menü    videók      
Mit tanulnál?
Keresés:
videót kérek belépés regisztráció
 Termék tesztek, hírek, bemutatók  ✦  mobilok, okosórák, médialejátszók, stb.  ✦  kattints ide!
A hordozható és telepítés nélküli programok hátrányai (2019.02.01)
Bejegyzések a témában:   windows  
Hozzászólások

A telepítés nélküli programokat nem véletlenül szeretjük, hiszen csak elindítjuk (előtte esetleg kitömörítjük) és már futnak is. Van néhány dolog, amit azért célszerű észben tartani.

Hova kerülnek a program által létrehozott fájlok?

Amikor telepítés nélküli programról van szó, akkor alapvetően két eset lehetséges.

  1. csak annyi az előnye, hogy nem kell telepíteni
  2. ténylegesen hordozható

A kettő látszólag ugyanaz, de ez nem feltétlenül igaz. Azért nem, mert attól függetlenül, hogy egy programot nem kell telepíteni, az még létrehozhat fájlokat, elmentheti a beállításait a saját mappáján kívül is, tipikusan a felhasználói profil mappába, tehát például a c:\Felhasználók\valaki\AppData\Roaming\program_neve mappába. Így bár valóban nem kell telepíteni, a hordozhatóság nem valósul meg, hiszen a program mappáját áttéve máshova az minden beállítását, kapcsolódó dolgokat elveszti. Ugyanez igaz persze akkor is, ha a Windows újratelepítésre kerül.

A ténylegesen hordozható (portable) programok kizárólag a saját mappájukba dolgoznak, így teljesen mindegy, hogy hol kerülnek elindításra, vagy hogy esetleg a Windows újratelepítésre került.

Visszamaradó szemét

A fentiekből egyértelműen látszik, hogy a visszamaradó szemét is probléma lehet, hiszen a program mappájának törlésével még számos helyen maradhatnak vissza létrehozott fájlok, amelyek éppen akár több GB méretűek is lehetnek. Tehát ilyen esetben célszerű lehet mindig sandbox-ban futtatni, ha csak kipróbálásáról van szó, vagy a takarításról gondoskodni. Az installer-rel, uninstaller-rel rendelkező programok után is maradhat vissza szemét, de egyrészt azok megkérdezhetik, hogy szeretnénk-e törölni, másrészt ha nem, akkor valamilyen takarító programmal törölhetők.

Elvesző beállítások, program fájlok

Nagyon kellemes dolog, hogy a Windows újratelepítése (vagy merevlemez, SSD cseréje) után sem kell egy programot újratelepíteni, csak legfeljebb visszamásolni, de a fentiekből következik, hogy az egyes beállítások, máshova mentett fájlokról is külön gondoskodni kell, amennyiben vannak.

Látható tehát, hogy jó, ha egy programot nem kell telepíteni, de azért pár dolgot jó észben tartani. 🤓