menü    videók      
Mit tanulnál?
Keresés:
videót kérek belépés regisztráció
 Termék tesztek, hírek, bemutatók  ✦  mobilok, okosórák, médialejátszók, stb.  ✦  kattints ide!
Webp, a képformátumok mindenese (és okosítsuk a Photoshop-ot) (2019.09.13)
Bejegyzések a témában:   photoshop   kepszerkesztes  
Hozzászólások

A webp nem egy új keletű dolog, hiszen 2010 óta létezik, de mostanság lehet vele egyre gyakrabban találkozni. Egy igazi minden formátum, hiszen lehet veszteségesen (mint a jpg), veszteségmentesen (mint a png) tömörített és képes kezelni az átlátszóságot is. Mindenezek mellett kisebb méret mellett produkál azonos szemmel láthatóan azonos minőséget:

"A Google tesztjei szerint amit a weben található egymillió, véletlenszerűen kiválasztott képfájl (többnyire JPG, néhány PNG és GIF) tömörítésével végeztek, átlagosan 39%-kal lehetett csökkenteni a fájlok méretét, szemmel látható minőségvesztés nélkül"

A formátum kiterjesztése a .webp

 A modern böngészők (mint a Chrome, Firefox) gond nélkül megjelenítik.Sajnos napjaink legnépszerűbb képszerkesztője még mindig nem kezeli, még csak meg sem tudja nyitni a webp képeket. Szerencsére egy pluginnal ezen lehet segíteni, amit a Photoshop telepítési mappán belül a Plug-ins mappába kell másolni, majd a Photoshop-ot újraindítani, ha futott.

Ezt követően már képes megnyitni a webp képeket:Menteni is lehet webp formátumba és veszteségmentes (lossless) webp formátumba is:Ha nem veszteségmentes, akkor be lehet állítani a minőséget ("Encoding Quality") - de ilyenkor az átlátszóság elveszik:A veszteségmentes mentésnél van egy kis hiba jelenleg, psd kiterjesztéssel menti el, azt át kell nevezni.