menü    videók      
Mit tanulnál?
Keresés:
videót kérek belépés regisztráció
 Termék tesztek, hírek, bemutatók  ✦  mobilok, okosórák, médialejátszók, stb.  ✦  kattints ide!
Mennyire gyors a meghajtó? A CrystalDiskMark megmondja (2020.03.15)
Bejegyzések a témában:     
Hozzászólások
A CrystalDiskMark (innen letölthető) az egyik legnépszerűbb program a meghajtók (SSD, HDD), pendrive-ok, memóriakártyák sebesség tesztelésére. Ezt az egyszerűségének és az átlátható felületének köszönheti.

Egy mérés eredménye valahogy így néz ki:


Kérdés persze, hogy melyik mit jelent.

SEQ: szekvenciális, vagyis folyamatos írás vagy olvasás. Ez annak a tipikus esete, amikor van egy nagy fájl és annak a darabkái a meghajtón egymás után következnek.

RND: a fájlok, fájl darabkák összevissza helyezkednek el a meghajtón. Ez a merevlemezek esetén elég rossz sebességet tudnak eredményezni, SSD esetén már jobb.

De a SEQ és az RND-knél van két szám, amelyekhez talán szükséges némi magyarázat.


Az első érték a "Queues". Ez azt jelenti, hogy egyszerre mennyi írásra vagy olvasásra várakozási kérést kap az adott meghajtó. 1 esetén csak egyet, 8 esetén 8-at.

A "Threads" azt jelenti, hogy hány szálon férhet hozzá az adatokhoz egyszerre. Minél több szálon, annál gyorsabb lesz (lehet) a működés (SSD esetén). Ez jól látszik a fenti mérésből is.

Összehasonlításképpen egy merevlemez (a fenti SSD):


Észrevehető az SSD esetén a többszálú működésnél fellépő jelentős sebesség különbség, hiszen abban nincs mozgó alkatrész, ezért amikor sok kisebb fájlt kell összegyűjtenie (pl. programok, játékok betöltése, Windows indulása), akkor nagyságrendekkel gyorsabb, mint a merevlemez.

Lehetőség szerint a tesztet mindig nem aktívan használt meghajtóval kell elvégezni, hiszen ha dolgozik, akkor eleve kisebb sebesség jut a tesztre.