menü    videók      
Mit tanulnál?
Keresés:
videót kérek belépés regisztráció
 Termék tesztek, hírek, bemutatók  ✦  mobilok, okosórák, médialejátszók, stb.  ✦  kattints ide!
Szerezd meg az összes ingyen letölthető videót!

Rendszer programok

- oktató videók

A leggyorsabb Windows program indító

A Windows számos hasznos és fontos programot, eszközt ad számunkra (például a feleslegessé vált fájlok törlésére a lemezkezelő, vagy a feladatkezelő, vagy éppen a program eltávolító), azonban ezeket nem mindig egyszerű elérni. Ezért ebben a videóban egy olyan megoldást nézünk meg, amellyel sokkal egyszerűbben, egy klikkel elérhetünk minden ilyen fontos programot és eszközt. (.NET 4.6 szükséges, ide kattintva letölthető)

A legjobb ingyenes fájlkezelő

Fájlkezelőt mindenki használ, aki számítógépet használ, a legtöbben talán a két ablakos (paneles) fájlkezelőket használják, azok közül is a Total Commander-t. A Total Commander viszont alapvetően nem ingyenes, ezért ebben a videóban egy ingyeneset nézünk meg, ami ráadásul talán a legjobb, nem csak az ingyenesek, hanem úgy általában a fájlkezelők között.

A legjobb, leggyorsabb fájl átnevező

Fájlok átnevezésére, szükségtelen karakterek törlésére, cserélésére a fájlok neveiben sokféle okból lehet szükség. Ezt egyesével elvégezni meglehetősen időrabló és unalmas munka, ezért ebben a videóban egy olyan ingyenes programot nézünk meg, amellyel ez pár klikkel megoldható.

A legjobb, leggyorsabb megoldás programok eltávolítására

A már nem használt programokat eltávolítani nem mindig annyira egyszerű és gyors. Ebben a videóban egy olyan megoldást nézünk meg, amellyel egy pillanat alatt, 2 klikkel törölhetjük a kiválasztott programot.

A legmegbízhatóbb Windows takarító program

A Windows-ban időnként meglehetősen sok szemét keletkezik, vagyis felesleges, ideiglenes fájlok, amelyek aztán megmaradtak és egyebek. Ebben a videóban megnézünk egy programot, amely valószínűleg a legmegbízhatóbb az összes takarító program közül.

A programok telepítésének legjobb, leggyorsabb és legegyszerűbb módja

A programok telepítése, frissítése, karbantartása és annak a megoldása, hogy pl. Windows újratelepítés, merevlemez csere után is működőképesek maradjanak és beállításaikat is megőrizzék nem egyszerű feladat. Vannak azonban olyan megoldások, amelyek ezeket a feladatokat rendkívül leegyszerűsítik. Ebben a videóban egy ilyet nézünk meg.

A teljes Windows klónozása, elmentése beállításokkal, programokkal és később visszaállítása

Ebben a videóban a Macrium Reflect ingyenes programmal ismerkedünk meg. A Macrium Reflect akkor lesz segítségedre, ha klónozni szeretnéd a Windows-t, vagyis elmenteni egy másik merevlemezre, minden beállítással, programmal, ugyanúgy ahogy volt eredetileg. Később az eredeti merevlemez helyett használhatod a klónozott Windows-t, ha az eredetivel bármi probléma lenne. Szintén segít, ha például egy nagyobb merevlemezre szeretnéd cserélni azt, amin a Windows van, ez esetben is könnyedén klónozhatod az új, nagyobbra.

A Windows beállításának gyors és egyszerű módja

A különböző Windows beállítások sokszor eléggé el vannak rejtve, jó néhány klikk kell, mire elérünk egy beállítást. Ennek a helyzetnek a megoldására azonban van egy nagyon jó és hasznos lehetőség, amelyhez még külön programot sem kell letölteni, a Windows tartalmazza, de alapvetően nem elérhető, ezért megnézzük, hogyan hozhatjuk elő és használhatjuk. Fontos! Windows 7 szükséges legalább!

Adatok megszerzése, ha a Windows nem indul

Számos oka lehet annak, ha a számítógépünkön, laptopunkon nem indul el a Windows. Lehet az oka merevlemez, SSD meghajtó részleges meghibásodása, valamilyen fájlrendszerben keletkezett hiba, szoftver által okozott módosítás, stb. Ez kellemetlen tud lenni, akkor különösen, ha nincs mód a Windows javítására, vagy a merevlemez, SSD cseréjére. Ilyenkor jól jön az ingyenes Paragon Rescue Kit, amelyet a Windows helyett viszonylag egyszerűen elindíthatunk és a szükséges fájlokat le tudjuk menteni például pendrive-ra, külső merevlemezre. Ebben a videóban megnézzük a használatát.

ASuite - programok, fájlok, dokumentumok és bármi gyors elérése

Az ASuite egy olyan program, amellyel egyetlen helyről tudjuk 2 kattintással elérni a programokat, fájlokat, dokumentumokat vagy bármit. Így nem kell egy fájlkezelőben kattintgatnunk és a tálca sem lesz tele.

AutoHotkey - használd a számítógépet sokkal hatékonyabban, akár munkára, akár szórakozásra, vagy bármire!

Az AutoHotkey egy olyan ingyenes program, ami tényleg mindenkinek hasznos lehet. Munkához azért, mert egy csomó mindent tudunk vele automatizálni, egyszerűsíteni, felgyorsítani, legyen az programok használata, teljesen új funkciók megvalósítása vagy például szövegek gépelése (pl. emailek írása). De általános használatra is nagyon hasznos, seregnyi hasznos funkciót létrehozhatunk a segítségével, fel tudjuk okosítani a billentyűzetünket, egerünket. Egyetlen gombnyomással, klikkeléssel seregnyi dolgot elvégezhetünk, vezérelhetünk vele más programokat.

Automatikus mentés minden programban

Valószínűleg mindenkivel előfordult már, hogy egy munka során a program váratlanul leállt, lefagyott, vagy esetleg a számítógéppel volt gond és az el nem mentett munka elveszett. Ennek az elkerülésére egyes programok automatikusan is mentik a munkánkat, de sajnos közel sem mind. Ezért ebben a videóban megnézzük, hogyan tudjuk bármely programban automatikusan elmenteni a munkánkat.

Automatikus takarítás, fájl törlés nagyon egyszerűen

Különféle (már) szükségtelen fájlok hajlamosak összegyűlni a számítógépünkön, ezért ebben a videóban egy olyan megoldást nézünk meg (Digital Janitor), amely időről-időre automatikusan törli a szükségtelenné vált fájlokat. De nem csak egyszerűen törli, hanem azt is megmondhatjuk, hogy pontosan milyen típusú, mekkora méretű fájlokat és hol töröljön. De nem csak automatikusan, hanem kézzel indítva is megoldható a törlés.

Automatikusan induló programok létrehozása

Amikor a számítógépünket bekapcsoljuk, akkor a legtöbb esetben elindítunk egy vagy több programot, amelyeket használni akarunk. Azonban ez teljesen automatikussá tehető, így csak be kell kapcsolnunk a gépünket és 1-2 percen belül használhatunk mindent (SSD esetén sokkal kevesebb), anélkül, hogy egyesével kellene elindítani. Ez meglehetősen kellemes tud lenni, ezért ebben a videóban megnézzük, hogyan lehet egy ingyenes programmal beállítani (vagy törölni), hogy automatikusan elinduljon egy (vagy több) program.

AutoZipper - fájlok tömörítése automatikusan

Fájlok tömörítésére szükség van és megesik, hogy ugyanazokat a fájlokat (akár egy, akár több mappából összeszedve), vagy ugyanabban a mappában lévő változó mennyiségű fájlt szeretnénk tömöríteni rendszeresen. Ilyenkor minden alkalommal be kell állítani a fájlok listáját, ami azért fárasztó és időigényes tud lenni. Ezen segít az ingyenes AutoZipper, amellyel ezt csak egyszer kell megtenni és utána 1 kattintással elvégezhető mindig ugyanaz a tömörítés.

Az egyik legjobb, könnyen használható képlopó program

Rendszeresen lehet szükség arra, hogy a képernyőn lévő dolgokról képet készítsünk. Akár a teljes képernyőről, akár egy részéről. Erre a feladatra nézünk meg egy programot, amely ezt sokkal gyorsabbá, hatékonyabbá teszi, ráadásul nem csak elmenti a képernyő tartalmát egy képbe, hanem szükség esetén fel is tölti egy kép vagy fájl megosztóra.

Betűtípusok egyszerű telepítése, megtekintése, keresése, törlése

A különféle betűtípusokat rengeteg esetben használjuk, különböző grafikai programokban (pl. Photoshop, Illustrator, GIMP, stb.), vagy éppen weboldalakon, szövegszerkesztőkben. Éppen ezért hasznos lehet egy olyan program (NexusFont), ami megkönnyíti a telepítésüket, megnézésüket, összehasonlításukat, törlésüket, keresésüket.

Biniware - ötletes program indító és fájl megnyitó

A Biniware egy ötletes program indító és fájl megnyitó, a használatával minden gyakran (vagy kevésbé gyakran) használt fájl és program kéznél lehet. Mivel ingyenes, így mindenképpen megér egy próbát.

Bins - tálca ikonok csoportosítása egyszerűen

Mobil rendszereknél (pl. Android) ismert megoldás, hogy a tálca ikonokat csoportosítani lehet, mappaszerűen. Így egyetlen ikon alatt lehet 4 vagy több is. Windows esetén erre alapvetően nincs lehetőség, azonban a Bins használatával megoldható. Így megoldható, hogy a például hasonló programokat rendszerezzük (mint pl. a böngészők). De természetesen szabadon készíthetünk csoportokat.

Biztonsági másolatok készítése egyszerűen

Az adatok rendszeres mentése, archiválása fontos mindenkinek aki számítógépet használ, akár otthon, akár céges körülmények között, hiszen fontos adata mindenkinek van a számítógépen, ami ha elveszik, nagyon nehéz visszaszerezni, ha nincs róla másolat. Ezért ebben a videóban megnézzük, hogyan lehet ezt egyszerűen kivitelezni az ingyenes Cobian Backup-pal.

Biztonsági másolatok készítése helyesen, vagyis miről legyen másolat?

Az adatok rendszeres mentése, archiválása fontos mindenkinek aki számítógépet használ, akár otthon, akár céges körülmények között, hiszen fontos adata mindenkinek van a számítógépen, ami ha elveszik, nagyon nehéz visszaszerezni, ha nincs róla másolat. Szerencsére egyre többen tisztában vannak ennek a fontosságával, azonban még mindig gyakori, hogy egyes fontos adatokról fájlokról nem készülnek másolatok. Ezért ebben a videóban megnézzük, hogy mire kell ügyelni a másolatok készítése során, hogy garantáltan ne vesszen el semmi, ami fontos.

Biztonságos indítás, csökkentett mód, safe mode

A biztonságos indítással engedélyezhetjük a Windows-ban a csökkentett módot. A csökkentett mód akkor nagyon hasznos, ha a Windows működése a normál, megszokott módban problémás. A csökkentett módban csak a legszükségesebb dolgok (mint például alapvető programok, szolgáltatások, rendszer funkciók) indulnak el és lehetőségünk van beállítások eszközölésére, a megfelelő működést akadályozó programok eltávolítására, illetve vírusirtásra.

Bulk Crap Uninstaller - programok egyszerű eltávolítása, visszamaradó szemét törlése

A Bulk Crap Uninstaller egy olyan ingyenes program, amely képes a programok (egyszerre akár több) egyszerű, beavatkozás nélküli eltávolítására, visszamaradó szemét törlésére is. Amikor egy programot törlünk, akkor nagyon gyakran visszamaradnak különféle fájlok, illetve egyéb szemét, idővel egyre több és több. A Bulk Crap Uninstaller képes az eltávolításukra.

Caps Lock kikapcsolása egyszerűen

A Caps Lock egy hasznosnak szánt, de a félrenyomások miatt sokszor inkább idegesítő billentyű a számítógépeken. Ebben a videóban megnézzük hogyan lehet kikapcsolni nagyon egyszerűen, egy ingyenes program segítségével.

Cerebro - egyetlen kereső, program indító mindenhez

A Cerebro egy olyan program, amellyel programokat indíthatunk el anélkül, hogy a start menüt, vagy a tálcát, asztalt használni kellene. Ráadásul Google keresést is indíthatunk vele, vagy megnézhetjük az időjárást, stb. Tonnányi extra funkcióval is bővíthető, amelyeket 1 kattintással bekapcsolhatunk.

Cmder - parancssor helyett egy sokkal jobban használható program

Ha valaha is használtad már a Windows parancssort, vagy esetleg rendszeresen használod, akkor tudhatod, hogy nem túl jól, nagyon körülményesen használható. Ezért ebben a videóban megnézünk egy alternatívát, ami nagyságrendekkel jobban, kényelmesebben és gyorsabban használható.

Coolbarz - ha a tálca nem elég

A Coolbarz egy nagyon hasznos program, amolyan második (vagy sokadik) tálcaként használható, kipakolhatjuk rá a különféle dolgokat, mint például valamilyen programokat, dokumentumokat, mappákat. Ráadásul nem csak alul helyezhető el, hanem fent, bal és jobb oldalon, vagy akár több helyen is egyszerre és a megjelenése is szabályozható.

CopyQ - vágólap kezelés és szövegek tárolása profin

A vágólap a Windows nagyon fontos része, hiszen amikor például szövegeket másolunk, vágunk ki, akkor azok a vágólapra kerülnek és onnan kerülnek beillesztésre. Alap esetben viszont a vágólap nem túl okos, egyszerre csak egy dolgot másolhatunk ki és amikor újat másolunk, akkor az előző elveszik. A mindennapi számítógép használat, munka során ez probléma lehet. Szerencsére az ingyenes CopyQ egy nagyon jó megoldást ad a vágólap kezelésére, ráadásul előre megírt, tetszőleges hosszúságú szövegeket is tárolhatunk vele, így nem kell begépelni.

Direct Folders - mappák villámgyors elérése, bárhol is vannak

A Direct Folders egy nagyon hasznos program, amivel a mappákat villámgyorsan elérhetjük, bárhol is vannak. Vagyis nem szükséges átverekednünk magunkat a sokadik almappán, hogy egy mappát elérjünk. Ráadásul használható fájlok, mappák megnyitásánál, mentésénél is, vagy csak egyszerűen a Windows saját fájlkezelőjében, de a Total Commander-ben is használható. Tulajdonképpen egyfajta könyvjelzőként működik, bármit elérhetünk 2 kattintással, bárhol is legyen.

EarTrumpet - hangok, hangerők, hangeszközök egyszerű kezelése

Az EarTrumpet program a Windows 10 saját hangerőszabályzója mellett vagy helyett használható, mint egy egyszerűbben használható és többet tudó megoldás. Mivel ingyenes, így mindenképpen megér egy próbát.

Egyedi mappa ikonok beállítása egyszerűen

A mappák (egészen pontosan a mappák ikonjainak) átszínezése, egyedi ikonnal megjelölése nagyon hasznos tud lenni, hiszen kiemelhetünk egy mappát a többi közül, vagy éppen a tartalmuk szerint színezhetjük, vagy valamilyen ábrával láthatjuk el. Ezt a Folder Marker programmal könnyen megtehetjük, amit ebben a videóban megnézünk.

Előző fájl verziók automatikus mentése

Amikor szerkesztünk egy fájlt (szöveges dokumentumot, táblázatot, képet, bármit), akkor megeshet, hogy egy olyan állapotban kerül elmentésre, amiről később kiderül, hogy nem jó. Az elvégzett műveletek egyszerű visszavonására nyilván közel sincs mindig lehetőség, a megfelelő állapot visszaállítása pedig idő és munkaigényes lehet. Ezért ebben a videóban az Autover nevű ingyenes programmal ismerkedünk meg, amely teljesen automatikusan készít minden egyes mentésnél egy később pár klikkel visszaállítható fájl verziót.

Eszköztárak hozzáadása a tálcához

A Windows lehetőséget ad arra, hogy saját eszköztárral bővítsük a tálcát, így gyorsan és könnyen elérhetővé téve dolgokat, programokat, dokumentumokat és egyéb fájlokat.

Executor - irányítsd a számítógéped villámgyorsan

Az Executor ingyenes program nagy mértékben képes felgyorsítani a számítógép használatát azzal, hogy az egyes billentyűkhöz, billentyű kombinációkhoz különféle funkciókat rendelhetünk, illetve tetszőleges programokat elindíthatunk. Így nem kell a számítógépünkön matatni, minden elérhető egyetlen gombnyomással. Ebben a videóban megismerkedünk vele.

Fájl lista készítése nagyon egyszerűen (pendrive-hoz, külső merevlemezhez)

Nagyon sokan tárolunk fájlokat (dokumentumokat, képeket, videókat, bármit) pendrive-on, külső merevlemezen, például biztonsági másolat céljából. Ezek persze nem mindig vannak csatlakoztatva a számítógéphez, így a tartalmukkal sem vagyunk teljesen tisztában sok fájl esetén. Ilyenkor ha valamit keresünk, akkor kénytelenek vagyunk csatlakoztatni a géphez. Ezen a problémán segít az ingyenes Snap2HTML, amely egy listát készít a fájlokról és mappákról, amelyeket úgy nézhetünk meg, mint egy fájlkezelőben. Még akkor is, ha nincs a pendrive, vagy a merevlemez csatlakoztatva a géphez. Sőt, kereshetünk is a listában.

Fájlok másolása sokkal gyorsabban

Ebben a videóban egy olyan programot nézünk meg (FastCopy), amivel sokkal gyorsabban másolhatunk át fájlokat, akár a szokásos idő fele alatt.

Fájlok törlése véglegesen, visszaállíthatatlanul

Időnként szükségünk lehet arra, hogy a különböző személyes fájljainkat úgy töröljük, hogy azokat senki ne tudja visszaállítani. Ehhez egy egyszerű törlés nem elég, speciális programokra van szükségünk, amelyekből most megismerkedünk eggyel (Eraser).

Fájlok, mappák nevének, elérési útvonalának másolása 2 klikkel

Időnként szükségünk lehet arra, hogy kimásoljuk a mappák, fájlok nevét, vagy a teljes elérési útjukat. Erre vannak különböző megoldások, legrosszabb esetben begépeljük, azonban van egy nagyon jó, egyszerű, 2 klikkes megoldás. Ezt nézzük meg ebben a videóban.

Fájlok, mappák, programok megnyitása villámgyorsan, egyetlen klikkel

A számítógépén szinte mindenkinek vannak olyan mappák, fájlok, programok, dokumentumok amelyeket gyakran használ. Ezek jó ha mindig kéznél vannak, amelyhez a Quick Access Popup nevű ingyenes program ad hatalmas segítséget. Ezzel a programmal minden egyetlen kattintásra lesz, függetlenül attól hogy hol van és hogy az egy mappa, fájl, program, weboldal stb. Ebben a videóban megnézzük hogyan kell használni.

Feltételekkel időzített alvó állapot és hibernálás

Az alvó állapot egy nagyon kis áram fogyasztású állapot, ezért ha nincs szükség a számítógépre vagy laptopra, akkor célszerű alvó állapotba helyezni (vagy hibernálni). Viszont vannak esetek, amikor a számítógépünk még dolgozik, például másol, videót konvertál, letölt vagy bármi mást, ami több ideig tart. Ha végzett, akkor viszont szeretnénk kikapcsolni (hibernálni) vagy alvó állapotba helyezni, akkor is ha nem vagyunk a gép előtt. A Windows erre nem ad lehetőséget, de az ingyenes Stand-Bye! programmal ezt könnyen megoldhatjuk.

Fénysebességű kereső Windows-hoz

Időnként megesik, hogy egy vagy több fájlt, mappát nem találunk. Ilyenkor használhatjuk a Windows saját keresőjét, azonban az ingyenes Everything egy sokkal jobb megoldást ad a keresésre. Ráadásul sok száz gigabájtnyi adat, több tíz vagy százezer fájlt között is pár pillanat alatt megtalál bármit és el is menthetjük későbbre a fájl helyét, így bármikor megtaláljuk keresés nélkül is. Ebben a videóban megismerkedünk vele.

Fénysebességű, jól használható kereső Windows-hoz

Időnként megesik, hogy egy vagy több fájlt, mappát nem találunk. Ilyenkor használhatjuk a Windows saját keresőjét, azonban az ingyenes Glarysoft Quick Search egy sokkal jobb megoldást ad a keresésre. Ráadásul sok száz gigabájtnyi adat, több tíz vagy százezer fájlt között is pár pillanat alatt megtalál bármit és el is menthetjük későbbre a fájl helyét, így bármikor megtaláljuk keresés nélkül is és több, nagyon hasznos funkcióval rendelkezik. Ebben a videóban megismerkedünk vele.

Firework - weboldalakból program készítése

A Firework egy olyan program, amely weboldalakból készít programot. Az elkészült programot a tálcára tűzhetjük, böngésző nélkül használhatjuk, stb. mint egy hagyományos programot. Ebben a videóban megnézzük hogyan kell használni.

Fontos fájlok, adatok elvesztésének, felülírásának megelőzése a Syncless-el

A fontos fájlok elvesztését megakadályozni leginkább megelőzéssel lehet. Ebben a videóban egy olyan megoldást nézünk meg (Syncless), amely automatikusan átmásolja a fájlokat tetszőleges száma helyre, eszközre, meghajtóra, amikor azok módosulnak, vagy új fájl jön létre. Ráadásul a fájlok előző verzióit is megőrzi igény esetén, így bármikor visszakaphatunk egy előző verziót.

Formázott szöveg másolása formázás nélkül egyszerűen

Valószínűleg mindenki, aki használt már valamilyen szövegszerkesztőt, (pl. Word-öt, Writer-t) szembesült már azzal, hogy amikor kimásolt egy formázott szöveget, például egy weboldalról, akkor a szövegszerkesztő átvette a formázásokat. Ez van amikor hasznos, de van amikor kifejezetten nem az. Persze a szövegeket be lehet illeszteni formázás nélkül is, de általában ehhez plusz műveleteket kellenek, ezért most egy olyan programot nézünk meg (PureText), amivel ez elkerülhető.

Görgetés gyorsabban, hatékonyabban

Ebben a videóban egy nagyon hasznos programmal ismerkedünk, amely egyszerűvé és hatékonnyá teszi az egérrel való görgetést.

Hangerő szabályzás sokkal jobban, egyszerűbben

Ebben a videóban egy olyan programot nézünk meg (Volume2), amivel lecserélhetjük a Windows saját hangerő szabályzóját egy sokkal jobban és egyszerűbben használhatóra.

Hasznos program képek készítésére a képernyőről - print screen helyett

A print screen egy hasznos billentyű, amikor le szeretnénk fényképezni amit a képernyőn látunk, viszont így önmagában nem túl hatékony, további lépések lehetnek szükségesek mire a képet használni is tudjuk. Ennek az elkerülésére azonban van egy nagyon hasznos program (Lightshot), amellyel valóban egy pillanat alatt készíthetünk képeket, illetve akár automatikusan fel is tölthetjük az internetre, hogy más is könnyen elérje.

Hasznos vagy nem hasznos?

A sok program között nem mindig egyszerű eligazodni, főleg azoknak, akik kevésbé tapasztaltak a különféle programok terén, ezért jól jön egy olyan ingyenes program (Should I remove it?), amely megmondja, hogy a különböző programok mire jók, mások mennyire találták hasznosnak, illetve hogy mások milyen gyakran törölték, azért mert valamilyen probléma volt velük.

Hordozható Windows, ha nem indul a Windows - javításhoz, fájlok megszerzéséhez

Szerencsére nem túl gyakori, hogy a Windows nem indul el, de sajnos nem is elképzelhetetlen. Ilyenkor jól jön egy hordozható Windows, amelyet pendrive-ról vagy DVD-ről indíthatunk el, akkor is, ha az "igazi" Windows nem indul. A hordozható Windows-al hozzáférhetünk a gépen lévő fájlokhoz, használhatunk böngészőt, megpróbálhatjuk a hibát elhárítani, stb. De lényegében bármilyen programot elhelyezhetünk a hordozható Windows-ban, ha továbbiakra lenne szükségünk. Ilyen hordozható Windows az ingyenes AOMEI PE Builder-rel készíthető. Nézd meg hogyan!

Így bővítheted ingyen a Windows-t nagyon hasznos dolgokkal

Az ingyenes Rainmeter egy nagyon hasznos program, amelynek a segítségével több ezer funkcióval egészíthetjük ki, rendezhetjük be a Windowst, mint például dátum, idő, időjárás kijelzők, RSS olvasók, zenelejátszók, rendszer információk, hangerőszabályzók, programindító alkalmazások, feljegyzések, emlékeztetők, stb. Ezeket az alkalmazásokat szabadon elhelyezhetjük a képernyőn, akár úgy is, hogy mindig a többi ablak felett legyenek.

Így kerülheted el a kéretlen programok, eszköztárak és egyebek telepítését

Bizonyára veled is előfordult már, hogy egy program telepítésénél további, számodra szükségtelen program(ok) is telepítésre kerültek. Vagy éppen megváltoztak a böngésző beállításai, mint például a kezdőlap, vagy esetleg eszköztárak (toolbar-ok) kerültek telepítésre. Ilyen még azokkal is előfordulhat, akik egyébként jártasak a számítógépek használatában, hiszen elég egy kis figyelmetlenség. Ebben a videóban egy olyan megoldást nézünk meg (Unchecky), amellyel ez könnyen elkerülhető.

Így szerezhetsz vissza helyet, találhatod meg a szükségtelen fájlokat

Különféle (már) szükségtelen fájlok hajlamosak összegyűlni a számítógépünkön, amelyek sok GB-nyi (sőt, akár több tíz Gb-nyi) méretre hízhatnak, ami azért kellemetlen tud lenni, különösen ha egy kisebb SSD meghajtóról van szó, de igazából egyébként is. Hogyan tudjuk kideríteni, hogy a gépünkön mely mappák foglalják el a legtöbb helyet? Az ingyenes WizTree megmondja és a törlésre is ad lehetőséget ad.

Jobb egér menü átalakítása

A jobb egérgomb megnyomására számos programban, fájl kezelőben megjelenik egy menü, amely számos hasznos lehetőséget kínál. Ezt a menüt alapvetően a Windows adja és a különböző programok telepítésével bővülhet, de van arra egy ingyenes megoldás is, hogy tetszés szerint bővítsük mindenféle hasznos dologgal, vagy épp töröljük a nem kívánt elemeket. Ezt nézzük meg ebben a videóban.

Jobb egérre megjelenő menü bővítése, módosítása

Ebben a videóban azt nézzük meg, hogyan lehet a jobb klikkre megjelenő menüt bővíteni, vagy módosítani tetszőleges elemekkel, programokkal, illetve egyéb hasznos dolgokkal a FileMenu Tools programmal.

Jobb, egyedi egér mutató beállítása

A legtöbben nem is gondolnak arra, hogy megváltoztassák az egér mutatót, viszont erre van lehetőség, ráadásul egyszerűen kivitelezhető. Lényegében tetszőleges egér mutatót állíthatunk be, nem csak az alapértelmezett fehéret, hanem tetszőleges színűt vagy éppen formájút, így egy jobban látható, megfelelőbb egér mutatót használhatunk. Hogyan tehetjük ezt meg? Azt nézzük meg ebben a videóban!

Kaspersky System Checker - megmondja, milyen problémák vannak a gépeddel!

Az ingyenes Kaspersky System Checker átnézi és megmondja milyen problémák vannak a gépünkkel (konkrétan a Windows beállításokkal), milyen programokat nem használunk, vagy csak ritkán (ezeknél megfontolandó a törlésük), mely programok, játékok foglalják a legtöbb helyet. Vagyis meglehetősen alaposan átnézi a gépünket és egy jól átlátható felületen közli a problémákat.

Kikapcsolás, hibernálás, alvó állapot - mikor melyiket?

Amikor le szeretnék állítani a számítógépet, akkor legtöbben a leállítással teszik meg ezt. Viszont a leállításnál vannak sokkal jobb lehetőségek a Windows-ban, de ezeket nem mindenki ismeri és még kevesebben használják, pedig jóval kényelmesebbek, mint a leállítás és lehetőséget adnak arra, hogy pontosan ott folytassuk a munkát, ahol abbahagytuk. Ez azoknak különösen hasznos, akik munkára használják a gépüket, több programmal, meghatározott beállításokkal. Mik ezek a lehetőségek, hogyan működnek? Erről lesz szó ebben a videóban!

Kimásolt szövegek, egyebek, egyszerű, gyors kezelése

A másolás-beillesztés egyszerű művelet a Windows-ban, viszont nagy hátránya, hogy egyszerre csak egy valami lehet kimásolva, a következő másolás felülírja. Ezen lehet segíteni a Ditto nevű ingyenes programmal. Sőt, még az is megoldható vele, hogy azokat a szövegeket (vagy egyebeket) amelyekre gyakran szükségünk van, azokat két klikkel kimásoljuk, tehát nem kell begépelnünk újra, mindig kéznél vannak.

Kis monitorból, kijelzőből bármekkora

Ha valaha is kicsinek találtad a monitorod, laptopod kijelzőjét, akkor az a program hasznos lesz a számodra, amellyel ebben a videóban megismerkedünk. Ugyanis ez lehetőséget ad a számodra, hogy korlátlan méretűvé alakítsd a kijelzőt.

Labrys - Start menü helyett

A Labrys egy ingyenes Start menü alternatíva, amely erősen hasonlít a Start menüre, de azért több pont el is tér tőle. Lehetővé teszi a különféle stílusú megjelenések egyszerű használatát és több hasznos funkciója is van. Mivel ingyenes, így egy próbát mindenképpen megér.

Lefagyott a program? Mi okozza, mit lehet tenni?

Alig vannak olyanok, akik ne szembesültek volna már azzal, hogy egy program lefagy, vagyis nem reagál semmire, vagy teljesen le is áll. Mit lehet ilyenkor tenni? Mik ennek a következményei? Miért fagynak le a programok? Ebben a videóban ezekre a kérdésekre kapsz választ!

MacType - szebb megjelenésű szövegek Windows-ra

A MacType egy olyan program, amellyel a Windows-ban más, szebb megjelenésű varázsolhatjuk a szövegeket. Például olyanná, mint ahogy a Mac operációs rendszernél is, de még egy halom nagyon szép megjelenés közül választhatunk pár klikkel.

Mappa ikonok átszínezése

A mappák (egészen pontosan a mappák ikonjainak) átszínezése nagyon hasznos tud lenni, hiszen kiemelhetünk egy mappát a többi közül, vagy éppen a tartalmuk szerint színezhetjük. Ezt egy ingyenes programmal könnyen megtehetjük, amit ebben a videóban megnézünk.

Mappa, meghajtó tömörítése helymegtakarítás céljából

A Windows-nak van egy régebb óta meglévő, de kevésbé ismert lehetősége, amelynek a használatával helyet takaríthatunk meg (legyen szó merevlemezről vagy SSD meghajtóról). Függetlenül attól, hogy miről van szó, működik akár egy teljes meghajtó esetén, de programok, egyéb fájlok esetén is.

Mappák gyors elérése

Biztosan veled is előfordult már, hogy valahova szerettél volna valamit menteni. Ilyenkor a legtöbbször a mentés során be kell állítani a mentés helyét, ami a sokadik almappában is lehet. Ha ezt többször meg kell tenni egymás után, akkor az meglehetősen időrabló és idegesítő tud lenni. Ezért ebben a videóban megnézzük, hogyan lehet beállítani előre megadott helyeket, tetszőleges mélységű almappákban, úgy, hogy egyetlen klikkel elérhessük később bármikor.

Melyik program használja az adott gyorsbillentyűt?

Ritkán felmerülő probléma, de amikor előjön, akkor meglehetősen érthetetlen gondot tud okozni az, hogy egy gyorsbillentyűt be szeretnénk állítani valamilyen programban, de valamiért nem tudjuk. Ilyenkor sokszor arról van szó, hogy egy másik program használja már a kérdéses gyorsbillentyűt, amiről nem tudunk. Ebben az esetben jól jön egy ingyenes program, ami megmondja, hogy melyik program használja a beállítani kívánt gyorsbillentyűt és módosíthatjuk a beállítást.

Mennyit klikkelsz, gépelsz naponta?

Ebben a videóban egy talán kevésbé hasznos, de annál érdekesebb programmal ismerkedünk, amely megmondja mennyit klikkelünk vagy éppen gépelünk naponta (illetve egyebeket is, például hogy melyik programot használjuk a legtöbbet). Az érdekességen felül nyomon követhetjük a számítógép használatában való hatékonyságunkat, gyorsaságunkat, illetve a fejlődésünket is.

Mi van a számítógépedben?

Időnként szükség van arra, hogy tudjuk mi van a számítógépünkben, ha például bővíteni szeretnénk, vagy esetleg egy meghibásodott elemet cserélnénk ki (mert ugye ügyelni kell arra, hogy kompatibilis legyen a meglévőkkel). Ilyenkor jól jön egy olyan program, ami megmondja, hogy mi van a számítógépben.

Miért lassú a számítógéped?

Egy számítógép, laptop több okból is lelassulhat. Ha ezeket az okokat figyelemmel tudjuk kísérni, akkor könnyedén tehetünk ellene. Ezért ebben a videóban megnézzük milyen fontos elemekből áll egy számítógép, amelyek a fő tényezői a sebességének, valamint azt is megnézzük, hogy lehet az aktuális terheltségüket folyamatosan figyelemmel kísérni.

Minden program bezárása 1 klikkel

Időnként megesik, hogy a tálcán túl sok program felhalmozódik. Ez nem csak átláthatatlanná teszi a tálcát, hanem a számítógép lassulását is okozhatja. Hogyan tudnánk 2 kattintással mindet bezárni? Nézzük meg!

Minden program telepítése 1 klikkel

A programok telepítése, például egy frissen telepített Windows esetén hosszadalmas folyamat tud lenni. Ennek az elkerülésére megnézünk egy olyan programot, amivel 1 klikkel telepíthetjük programok tucatjait sokkal gyorsabban, mintha mindet külön kellene telepíteni.

Minden, amire szükséged lehet a számítógép használatához

A számítógép használata során előfordulnak tipikus feladatok, amelyekhez jó ha kéznél van egy program. Nem kell viszont minden feladathoz egy külön program, vannak olyan programok, amelyek tartalmaznak mindenre megoldást. Ebben a videóban a Glary Utilities nevű programmal ismerkedünk meg.

Minialkalmazások, vagyis gadget-ek

A gadget-ek olyan apró programok, amelyek számtalan hasznos funkcióval rendelkeznek, pl. idő kijelzése, naptár, processzor, memória használat kijelzése, RSS hírek kijelzése, laptop esetén akkumulátor állapot kijelzése, időjárás megjelenítése, hangerőszabályzás, stb. stb. Az ilyen gadget-ek igény esetén állandóan láthatók, vagy önállóan, vagy oldalsávban. Az ingyenes 8GadgetPack tonnányi hasznos gadget-et ad, így aki szeretne ilyesmiket, annak tökéletes választás lehet. Ebben a videóban megnézzük hogyan kell használni.

Minibin - egy hasznos program a Lomtárhoz

A Lomtár a Windows alapvető részét képezi. A Minibin jelentősen megkönnyíti a Lomtárhoz való hozzáférést, fájlok visszaállítását és a Lomtár ürítését is, egyetlen klikkel. Ráadásul azt is jelzi, ha van valami a Lomtárban és természetesen ingyenes, ezért ebben a videóban megismerkedünk vele.

Minta fájlok generálása egyszerűen

Valószínűleg nem túl gyakori feladat, hogy különböző méretű fájlokat kell generálni valamilyen célból, de ha szükség van erre, akkor azért jó tudni, hogy ezt milyen módon tehetjük meg. Ezt nézzük meg ebben a videóban.

Műveletek egyszerű automatizálása

Az Ellp egy érdekes, még fejlesztés alatt álló, de már használható program, amely olyan feladatok automatizálását segíti, mint például a duplán letöltött fájlok automatikus törlése. De számos más automatizálásra is ad lehetőséget, amelyeket szintén egyetlen klikkel bekapcsolhatunk.

Nem átméretezhető ablakok átméretezése

Rendkívül idegesítő tud lenni amikor egy program ablakát nem lehet átméretezni és egy túl kicsi ablakban kell a dolgainkat elvégezni. Ilyenkor jól jön egy ingyenes program, amivel az egyébként nem átméretezhető ablakokat is át tudjuk méretezni.

Nem tudsz megnyitni egy fájlt? Ezzel sikerülni fog!

Időnként előfordul, hogy egy fájlt nem tudunk megnyitni. Vagy azért, mert nincs telepítve a megfelelő program, vagy mert a fájl típus társításokkal van valamilyen probléma. Ennek a helyzetnek a megoldására van egy jól használható ingyenes program, amely megmondja, hogy milyen program szükséges az adott fájlhoz és még a letöltési helyét is közli velünk.

Nincs hely a gépeden? Tudd meg mi foglalja a legtöbb helyet!

A legtöbbünkkel valószínűleg már előfordult, hogy elfogyott a hely a számítógépünkön. Ilyenkor természetesen nekiállunk átnézni, hogy mi az ami sok helyet foglal, mit lehetne törölni. Viszont ez elég sok ideig is eltarthat, ezért ilyenkor jól jöhet egy olyan program, ami könnyen áttekinthetően megmutatja mi az ami sok helyet foglal. Egy ilyen programot nézünk meg ebben a videóban.

PaperPlane - a legjobb program a tálca és az asztal helyett

A PaperPlane egy zseniális, nagyon jól testreszabható program, amely a tálca és az asztal helyett, vagy mellett használható. Az asztal teljesen kiváltható vele egy sokkal gyorsabban, rugalmasabban használható megoldással, ráadásul megelőzhető vele a tálca sok ikontól való átláthatatlanná válása és az ikonok közötti keresésre és több oldalas asztal létrehozására is ad lehetőséget. Ha az asztalt gyakran használod és szereted, akkor a PaperPlane-t valószínűleg imádni fogod.

PeaZip - a legjobb ingyenes tömörítő program

Fájlok be és ki tömörítésére (csomagolására) rendszeresen szükség lehet. Ebben a videóban az ingyenes PeaZip tömörítővel ismerkedünk meg, amely tonnányi formátumot ismer, kezdve a legismertebb zip és rar formátumokkal, de olyanokat is ismeri, mint a 7z.

Pendrive, merevlemez kiadása, leválasztása - ha a Windows-zal nem sikerül

A pendrive, külső merevlemez használata után célszerű a Windows-ról leválasztani a Windows által kínált funkcióval, mert így garantáltan nem történik semmi probléma. Azonban időnként ez nem lehetséges, arra hivatkozva, hogy valami még használja, azonban ennek nincs semmi nyoma. Ilyenkor jön jól az ingyenes USB Disk Ejector.

Pendrive-ról indítható, hordozható Windows

Ebben a videóban a Windows egy olyan lehetőségével ismerkedünk meg, amellyel pendrive-ról vagy külső merevlemezről tudjuk használni, tetszőleges számítógéphez csatlakoztatva, megőrizve és hordozva a beállításainkat, telepített programjainkat, egyebeket. Így bárhol a saját rendszerünket használhatjuk, ami számos esetben hasznos.

Pontosan miért lassú a számítógéped?

Számos oka lehet annak, hogy lassú a számítógépünk. Okozhatja a nem megfelelő teljesítményű számítógép, illetve annak egy nem megfelelő teljesítményű komponense. De okozhatja egy program is, amely túlságosan terheli a processzort, vagy a memóriát, vagy a merevlemezt (SSD meghajtót), vagy akár több mindent is egyszerre. Viszonylag problémás egyszerűen kiszűrni, hogy mi okozza a lassulást, azonban az ingyenes Moo0 System monitor ehhez óriási segítséget ad, mert elég ránéznünk és azonnal látjuk, hogy egészen pontosan mitől lassú a számítógépünk.

Program ablaka a többi felett (always on top)

A munkánk során előfordul, hogy szükségünk van arra, hogy egyes programok mindig a többi felett legyenek, vagyis állandóan láthatóak legyenek. Ennek a megoldására vannak ingyenes és fizetős programok is, most három ingyeneset nézünk meg.

Program ablakok kezelése egyszerűbben

Ebben a videóban egy hasznos programot nézünk meg, amely megkönnyíti a programok ablakainak a kezelését.

Program használata telepítés nélkül

Az Universal Extractor 2 egy olyan ingyenes program, amely a telepítőkből ki tudja nyerni a program fájlokat, így nem szükséges telepíteni a programot, hanem telepítés nélkül használhatjuk. Tehát nem kell végigmenni a telepítési folyamaton és esetleg felesleges fájlok sem keletkeznek. De nem csak a telepítőkből képes kinyerni a fájlokat, hanem a tömörített fájlokat is képes kitömöríteni.

Programok ablakainak kibővítése

A Windows program ablakai nem túl sok lehetőséget kínálnak a számunkra, ezért megnézünk egy olyan programot, amellyel számos hasznos funkcióval bővíthetjük ki az ablakokat.

Programok beállításainak mentése egyszerűen

Biztonsági, tartalék másolatnak nem csak a fontos fájlokból célszerű lenniük, hanem a programok beállításairól is. Hiszen ha szükség esetén mindent újra be kell állítani, akkor az sok időt is igénybe vehet. Ezen a problémán segít az ingyenes CloneApp, amely ezt nagyon egyszerű teszi.

Programok kipróbálása és nyom nélküli törlése (ToolWiz Time Freeze)

Mindenkivel előfordult már, hogy ki szeretett volna próbálni egy vagy több programot. Akár azért, mert valamilyen problémára, funkcióra keresett megoldást, vagy mert például vásárlás előtt ki szeretett volna próbálni egy programot. Ilyenkor nincs más lehetőség, mint a telepíteni a programot, vagy programokat és törölni, ha nem válik be. Ennek a hátránya, hogy egyes programok a törlésük után is mindenféle fájlokat és egyéb szemetet hagynak maguk után, amik egy idő után lassíthatják a Windows működését. Ezért ebben a videóban egy olyan megoldást nézünk meg (Toolwiz Time Freeze), amivel ez elkerülhető, úgy próbálhatunk ki programokat, hogy annak semmi nyoma nem marad.

Programok kipróbálása és nyom nélküli törlése - egyszerűen, biztonságosan a Sandboxie-val

A számítógép használata során természetesen, hogy időnként ki akarunk próbálni egy vagy több programot. Akár azért, mert valamilyen problémára, funkcióra keresett megoldást, vagy mert például vásárlás előtt ki szeretett volna próbálni egy programot. Ilyenkor nincs más lehetőség, mint a telepíteni a programot, vagy programokat és törölni, ha nem válik be. Ennek a hátránya, hogy egyes programok a törlésük után is mindenféle fájlokat és egyéb szemetet hagynak maguk után, amik egy idő után lassíthatják a Windows működését. Ezért ebben a videóban egy olyan megoldást nézünk meg (Sandboxie), amivel ez elkerülhető, úgy próbálhatunk ki programokat, hogy annak semmi nyoma nem marad.

Programok telepítése máshogy - vagyis apt-get a Windows-ban

Ebben a videóban egy olyan megoldással ismerkedünk meg (Chocolatey), amellyel a programok telepítése során mellőzhetjük a szokásos, letöltési és telepítési folyamatokat. Illetve készíthetünk telepítési fájlokat, amellyel később ha egy másik gépen vagy a Windows újratelepítése után kellene megint telepíteni mindent, akkor ezt nagyon egyszerűen megtehetjük, letöltés és a telepítők végig klikkelgetése nélkül.

Programok új verzióinak egyszerű figyelése, frissítése

A programok új verzióinak követése nem mindig egyszerű feladat, főleg sok program esetén. Frissítés nélkül pedig biztonsági kockázatnak tehetjük ki magunkat, illetve lemaradhatunk az új verziók szolgáltatásairól. Erre nézünk meg most egy megoldást.

Programok visszamaradó felesleges fájljainak, szemetének törlése

Amikor egy programot törlünk, akkor nagyon gyakran visszamaradnak különféle fájlok, illetve egyéb szemét, idővel egyre több és több. Ebben a videóban megnézzük, hogy ezektől hogyan lehet megszabadulni pár klikkel, egy ingyenes program használatával (Revo Uninstaller).

ReadyBoost - gyorsítsd fel a számítógéped!

A ReadyBoost a Windows egy szolgáltatása, amellyel felgyorsíthatjuk a számítógépünket egy pendrive-val vagy SD kártyával. Hogyan? Azt nézzük meg ebben a videóban!

Rendszer visszaállítási pont készítése egy kattintással

A rendszer-visszaállítás a Windows egy hasznos funkciója, amellyel valamilyen probléma, hibás működés esetén könnyen visszaállíthatjuk egy korábbi, jól működő állapotba. Ebben a videóban egy olyan programot nézünk meg, amivel 1 klikkel készíthetünk rendszer visszaállítási pontokat, hogy később szükség esetén vissza tudjuk állítani a jól működő állapotot.

SimpleBackup, vagyis biztonsági másolatok készítése egy klikkel

A SimpleBackup egy végletekig leegyszerűsített program, amellyel egyetlen kattintással készíthetünk másolatot egy előre megadott helyre a kijelölt fájlokról és mappákról. Mindezt úgy, hogy az aktuális másolat egy külön, időponttal ellátott fájl vagy mappa lesz. Így akkor is hasznos, ha valamiből szeretnénk egy másolatot készíteni, mielőtt dolgoznánk vele.

SmartTaskbar - tálca okosabb működéssel

A SmartTaskbar a Windows tálca működését teszi jobbá azáltal, hogy amikor van neki hely, nem rejti el, de amikor kellene más programoknak hely, akkor elrejti. Persze ahogy mindig, bármikor megjeleníthető.

Smarty Uninstaller - programok teljes eltávolítása, szemét nélkül

A Smarty Uninstaller egy szuper program a programok eltávolításakor visszamaradó szemét törlésére, amelyek helyet foglalnak és esetleg még a rendszert is lassítják. Sőt, Windows 10 esetén képes eltávolítani a Windows saját, gyakran szükségtelen alkalmazásait is, amelyeket egyébként nem lehet törölni. De nagy segítség a nem használt programok megtalálásához, az automatikusan elinduló program kikapcsolásához is. Összegezve: nem érdemes kihagyni!

Speciális karakterek begépelése egyszerűen

Időnként szükségünk lehet arra, hogy olyan speciálisabb karaktert begépeljünk, mint például az euro jele (€). De van persze számos más pénznem jel is, illetve még különlegesebb karakterek is. Hogyan lehet ezeket egyszerűen begépelni anélkül hogy valahonnan kimásolnánk? Azt nézzük meg ebben videóban!

Symbolic link, hard link, junction - fájlok tárolása több példányban, de ugyanakkora helyen

Időnként szükség lehet arra, hogy ugyanazt a fájlt több helyen tároljuk. Viszont ez azzal jár, hogy többször foglalja a helyet is, ami nagy fájl méret esetén különösen nem szerencsés. Szerencsére van rá megoldás az úgynevezett symbolic és hard link, valamint junction használatával.

Számítógép automatikus, időzített kikapcsolása

Ebben a videóban azt nézzük meg, hogyan lehet a számítógépet automatikusan, időzítve (vagy akár egy program futásának a befejeződéséhez kötve) kikapcsolni, vagy akár kijelentkezni, hibernálni, stb.

Számítógépen elvégzett műveletek felvétele és lejátszása

A TinyTask egy olyan ingyenes program, amellyel felvehetjük azt amit csinálunk. De nem videóként, hanem egy műveletsorozatként. Vagyis ha később lejátsszuk, akkor minden egyes kattintást és minden egyéb más műveletet (pl. gépelést) végrehajt a számítógép. Így felhasználható automatizálásra, de esetleg mások is le tudják játszani az egész művelet sorozatot, vagy akár felhasználható űrlap, dokumentum kitöltésre is. Lényegében bármire jó, amit később automatikusan meg szeretnénk csinálni.

Szoftver frissítések keresése egyszerűen

A számítógépünkön lévő programokat általában célszerű frissíteni az új verzióra. Ez munkával jár, viszont az ingyenes Software Update Monitor (SUMo) képes egyetlen felületen listázni a rendelkezésre álló frissítéseket, így nem kell egyesével ellenőrizni minden programban.

Szövegek másolása és beillesztése villámgyorsan

A szövegek másolása és beillesztése nem bonyolult, a CTRL+C, CTRL+V billentyűkombinációkkal (vagy a jobb egérrel) egyszerűen elvégezhető. Azonban vannak olyan programok, amelyek használatával erre nincs szükség, csak kijelöljük a kérdéses szöveget és automatikusan kimásolásra kerül. A beillesztéshez szintén nincs szükség a megszokott billentyűkombinációra vagy egér műveletekre.

Szükségtelen fájlok automatikus törlése

Különféle (már) szükségtelen fájlok hajlamosak összegyűlni a számítógépünkön, ezért ebben a videóban egy olyan megoldást nézünk meg, amely időről-időre automatikusan törli a szükségtelenné vált fájlokat.

Tálcára helyezett programok, ikonok egyszerű átrendezése

Ebben a videóban egy olyan programot nézünk meg, ami lehetővé teszi a Windows XP és Vista felhasználók számára is, hogy átrendezzék a tálcára helyezett programokat és ikonokat.

TaskSpace - több program egyetlen ablakban

Amikor egyszerre szeretnénk több programot használni, akkor problémás és hosszabb időn keresztül idegesítő is az egyes ablakok közti átváltás, ezért ebben a videóban egy olyan megoldást nézünk meg, amely erre kíván egy remek megoldást.

TidyTabs - programok csoportosítása egyetlen ablakba, lapokkal

A TidyTabs egy nagyon hasznos program, amely lehetőséget ad programok csoportosítására egyetlen ablakba. Vagyis gyakorlatilag például a böngészőkből ismert módon, lapokkal tudunk váltani a programok között, egyetlen ablakba rendezve egy program több példányát, vagy éppen több különböző programot. Így ha valamivel foglalkozunk, dolgozunk, akkor a szükséges programok egyetlen helyen lesznek elérhetők.

Toolbar-ok, eszköztárak egyszerű törlése

A különböző toolbar-ok (eszköztárak) manapság igen elterjedtek a böngészőkben és sokszor akaratunkon kívül kerülnek a számítógépünkre. Éppen ezért megnézzük, hogyan lehet ezeket könnyedén eltávolítani a Toolbarcleaner használatával.

Több asztal használata a Windows-ban

Ebben a videóban megnézzük, hogyan használhatunk a VirtuaWin-nel a Windows-ban több asztalt, úgy mintha egyszerre több Windows-t használnánk. Az asztalok között könnyen válthatunk, mindegyiket külön-külön berendezhetjük, stb.

Több program indítása egyetlen kattintással

Amikor több programot szeretnénk elindítani, akkor alapesetben egyesével kell mindent elindítani, ami azért kicsit körülményes lehet. Ezért ebben a videóban megnézzük, hogyan lehet több programot elindítani egyetlen kattintással, akár az asztalról, akár a tálcáról, vagy igazából bárhonnan.

Törölhetetlen fájlok törlése

Időnként előfordul, hogy egyes fájlokat nem tudunk törölni. Ennek több oka is lehet és nem is mindig egyértelmű, hogy mi okozza a fájlok törölhetetlenné válását. Ezért ebben a videóban megnézünk egy olyan programot, amellyel törölhetünk olyan fájlokat is, amelyeket egyébként nem tudunk. FONTOS! CSAK OLYAN FÁJLOKAT TÖRÖLJ, AMELYRE BIZTOSAN NINCS SZÜKSÉGED!

Törölt, elveszett fájlok visszaállítása egyszerűen

Valószínűleg szinte mindenkivel előfordult már, hogy véletlen törölt egy fájlt, vagy fájlokat a számítógépéről, vagy éppen memóriakártyáról, pendrive-ról. Rosszabb esetben véglegesen, a lomtárból sem visszaállítható módon, így a kérdéses fájlok elvesztek. Azonban szerencsére van megoldás a törölt, elveszett fájlok visszaállítására, ezt nézzük meg ebben a videóban.

Tucatnyi program helyett egy, ami minden típusú fájlt megnyit

A számítógépek használata során jellemzően rengeteg típusú fájlt kell használnunk, amihez sokféle programot kell alkalmaznunk. Ebben a videóban egy olyan programmal ismerkedünk meg, amivel tucatnyi program kiváltható, rengeteg típusú fájl megnyitására képes.

Túlságosan terheli a géped egy program? Így szüntetheted meg!

Amikor egy program túlságosan terheli a számítógépünket, egészen konkrétan a processzort, akkor a működése lelassul, ami gyorsan zavaróvá válik. Mit lehet ilyenkor tenni, hogyan lehet kideríteni, hogy melyik program terheli a gépünket és hogyan lehet korlátozni a processzor használatát? Azt nézzük meg ebben a videóban!

UltraSearch - villámgyors, okos kereső

Időnként megesik, hogy egy vagy több fájlt, mappát nem találunk. Ilyenkor használhatjuk a Windows saját keresőjét, azonban az ingyenes UltraSearch egy sokkal jobb megoldást ad a keresésre. Ráadásul sok száz gigabájtnyi adat, több tíz vagy százezer fájlt között is pár pillanat alatt megtalál bármit és el is menthetjük későbbre a fájl helyét és a hasonló keresőkhöz képest pár egyedi funkcióval is rendelkezik. Ebben a videóban megismerkedünk vele.

Váltás a hangeszközök között egy kattintással

Bár nem mindenki, de azért sokan használnak a számítógéphez, laptophoz hangfalat és fülhallgatót, vagy fejhallgatót is. Ezek között a váltás a Windows által kínált megoldással kissé körülményes, ezért ebben a videóban egy olyan megoldást nézünk meg, amellyel egyetlen klikkel vagy gombnyomással válthatunk a hangeszközök között. Ezt az ingyenes Audio Switcher teszi lehetővé.

VistaSwitcher - váltás a programok között egyszerűben

A Windows-ban a programok közti gyors váltás eszköze az Alt + Tab. Ebben a videóban az alapértelmezett programok közti váltásnak egy jobb, testreszabható megoldását nézzünk meg.

Winaero Tweaker - ingyenes program a Windows egyszerű beállításához

A Winaero Tweaker egy ingyenes program a Windows egyszerű beállításához. Nem csak az egyébként is könnyen elérhető beállításokat tudjuk módosítani vele, hanem a rejtettebb, illetve felhasználói felületről el sem érhető beállításokat is. Ezek között vannak olyanok is, amelyekről nem is gondolnánk, hogy módosítható (pedig ha tudnánk róluk, akkor lehet hogy átállítanánk egy számunkra megfelelőbbre).

Windows takarítása, gyorsítása

A Windows-ban időnként meglehetősen sok szemét keletkezik, vagyis felesleges, ideiglenes fájlok, amelyek aztán megmaradtak és egyebek. Ezek helyet foglalnak, törölni kell őket. Valamint minél több programot telepítünk annál lassabbá válhat a számítógépünk,ez ellen is célszerű tenni. Ezért ebben a videóban megnézünk egy programot, amellyel könnyen megszabadulhatunk a felesleges szeméttől és programoktól.

Windows tálca helyett

Ebben a videóban egy olyan programmal ismerkedünk meg, amely lehetővé teszi a programjaink gyorsabb indítását. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy akárhol is vagyunk, nem kell a tálcáig elvándorolnunk, vagy épp az asztalról, start menüből indítani a kérdéses programot, hanem onnan indíthatjuk el, ahol épp vagyunk.

WindowTop - hasznos funkciók a programok ablakaihoz

A WindowTop egy nagyon hasznos és ingyenes program, amellyel négyféle funkciót adhatunk hozzá a programok ablakaihoz. Ezek között van olyan is, amellyel az egyébként halvány ablakot a szemnek kellemesebb sötétté tehetjük. Vagy minden más ablak felett tarthatjuk az adott ablakot, vagy akár kisebb méretűvé változtathatjuk. (Ennek a videónak a hangja nem teljesen tökéletes, javítás várható!)

WinLaunch - egy zseniális program a tálca és az asztal helyett

A WinLaunch egy zseniális program, amely a tálca és az asztal helyett, vagy mellett használható. Az asztal teljesen kiváltható vele egy sokkal gyorsabban, rugalmasabban használható megoldással, ráadásul megelőzhető vele a tálca sok ikontól való átláthatatlanná válása. Ha az asztalt gyakran használod és szereted, akkor a WinLaunch-ot valószínűleg imádni fogod.

ZoneSize - programok ablakok elrendezése egyszerűen

Az ingyenes ZoneSize egy olyan program, amellyel nagyon egyszerűen rendezhetjük el a programok ablakait előre megadott méretben, elrendezésben. Tehát például a képernyőt két részre osztva, vagy három, stb. és az egyes zónák lehetnek teljesen más méretűek is.

Zseniális képlopó, szerkesztő, feltöltő

Rendszeresen lehet szükség arra, hogy a képernyőn lévő dolgokról képet készítsünk. Akár a teljes képernyőről, akár egy részéről. Erre a feladatra nézünk meg egy zseniális programot, amely ezt sokkal gyorsabbá, hatékonyabbá teszi, ráadásul nem csak elmenti a képernyő tartalmát egy képbe, hanem szükség esetén fel is tölti egy kép vagy fájl megosztóra, illetve animált képek készítésére is képes.

Zseniális program a fájlkezeléshez

A Drop Zone egy nagyon hasznos program a fájlkezeléshez, a használatával jelentősen egyszerűbbé tehető a fájlok másolása, áthelyezése és úgy általában a fájlokkal, mappákkal történő munka, napi tevékenység.

Zseniális program a tálca beállításához, hatékony használatához

Az ingyenes 7+ Taskbar Tweaker egy zseniális program, amellyel komolyan átállíthatjuk a Windows tálca működését, egy számunkra sokkal jobban megfelelő módra. Ezzel sokkal hatékonyabbá, egyszerűbbé és gyorsabbá válik a használata.