menü    videók      
Mit tanulnál?
Keresés:
videót kérek belépés regisztráció
 Termék tesztek, hírek, bemutatók  ✦  mobilok, okosórák, médialejátszók, stb.  ✦  kattints ide!
Ennyit bírnak az SSD meghajtók (2017.08.05)
Hozzászólások

Az SSD meghajtók elleni leggyakoribb ellenérv (az áruk mellett) az, hogy hamarabb tönkremehetnek, mint a hagyományos merevlemezek és nem bírják jól a túl sok használatot. Mennyire igaz ez? Egy teszt nemrég fényt derített rá.

A tesztet a német Heise magazin végezte el annak a megállapítására, hogy mennyi adat írást képesek az SSD meghajtók ténylegesen elviselni (adat írás amikor például fájlokat másolunk, vagy mentünk, stb. a meghajtóra). Vagyis hogy teljesítik-e a gyártók által megadott elvárható írás mennyiséget, vagy sem.

A tesztet 2016 júniusban kezdték és nagyjából 1 évig tartott, míg az utolsó meghajtó is feladta a harcot. Mondhatnánk, hogy az egy év nagyon kevés, azonban ez idő alatt napi 24 órában írtak adatot a meghajtókra, tehát állandóan használatban voltak.

A tesztben az alábbi meghatók vettek részt (250GB-os mind és mindegyikből két példány):

OCZ TR150, Crucial BX 200, Samsung 750 Evo, Samsung 850 Pro, SanDisk Extreme Pro, SanDisk Ultra II.

A leghamarabb a Crucial esett ki a versenyből, 187TB (és 280TB) írt adattal, ami 2.5X-ese, mint amire a gyártó garanciát vállal. Ennél sokkal jobban teljesített például a Samsung 750 Evo, amelyre 1.2PB (ezerszerese a TB-nak) adatot sikerült írni, mielőtt használhatatlanná vált volna. De a Samsung 850 Pro meghajtók közül az egyik 9.1PB írást is elviselt.

Tehát napi átlagos 40GB írást feltételezve (ami azért nem kevés) csak az adatok írása alapján, a legrosszabb esetben is a gyártó által ígért kétszeres értékét figyelembe véve 155 hónapig működőképes lehet egy SSD meghajtó, ami több, mint 10 év.