menü    videók      
Mit tanulnál?
Keresés:
videót kérek belépés regisztráció
 Termék tesztek, hírek, bemutatók  ✦  mobilok, okosórák, médialejátszók, stb.  ✦  kattints ide!
Mi az a SmartScreen és hogyan lehet kikapcsolni? (2021.01.10)
Bejegyzések a témában:   windows   rendszer   biztonsag  
Hozzászólások
A SmartScreen a Windows védelmi megoldásainak egyike. Alapvetően nem haszontalan, de aki nem tudja, hogy pontosan mire jó, annak azért eléggé megtévesztő lehet, hiszen a szövegezése olyan, mintha a Windows valami káros dologtól védte volna meg a számítógépet. Ám ez közel sincs így, a legtöbb esetben.

Az a bizonyos kék ablak, amely programok futtatásakor, telepítők elindításakor jelentkezik:


Látszólag nincs is más lehetőség, mint a "Futtatás mellőzése" és nem történik semmi így természetesen. Persze ez nem megoldás, mert szükségünk van a programra és az valójában semmilyen veszéllyel nincs a számítógépre alapesetben.

Hogy értsük, miért nincs veszélye a programok elindításának, ahhoz a SmartScreen működését érteni. A működésének alapja az, hogy az olyan programok, telepítők esetén nem szól, amelyeket digitálisan aláírt a készítője. A digitális aláírás biztosítja, hogy a program készítője ismert és mondhatnánk, hogy megbízható, ám ez közel sem igaz feltétlenül, mert bárki el tudja látni digitális aláírással a programját, függetlenül attól, hogy az tartalmaz káros dolgot, vagy sem.

Ugyanakkor az ilyen digitális aláírás nincs ingyen, így érthető okokból az ingyenes programok fejlesztői gyakran nem is élnek a lehetőséggel és ilyenkor találkozunk a kék ablakkal.

Vagyis tehát

a digitális aláírás hiányától egy program nem lesz kártékony
de a megléte sem garantálja, hogy nem kártékony

Így vírusirtó helyett sem használható természetesen.

Ha futtatni szeretnénk a programot, akkor "További információ'" és "Futtatás mindenképpen".


Így már a szokott módon futtatható.

Lehetőség van a teljes kikapcsolására is, amelynek menete Windows 10 esetén az, hogy a start menübe beírjuk a smartscreen keresőszót és "Megbízhatóságalapú védelem".



Majd itt az "alkalmazások és fájlok ellenőrzése" legyen kikapcsolva.



És többet nem jelenik meg a kék ablak.