menü    videók      
Mit tanulnál?
Keresés:
videót kérek belépés regisztráció
 Termék tesztek, hírek, bemutatók  ✦  mobilok, okosórák, médialejátszók, stb.  ✦  kattints ide!
Pre alpha, alpha, beta, nightly, canary - mik ezek? (2018.09.06)
Bejegyzések a témában:   nem-atlagfelhasznalo  
Hozzászólások
Találkozhattál már ilyenekkel a programokkal, játékokkal kapcsolatban, hogy pre alpha, alpha, beta, nightly, canary. Mik ezek pontosan? Nézzük meg!

A legismertebb az alpha és a beta. Mindkettő egy program fejlesztettségi állapotot jelöl. Az alpha egy korai változat, még változhat (új funkciók, javítások) és a betat előzi meg, amely már a véglegeshez közeli állapotot jelent és nagyrészt már csak a hibák javítására koncentrálnak a fejlesztők, új funkciók kevésbé várhatók.

Van olyan is, hogy pre alpha (vagy pre-alpha), ami ahogy sejthető is, egy még az alpha állapotot sem elérő állapotot jelent, vagyis a végleges program, játék verziótól még messze van. Persze az alap elképzelés már itt is látszani szokott.

Nincs kőbe vésve, hogy mi az alpha, beta, stb., ez nem meghatározott, a fejlesztőkre van bízva.

De vannak egyéb hasonlók, például a nightly és a canary.

A nightly a Mozilla által használt program verzió a Firefox fejlesztése kapcsán. Lényegében egy fejlesztői változatot jelent, amely viszont bárki által hozzáférhető. Fontos megérteni, hogy sokkal több hibája lehet, mint a normál Firefox-nak, így mindennapi használatra nem feltétlenül javasolt, inkább csak a várható funkciók kipróbálására.

A canary a Google által használt program verzió a Chrome fejlesztése kapcsán. Szintén egy fejlesztői változatot jelent, amely viszont bárki által hozzáférhető. Fontos megérteni, hogy sokkal több hibája lehet, mint a normál Chrome-nak, így mindennapi használatra nem feltétlenül javasolt, inkább csak a várható funkciók kipróbálására. A normál Chrome-tól elkülönítve használható, így a telepítése biztonságos.