menü    videók      
Mit tanulnál?
Keresés:
videót kérek belépés regisztráció
 Termék tesztek, hírek, bemutatók  ✦  mobilok, okosórák, médialejátszók, stb.  ✦  kattints ide!
Komoly változások előtt áll a Firefox (2017.09.11)
Bejegyzések a témában:   firefox   internet   bongeszo  
Hozzászólások

A novemberben megjelenő Firefox 57 több jelentős újdonsága közül a legfontosabb, hogy a kiegészítők egy új fajtája lesz csak hajlandó működni vele, az úgyvezett WebExtensions típusú kiegészítők.

Mit jelent ez, miért van rá szükség? A Mozilla részletesen kifejti:

"A múltban a kiegészítők gyakran leálltak a Firefox egy új kiadásának megjelenésekor, mivel a fejlesztőknek hat hetente frissíteniük kellett, hogy kompatibilisek maradjanak. Mivel a kiegészítők közvetlenül módosíthatták a Firefox belső kódját, ezért ártó szándékú kód is lehetett egy ártatlannak látszó kiegészítőben.

A problémák kezelésére, és a Firefox teljes modernizálásának részeként, átállunk egy új keretrendszerre a Firefox kiegészítők fejlesztésénél. A ritka kivételektől eltekintve a kiegészítőket egy új szabvány, a WebExtensions használatával készítik, amely nem okoz problémát a Firefox kiadásokban. Továbbra is testreszahatja a Firefoxot a kiegészítőkkel, mint eddig, de most már nem fognak eltörni az új Firefox kiadásokban.

A Firefox 57-től kezdve, amely 2017 novemberében fog megjelenni, csak az új technológiával készült kiegészítők fognak működni a Firefoxban. Ezeket a "Firefox 57+ kompatibilis" címke fogja jelölni az addons.mozilla.org (AMO) oldalon. A régi technológiával készült kiegészítők "Hagyományos"-ként lesznek megjelölve az about:addons lapon.

Ha egy kiegészítőnél nincs "57+ kompatibilis" címke, vagy "Hagyományos" címkéje van, akkor lehetséges hogy a fejlesztő az új technológiára váltáson dolgozik.

Tudatában vagyunk, hogy bizonyos kiegészítők nem fognak az új szabványra váltani; továbbra is segítséget nyújtunk a fejlesztőknek, a lehető legnagyobb mértékben. Ahogy közeledik a november, kiegészítő leváltási javaslatokat fogunk adni azokhoz a kiegészítőkhöz, amelyek nem lépik meg a váltást. "

Ezen kívül egyébként a Firefox megjelenésében is látványosabban megújul és alapértelmezetten eltűnik a keresősáv (de visszahozható).