menü    videók      
Mit tanulnál?
Keresés:
videót kérek belépés regisztráció
 Termék tesztek, hírek, bemutatók  ✦  mobilok, okosórák, médialejátszók, stb.  ✦  kattints ide!
Fájl szűrés, kiválasztás hatékonyan (2018.11.04)
Bejegyzések a témában:   nem-atlagfelhasznalo   windows   fajlkezeles  
Hozzászólások

A fájlkezelésről bőven esik szó a Windows oktató videó sorozatban, viszont most egy igen hatékony módszert nézünk meg a fájlok kiválasztására. Ehhez a Windows saját fájlkezelőjét használjuk.

Windows 10 esetén

Windows 10-ben a fájlkezelő neve "Fájlkezelő", a Start menüből is előhozható begépelve. Van egy keresője jobbra fent, amibe egy szövegrészletet, fájlnevet begépelve kereshetünk fájlokra (és mappákra).Na de mi van akkor, ha szeretnénk megkeresni a Word fájlokat (doc, docx)? Ilyenkor sincs gond.

Ebben az esetben nem adjuk meg a fájl nevét, csak a kiterjesztését, ami legyen most docx. A keresőbe beírva meg is találja a docx fájlokat.Ez még így nem egy nem dolog, csakhogy ha az adott mappában ahol vagyunk vannak további almappák, akkor azokban is megtalálja! Így pillanatok alatt megtalálhatjuk az összes dokumentumot, akkor is, ha akár több száz almappa van. A megtalált fájlok a szokott módon kijelölhetők (Ctrl + A -val mindet), másolhatók, stb. és jobb egérre megjelenő menüben lévő műveletek is elérhetők. Így nem kell minden mappát egyesével átnézni.

De mi a helyzet akkor, ha szeretnénk adott nevű fájlokat meghatározott kiterjesztéssel megtalálni? Akkor a fenti még nem elég:Látható, hogy megtalálja az xls fájlokat is, de jelenleg csak a jpg kellene. Ez könnyen megoldható:

kep*.jpg

Ez azt jelenti, hogy minden olyan fájl, ami a "kep" szóval kezdődik, majd utána lehet bármi (jelen esetben sorszám), viszont .jpg-re kell végződnie. Így könnyen megtalálható adott típusú fájlok, adott névvel. A * egy helyettesítő karakter, azt jelenti, hogy bármilyen és bármennyi karakter. Bárhol lehet a fájl névben vagy kiterjesztésben.

Windows 7 esetén

Ugyanúgy működik, mint Windows 10-ben, csak ott a Fájlkezelő neve Windows Intéző.