menü    videók      
Mit tanulnál?
Keresés:
videót kérek belépés regisztráció
 Termék tesztek, hírek, bemutatók  ✦  mobilok, okosórák, médialejátszók, stb.  ✦  kattints ide!
Merevlemez bad sector ellenőrzése egyszerűen (2018.08.21)
Bejegyzések a témában:   nem-atlagfelhasznalo   rendszer  
Hozzászólások
A hagyományos merevlemezek (tehát nem az SSD és hasonló társai) úgynevezett szektorokból épülnek fel, amelyek egy nagyon kicsi adatmennyiséget tárolnak, ami jelenleg 4 KB. Egy fájl tehát rengeteg ilyen szektorra bontva található meg a merevlemezen.

A merevlemez szektorok a használat során öregednek (de megesik, hogy gyárilag hibásak vagy fizikai hatásra sérülnek), így idővel használhatatlanná válhatnak. Ilyenkor van szó a "bad sector"-nak nevezett jelenségről, vagyis hibás szektorról. A merevlemez képes bizonyos mennyiségű bad sector kezelésére, de minél több a hibás szektor, annál inkább válik használhatatlanná. vagyis egyre gyakoribbá válnak a különféle lassulások, misztikus program lefagyások, kék halál, stb. Van hogy csak pár bad sector keletkezik és még sokáig használható marad a merevlemez, de az is megesik, hogy egyre több keletkezik és végül teljesen használhatatlanná válik a merevlemez.

Vagyis amikor ilyen jelenségeket észlelünk, akkor többek között gyanakodhatunk merevlemez hibára, vagy éppen konkrétan szektor hibára. Vannak programok amik képesek (Hard Disk Sentinel pl.) ezt megmondani és vannak olyanok is, amik az egész merevlemezt képesek átkutatni szektor hibák után. Ilyen a Hard Disk Validator is, amely szektorról-szektorra haladva nézi át a merevlemezt, illetve írni és visszaolvasni is tud, nem csak ellenőrizni.

VIGYÁZAT! Hibás merevlemez esetén a stressz hatások tovább ronthatnak az állapotán!

Mivel szektorról-szektorra halad, így eléggé igénybe veheti a hibás merevlemezt, ezért mindenképpen legyen naprakész mentés (még akkor, amikor teljesen működőképes volt).

Több lehetőséget is ad ellenőrzésre:Read: csak olvasás
Read + Wipe Damaged + Read: olvasás, a sérült szektor javítására kísérlet
Read + Write + Verify + Restore: egy teszt mintát ír a merevlemezre majd visszaállítja az eredeti adatot
Write + Verify: teszt mintát ír a merevlemezre és az eredeti adat elveszik

Nyilván a csak olvasás a legbiztonságosabb, de ha nincs hasznos adat a merevlemezen (vagy van róla mentés), akkor mindegyik alkalmazható. Színekkel jelzi a szektor állapotát, a zöld jelenti azt, ha minden rendben van, a piros a sérült szektort jelzi.Minél több piros lesz, annál rosszabb állapotban van a merevlemez.

Ha nincs egy sem, az nem azt jelenti, hogy biztosan nincs gond a merevlemezzel, mert számos más okból is lehetnek problémák (akár a kábellel, vagy az alaplappal is).