menü    videók      
Mit tanulnál?
Keresés:
videót kérek belépés regisztráció
 Termék tesztek, hírek, bemutatók  ✦  mobilok, okosórák, médialejátszók, stb.  ✦  kattints ide!
Smart Objects kikapcsolása a Photoshop-ban (2021.01.06)
Bejegyzések a témában:   photoshop   kepszerkesztes  
Hozzászólások
A smart object a Photoshop egy rendkívül hasznos funkciója, hiszen úgy módosíthatunk egy réteget, hogy az bármikor visszavonható, sőt, újra módosítható. Tehát van egy kép, amire például alkalmazunk egy effektet (filtert), de később módosítani kellene. Ez simán megtehetjük, mert megjelenik a réteg palettán.

Ez például egy elmosás effekt.


Vagyis röviden: nem destruktív módosítást tesz lehetővé, bármikor kikapcsolható, módosítható az alkalmazott dolog. Ha ezt egy normál rétegen tesszük, akkor ott már legfeljebb csak visszalépkedni tudunk visszavonással, de az gyakran nem opció, mert akkor minden más elveszik.

A hátránya, hogy smart object-en számos módosítás nem lehetséges, vagyis például nem törölhetünk belőle, számos szerkesztési eszköz nem elérhető, stb.

Egy smart objecten jobb kattintással normál, raszteres réteggé tehetjük: rasterize layer.

Viszont ez gyorsan idegesítő tud válni és alapértelmezésben, ha egy képre ráhúzunk egy másikat, akkor abból smart object lesz.

De erről le lehet beszélni a Photoshop-ot: edit >preferences > general > Always Create Smart Objects when Placing legyen kikapcsolva.


Így már normál réteg jön létre.

Ha egy normál rétegen jobb egérrel kattintunk és convert to smart object, akkor az smart object lesz, tehát a lehetőség mindig adott.

Érdekel a képszerkesztés, grafika, Photoshop?

Kattints ide oktató videókért!