menü    videók      
Mit tanulnál?
Keresés:
videót kérek belépés regisztráció
 Termék tesztek, hírek, bemutatók  ✦  mobilok, okosórák, médialejátszók, stb.  ✦  kattints ide!
Mi az IP cím (és a domain)? (2018.08.31)
Bejegyzések a témában:   nem-atlagfelhasznalo   internet  
Hozzászólások
Bár már meglehetősen alapvető dologról van szó, sokan még mindig nem tudják, vagy csak valamilyen elképzelésük van arról, hogy mi az IP cím. Tisztázzuk ezt most!

Az internet számítógépek összessége, gyakorlatilag minden weboldal egy számítógépen van, aminek van egy címe, például ilyesmi: 118.134.111.62

Vagyis számok, aztán pont, majd megint számok....

Persze elég nehéz lenne megjegyezni egy ilyen számsorozatot, ahelyett hogy például videotanfolyam.hu, facebook.com, ezért az internet megalkotásánál kitalálták, hogy legyenek könnyen megjegyezhető elnevezések is. Ezek lettek a domain nevek. Domain név számtalan létezik, de mindig két részből áll:

maga a név, pl. videotanfolyam
egy pont
majd egy domain kiterjesztés (hu, com, eu, net, stb.)

Így keletkezik egy könnyen megjegyezhető név az IP cím helyett. Az, hogy melyik számsorozathoz melyik domain név tartozik természetesen meghatározott és a megfelelő formában eltárolt, így amikor beírod a böngészőbe a domain nevet, akkor tudni fogja melyik számítógépet (szervert) keresse, amihez az adott IP cím (és weboldal) tartozik.

Valójában azonban IP cím nem csak a domain nevek miatt szükséges, hanem minden számítógépnek van IP címe, ami csatlakozik az internetre. IP cím nélkül nem is tudna csatlakozni az internetre. Így ha az adott számítógépen valami elérhető online, akkor ahhoz az IP cím szükséges alapvetően és az ismeretében bármely számítógép elérhető távolról (például a rajta tárolt fájlok elérhetővé tehetők). De nyilván egy sereg dolog miatt is szükséges, hogy kommunikálhasson más számítógépekkel, szolgáltatásokkal (pl. chat, stb.).

De IP címe van a router-nek, online elérhető kameráknak, okos dolgoknak is. Így bárhol is vagy, az IP cím alapján képes vagy megnézni egy kamera képét, képes vagy elérni távolról az adott eszközt. Vagyis lényegében az IP cím egy azonosító, amely alapján valami elérhető (számítógép, weboldal, kamera, stb.). Átlagfelhasználóként az IP címet az internet szolgáltatótól kapod. Lehet állandó, de változhat is, vagy lehet félig állandó, tehát csak ritkán változik.

Az IP címeknek két formája van:

IPv4: azok valahogy így néznek ki: 118.134.111.62.
IPv6: azok megy így: fe80:0000:0000:0000:0202:b3ff:fe1e:8329

A különbség láthatóan a hosszban van, ugyanis az IPv4 címük az IP címek korábbi változata, amely hosszú ideig használatban volt. Csakhogy olyan mértékben volt szükség IP címekre, hogy egyszerűen elfogyott. Hiszen látható, hogy csak számokból áll, 4 részre osztva, viszont a lehetséges kombinációk száma véges (valamivel több, mint 4 milliárd) és minden IP címnek egyedinek kell lennie (különben nem lehetne azonosítani egyértelműen egy eszközt).

Ezért jött képbe az IPv6, amelyben mint látható vannak betűk is és jóval hosszabb, így a kombinációk szám elképzelhetetlenül nagy (340 * 1036), így kizárt, hogy elfogyjon.