menü    videók      
Mit tanulnál?
Keresés:
videót kérek belépés regisztráció
 Termék tesztek, hírek, bemutatók  ✦  mobilok, okosórák, médialejátszók, stb.  ✦  kattints ide!
VLC lejátszó szuper tippek (2018.12.30)
Bejegyzések a témában:   vlc   video   lejatszo  
Hozzászólások

A VLC az egyik legnépszerűbb (nem csak) videó lejátszó, viszont a népszerűsége ellenére sok funkciója rejtve marad. Most megnézzük a legjobbakat, amelyeket viszonylag sokan nem ismernek.

Youtube videó lejátszása

Másold ki a Youtube videó linkjét, majd válts át a VLC ablakára és nyomd meg a Ctrl + V-t.

Képek megnyitása

A VLC gond nélkül megnyitja az ismert kép formátumokat (jpg, png, stb.).

Lejátszási lista

Több videót néznél meg sorban? Akkor: Nézet > Lejátszólista. Egyszerűen csak húzd a listába a videókat (vagy hangokat).

Videó konvertálás

Nem csak lejátszani, hanem konvertálni is tud. Média > Átalakítás/Mentés. Add hozzá a videót a gombra kattintva, vagy egyszerűen csak húzd a listába, majd kattints az Átalakítás/Mentés gombra. A profilban vannak a lehetséges formátumok. Add meg a célfájlt, ami az a konvertált videó lesz, majd Indítás.

Videó és hanghatások

Nem vagy elégedett a képpel vagy a hanggal? Könnyen segíthetsz rajta: Eszközök > Hatások és szűrők

A hanghatások lapon a hang módosításához engedélyezni kell. A beállításban vannak előre megadott hatások. Ha például kellene az extra basszus, akkor a "Teljes basszus" megér egy próbát.

A videóhatások lapon értelemszerűen a videó módosítható.

Podcast feliratkozások

Bár a videózás az úr, azért elég sok podcast is létezik (a podcast hangfelvétel). Rengeteg podcast rendelkezik RSS-sel, amellyel könnyedén követhetők az újdonságok (ez ugyanaz mint a Youtube feliratkozás). A VLC képes egyetlen helyen kezelni a feliratkozásokat.

Nézet > Lejátszólista > Internet > Podcast-okra állva megjelenik egy + jel, arra kattintva hozzáadható a podcast RSS. Hozzáadás után megjelenik bal oldalon.

Rádió

Természetesen rádió is hallgatható a VLC-ben.

Nézet > Lejátszólista > Internet > lcecast Radio Directory

Magyar rádiók is vannak, fellelhetők az olyan ismertek is, mint a Kossuth Rádió (jobbra fent van a kereső).

Zene

Nem csak videó, hanem hang, zene lejátszására is használható, bár ez bizonyára mindenki számára nyilvánvaló. Az olyan ismert formátumok, mint a wav, mp3 mellett a veszteségmentes formátumok, mint pl. a flac sem jelent neki problémát!

Videók vízjelezése

Nyiss meg egy videót > Eszközök > Hatások és szűrők > Átfedés > Logó hozzáadása > tallózd be a logót, vízjelet > állítsd be a helyzetét (fent, balra értékekkel) > átlátszatlanság is beállítható

Ugyanitt egyszerű szöveget is hozzáadhatsz. Ezzel persze nem kerül a videó, fentebb a konvertálásnál részletezett módon mentsd el (az aktuális videót válaszd ki).

Lejátszás tömörített fájlokból

Ha tömörítve van egy videó, akkor nem szükséges kitömöríteni, a tömörített fájlt megnyitva lejátssza a VLC (legtöbbször).

Kép lopása videóból

A Shift + S kombóval készíthetsz pillanatképet, amit a VLC képként elment. Hogy hova? Azt beállíthatod: eszközök > beállítások > videó > Videó plllanatképek > Könyvtár

Lejátszás folytatása

A VLC képes folytatni a lejátszást ahol abbahagyta. Amikor érzékeli, hogy egy korábban lejátszott videó került megnyitásra, akkor rákérdez mit tegyen. Sajnos szimplán a lejátszás gombra kattintva nem folytatja a lejátszást (mint például a PotPlayer), muszáj megnyitni a videót.

Felhasználói felület váltása

Nem mindenkinek, de azért soknak fontos egy program megjelenése és lássuk be, a VLC alapértelmezett felülete finoman szólva is idejétmúlt. De ezen könnyen lehet segíteni további skinek (felhasználói felületek) letöltésével. A hivatalos forrás a VLC weboldalán található meg, rákeresve arra, hogy "VLC" skin még több található. Ha vlt formátumban van, akkor azt megnyitva a VLC elvégzi a skin beállítását automatikusan.

Kiegészítők

Hiányolsz valamit? Nézz körül a kiegészítők oldalán.