menü    videók      
Mit tanulnál?
Keresés:
videót kérek belépés regisztráció
 Termék tesztek, hírek, bemutatók  ✦  mobilok, okosórák, médialejátszók, stb.  ✦  kattints ide!
Közeleg a Windows 7 vége - kérdések, válaszok (2019.04.18)
Bejegyzések a témában:   windows  
Hozzászólások

Mint azt a többség tudja, a Windows 7 életének utolsó évébe lépett:

"A Windows 7 támogatásának utolsó napja 2020. január 14. Ezt követően a termékhez nem érhetők majd el a PC védelmét segítő Windows Update szoftverfrissítései és műszaki segítsége. A Microsoft kifejezetten javasolja, hogy térjen át a Windows 10-re 2020 januárja előtt, hogy elkerülhesse az olyan helyzeteket, amikor szervizre vagy támogatásra lenne szüksége, de az már nem érhető el."

Így sokakban felmerülhet a kérdés, hogy akkor hogyan tovább? Mi történik majd 2020. január 14.-e után? Nézzük most át a gyakori kérdéseket.

Mit jelent a támogatás?

A Microsoft minden Windows-hoz ad frissítést és probléma esetén hivatalos, technikai segítségnyújtást. Ezt sok éven át teszi, azonban nem végtelen ideig. Windows 7 esetén az alapvető technikai támogatás vége 2015. január 13.-án volt. Egészen addig bővült új dolgokkal is, tehát nem csak a hibák kerültek javításra. A kiterjesztett technikai támogatás vége 2020. január 14.-én lesz, addig érkeznek leginkább biztonsági frissítések és esetleg a komoly rendszerhibákra javítások. 2020-tól viszont semmilyen frissítés és hivatalos, technikai segítségnyújtás sem lesz elérhető. Ez persze nem jelenti azt, hogy a Microsoft nem hosszabbíthatja meg, vagy adhat ki esetileg javítást.Ha később felfedezésre kerül egy hiba, akkor az úgy is marad?

Alapvetően igen, de a Microsoft dönthet úgy, hogy javítja, vagy az üzleti ügyfeleknek egyedileg javítja (nem ingyen, természetesen).

De ha fizettem érte és hibás terméket kaptam, akkor miért nem javítja a Microsoft?

Javítja, 10 éven át. Azt viszont tudni kell, hogy hibátlan szoftver nem létezik, illetve időközben olyan változások is lehetségesek, amelyekre egy szoftver fejlesztésekor nem lehet felkészülni, hiszen ki tudja mi lesz 10 év múlva? Alapjaiban pedig nem lehet átírni (vagyis át lehet, de az már másik változat, mint például a Windows 10). Egyébként a Microsoft mindig közli a terméktámogatási idő tartamát, így mindenki eldöntheti, hogy megfelel neki vagy sem.

A másik, hogy egyszeri összegért cserében nem várható el végtelen ideig tartó támogatás.


Mi lesz 2020. január 14 után? Nem használhatom a Windows 7-et?

De igen, viszont semmilyen biztonsági frissítés nem lesz elérhető, így nem feltétlenül jó ötlet használni. Bár megfelelő felhasználói szokásokkal és naprakész vírusirtóval a kockázat minimalizálható.

Hogyan tovább? Mire frissítsek?

A Windows 8 ugyan 2023-ig támogatva lesz és bár nincs vele semmi gond pár beállítás után, de a jövő a Windows 10, ezért arra célszerű frissíteni.

Most akkor meg kell vennem a Windows 10-et is?

Alapvetően igen, de nem feltétlenül, mert

  • ha korábban frissítettél Windows 10-re, de visszaálltál 7-re, akkor bármikor telepítheted a 10-et megint és aktivált lesz
  • a hírek szerint a Windows 10 telepítő elfogadja a 7 sorozatszámát is és aktiválható vele. DE! Ettől még nem lesz legális, csak technikailag, ezért vállalati gépen kerülendő megoldás
  • vagy használod a 7-et továbbra is, legfeljebb ha jön hír valami súlyos, javítatlan és nehezen kivédhető biztonsági hibáról, akkor váltasz