menü    videók      
Mit tanulnál?
Keresés:
videót kérek belépés regisztráció
 Termék tesztek, hírek, bemutatók  ✦  mobilok, okosórák, médialejátszók, stb.  ✦  kattints ide!
Partíciók módosítása, növelése, csökkentése, egyesítése, stb. (2019.06.18)
Bejegyzések a témában:   nem-atlagfelhasznalo   windows   rendszer  
Hozzászólások

A partíciók számos rendszer, így a Windows részét is képezik, hiszen legalább egy partíciót tartalmaz minden merevlemez, SSD meghajtó ahhoz, hogy használni lehessen. Ha nem tudod mik azok a partíciók, akkor nézd meg ezt a videót.

Időnként szükség lehet arra, hogy egy partíció méretét megnöveljük, csökkentsük, vagy két partíciót egyesítsünk. Ezt meg lehet tenni a Windows saját eszközével, de az nem annyira felhasználóbarát, ezért most a Macrorit Partition Expert Free Edition-nel ismerkedünk meg (annak is a telepítés nélküli változatával).

Lesz benne két mappa:

x86: 32 bit
x64: 64 bit

Ha nem tudod melyik mi, akkor nézd meg ezt a videót.

Az elindítása után ilyesmit láthatsz:Jobb oldalon vannak a meglévő partíciók:Tegyük fel, hogy a C partíciót szeretnénk csökkenteni, mert kellene még egy partíció. Ehhez jobb oldalon ki kell választani, majd bal oldalon kattintani a "Resize/ Move Volume" lehetőségre.

Mutatja, hogy mekkora mértékben méretezhető át (amely persze nem lehet kisebb, mint amennyi helyet foglal).
Van egy csúszka (sárga pötty jobb oldalon), azt balra húzva a méret beállítható:


Vagy az "Unallocate space after" részben megadható (MB-ban, nem GB! 1GB = 1024MB):Ha ez megvan, akkor OK. Ilyenkor még nem hajtja végre a módosítást, csak megjelenik bal oldalon, mint még végrehajtatlan művelet:Vigyázat! Bár általában nincs probléma, de a partíciók módosítása adatvesztéssel járhat, ezért mindig legyen biztonsági mentés, amennyiben fontos adatokat tartalmaz a partíció! Rendszer partíció esetén a Windows működésképtelenné is válhat!

A tényleges végrehajtás a "Commit" gombbal kezdeményezhető.Rákattintva még figyelmeztet, hogy erősen ajánlott minden más program bezárása:Majd OK.

Kérheti a számítógép újraindítását is (rendszer partíciók esetén biztosan, hiszen működés közben nem módosítható):Újraindulás során elvégzi a kért műveletet:Ha minden jól ment akkor a Windows betölt és a programot elindítva megjelenik a lefoglalatlan terület (unallocated):Azt kiválasztva, majd "Create Volume":Volume size: mérete (alapból a maximálisra állítva)

Volume label: a partíció betűjele (D, E, stb.)

Majd OK és Commit és ha kész jelzi ("successful").

Máris több partíció van:Törölni is lehet, ami ugyanúgy megy mint az előzőek, csak "delete volume".

Change label: betűjel módosítása

Format volume: partíció formázása

Merge volume: két (vagy több) partícióból legyen egy.

Ilyenkor ki kell jelölni a partíciókat és hogy melyikbe legyen egyesítve ("Merge selected volume into"):Majd Ok.

Vigyázat! Bár általában nincs probléma, de a partíciók módosítása adatvesztéssel járhat, ezért mindig legyen biztonsági mentés, amennyiben fontos adatokat tartalmaz a partíció! Rendszer partíció esetén a Windows működésképtelenné is válhat!

És commit, ha kéri, akkor újraindítás.

Ha minden jól megy, akkor eltűnik legalább egy meghajtó:


Ha fájlokat is tartalmazott az a meghajtó, akkor megtalálható azon a meghajtón, amit megtartottunk: