menü    videók      
Mit tanulnál?
Keresés:
videót kérek belépés regisztráció
 Termék tesztek, hírek, bemutatók  ✦  mobilok, okosórák, médialejátszók, stb.  ✦  kattints ide!
A legjobb és legrosszabb vírusirtók 2018 végén (2018.11.29)
Bejegyzések a témában:   biztonsag   virus   malware   virusirto  
Hozzászólások
Időnként célszerű körülnézni, hogy az aktuálisan használt vírusirtó mennyire jól (vagy rosszul) teljesít, hiszen az informatikai biztonság nem egy állandó dolog, új kártevők jelennek meg, időnként új kártevő típusok. Ilyenek voltak a zsarolóvírusok, amelyek mára ugyan nem tűntek el, de eléggé visszaszorulóban vannak. Ami persze az egyre hatékonyabb védekezési megoldásoknak köszönhető, amelyek megjelentek minden jelentősebb vírusirtóban.

Az av-test.org rendszeresen közzéteszi a vírusirtó teszteket, így néha érdemes ránézni. Elemezzük most ki a legújabb teszt eredményét!

Védelem terén legrosszabbul meglepő módon a Malwarebytes Premium teljesített, amely bár közös alapokkal rendelkezik a Free, vagyis ingyenes változattal, azért nem keverendő vele össze. A 0 napos kártevők 97.2%-át ismerte fel, míg az iparági átlag 99.4%, ráadásul szeptemberben csak 94.1% volt, amit felismert. A 0 napos kártevők ismeretlen kártevők, tehát csak viselkedés alapján ismerhetők fel.

A már ismert kártevők 99.6%-át találta meg, ami nem rossz, de az iparági átlag 100%.

Védelemre a maximális pontszámot az alábbiak kapták (100%):Ezek között ingyenes nincs, de elég jó eredményt ért el az ingyenes Avast, amely a 0 napos kártevők 99.3%-át ismerte fel, a már ismert kártevőket pedig 100%-ban. Ugyanígy teljesített az AVG is (ami nem meglepő, hiszen már egy cég és egy program a kettő - csak kicsit átalakítva).

Érdekes lehet még a Windows Defender (most már Windows Biztonság), amely ugyanúgy teljesített, mint az ingyenes Avast, tehát egész jól (mint már egy ideje).

Alapvetően kijelenthető, hogy számos vírusirtó megfelelő tud lenni, ha csak a hatékonyságot vizsgáljuk, de fontos szempont a teljesítmény ("Performance") és a "Usability", vagyis használhatóság is. Előbbi azt jelzi, hogy mennyire gyorsan képes a kártevők keresésre, fájlok ellenőrzésére és hogy mennyire terheli le a számítógépet közben, míg utóbbi a téves találatokra vonatkozik (amiből nyilván minél kevesebb az ideális).