerű olyan védelem alkalmazása, amely nem csak a már ismert zsaroló programokat ismeri fel, hanem viselkedésük alapján az újakat is. Az ingyenes RansomFree is ilyen, ebben a videóban megismerkedünk vele.

Ransomware, vagyis a zsaroló programok

A ransomware-ek, vagyis a zsaroló programok napjaink egyik legnagyobb informatikai fenyegetését jelentik és egyre csak terjednek. A számítógépek zsaroló programmal való fertőződése súlyos következményekkel jár, a számunkra fontos adatok, fájlok, elvesztését okozzák. Legyen az akár családi képek, videók, vagy akármilyen dokumentumok (pl. Word), vagy egyéb nagyon fontos fájlok. Céges adatok esetén pedig a következmények egyenesen katasztrofálisak lehetnek, amennyiben az adatokról nem áll rendelkezésre biztonsági másolat. Éppen ezért nagyon fontos, hogy tudd, hogyan kerülheted el zsaroló programokat, vagy ha mégis bejut a számítógépedre, akkor hogyan minimalizáld a keletkező károkat.

Titkosított szöveges fájlok

Időnként szükségünk lehet arra, hogy valamilyen szöveget úgy tároljunk, hogy azt mások ne tudják elolvasni. Vannak olyan szövegszerkesztők, amelyek képesek a szövegeket titkosítani, anélkül, hogy ahhoz bármilyen extra műveletet kellene elvégeznünk. Ebben a videóban egy ilyen szövegszerkesztőt nézünk meg.

Titkosított üzenet, email, szöveg készítése egyszerűen

Ebben a videóban megnézzük, hogyan lehet szövegeket titkosítani, amelyeket elküldhetünk emailben, vagy tárolhatjuk valamilyen szöveges fájlban, például egy txt-ben, vagy doc-ban. Az így elküldött, tárolt szöveget visszaalakítani csak a jelszó ismeretében lehetséges.

Veszélyes weboldal, vagy nem veszélyes?

Manapság az interneten rengeteg veszélyes, kártékony, adathalász weboldallal találkozhatunk, még akkor is, ha egyébként alapvetően csak a megszokott weboldalakat látogatjuk (hiszen bárhonnan, bárkitől megkaphatjuk a kártékony weboldalak linkjeit). Ezek felismerése nehéz lehet még az informatikában jártasabbak számára is, ezért most olyan eszközöket nézünk meg, amelyekkel sokkal egyszerűbben felismerhetjük a veszélyes weboldalakat.

Veszélyes weboldalak - így kerülheted el!

Az interneten a biztonságos, vírus és egyéb kártevőktől mentes weboldalakon kívül sajnos akadnak veszélyes weboldalak, amelyek vagy valamilyen vírust juttathatnak a gépünkre, vagy kárt okozhatnak. Ezért jó tudni, hogy ezeket hogyan kerülhetjük el, ezt nézzük meg ebben a videóban.

Vírus onnan, ahonnan nem is várnád

A vírusok, kártékony programok néha olyan helyről jönnek, amire nem is számítunk. Ebben a videóban két ilyet nézünk meg (böngésző kiegészítők, Google Play).

Vírusos vagy nem, téves vírus jelzés?

Manapság egyre gyakrabban találkozhatunk téves vírus jelzésekkel. Rendkívül fontos, hogy a lehető legbiztosabban be tudjuk azonosítani a valódi fenyegetést jelentő vírus jelzéseket és a téveseket. Hiszen ha átengedünk a víruskeresőn egy valódi kártevőt, akkor azt az adataink és a pénzünk bánhatja. Ha pedig egy téves találatra alapozva engedjük, hogy a víruskereső blokkolja a kérdéses fájlt, programot, akkor az működésképtelenné válik. Ebben a videóban számos dolgot megnézünk, amely nagy mértékben segít azonosítani a téves vírus jelzéseket.

Weboldalak biztonságos elérése, vagyis a https

A weboldalakhoz alapvetően mindenféle titkosítás nélkül jutnak el az adataink, például a bejelentkezési és a banki adatok, lehetőséget adva másoknak arra, hogy ellopják. Ez megelőzhető, ha egy weboldal lehetőséget ad a https használatára, amelyen keresztül az adataink titkosított, mások által nem olvasható formában utaznak. De pontosan mi az a https? Arról lesz szó ebben a videóban.

Wifi biztonság és beállítások érthetően - 1. rész

A wifi napjaink egyik legelterjedtebb technológiája, hiszen mobiltelefonnal, tablettel, laptoppal és egyéb eszközökkel is használjuk. Éppen ezért nagyon fontos, hogy biztonságosan használhassuk. Ebben a videó sorozatban mindenki számára érthető módon megnézzük, hogy milyen router beállításokra kell figyelni, hogy biztonságos legyen a wifi és hogyan lehet az alapbeállításokon túl erősen fokozni a biztonságot. Azok számára is hasznos lesz ez a sorozat, akik nem szívesen vállalkoznak a router beállítására, de szeretnék tudni, hogy mire kell figyelniük, mit kell mástól kérniük, hogy beállítsa.