menü    videók      
Mit tanulnál?
Keresés:
videót kérek belépés regisztráció
 Termék tesztek, hírek, bemutatók  ✦  mobilok, okosórák, médialejátszók, stb.  ✦  kattints ide!
Furcsa folyamatok a feladatkezelőben - melyik mi? (2018.11.09)
Bejegyzések a témában:   nem-atlagfelhasznalo   windows  
Hozzászólások
Ha megnyitod a Windows feladatkezelőt (videók itt), akkor számos folyamatot, programot láthatsz. Ezek egy részét könnyen be lehet azonosítani, azonban nem mindet és számos téveszme kering azokkal kapcsolatban. Ezért most megnézzük azokat, amelyekkel a leggyakrabban találkozhatsz (ehhez válts át a részletek lapra).

svchost.exe (service host)

Számos példányban futhat, nem konkrétan maga az svchost.exe a lényeg, nem egy konkrét program, hanem egyéb programok, szolgáltatások futtatásáéért felel. Ha jobb egérrel kattintasz rá, akkor lesz egy "Ugrás a szolgáltatásokra" menüpont,  azt választva meg tudod nézni pontosan mit futtat. Ha nagyon terheli a gépet, akkor sem célszerű leállítani, mert nem lehet tudni éppen mit nyírsz ki vele. Egyes kártékony programok szeretnek elbújni benne, így ha hosszú idő óta folyamatosan magas processzor használat mellett fut egy svchost.exe folyamat, akkor felmerülhet, hogy sikerült valami nem kívánt extrát beszerezni.

MsMpEng.exe (Antimalware Service Executable)

A Windows saját vírusvédelmi megoldásának folyamata. Ha magas processzor használatot mutat, akkor éppen dolgozik. Nem lehet leállítani.

csrss.exe (Client Runtime Subsystem)

Konzol alkalmazásokért és a felhasználói felület leállításáért felelős. Bejelentkezéskor automatikusan elindul. Kritikusan fontos rendszer folyamat, a leállítása rendszerhibát eredményez.

lsass.exe (Local Security Authority Subsystem Service)

Bejelentkezéssel, felhasználókkal kapcsolatos dolgokért felel. Kritikusan fontos rendszer folyamat, a leállítása rendszerhibát eredményez.

smss.exe (Session Manager Subsystem)

Több dologért felelős, például a virtuális memóriát is kezeli. Kritikusan fontos rendszer folyamat, a leállítása rendszerhibát eredményezhet.

SearchIndexer.exe

A számítógépen lévő fájlokat, programokat indexeli, vagyis kereshető teszi. Ebbe beletartozik az is, amikor a Start menübe gépelsz valamit. Ha azt látod, hogy erőforrást használ, akkor éppen dolgozik, de idővel befejezi. Leállítható, ha nagyon muszáj, de nem javasolt.

spoolsv.exe

A nyomtatáshoz szükséges. Leállítható, ha nagyon muszáj, de nem javasolt.

winlogon.exe

A felhasználói bejelentkezésekkel és egyebekkel kapcsolatos. Kritikusan fontos rendszer folyamat, a leállítása kijelentkezést eredményezhet és egyéb rendszerhibákat.