menü    videók      
Mit tanulnál?
Keresés:
videót kérek belépés regisztráció
 Termék tesztek, hírek, bemutatók  ✦  mobilok, okosórák, médialejátszók, stb.  ✦  kattints ide!
A maximális szellemi teljesítményért és a jókedvért (2017.11.26)
Bejegyzések a témában:     
Hozzászólások
A koffein bevitele sokak napi rutinjának állandó része, leginkább kávé formájában (esetleg tea). A kávé olcsón hozzáférhető és benne lévő koffein által élénkítő hatású, növeli a koncentrációt, javítja a szellemi funkciókat, tehát hatásos segítség még a komoly fáradtság esetén is.

Hátránya, hogy jellemzően gyorsan kialakul a hozzászokás, így az "alapállapot" eléréséhez szükséges a megszokott kávé (koffein) mennyiség, az extra hatásért pedig egyre több. A gyomorsav termelődést fokozhatja, így akinek azzal problémája van, annak a kávé nem javasolt. Ráadásul a fogakat elszínezi és a leheletet sem éppen kedvező irányba befolyásolja, valamint vízhajtó hatású (vagyis gyakrabban látogatod a vécét).

De a legnagyobb probléma a koffein esetén a hozzászokás, ezért célszerű tényleg csak indokolt esetben élni vele (és egyúttal a kávéval).

Milyen más alternatívák vannak?

Koffein

Ha már unod a kávét, esetleg egyszerűsítenéd a dolgot, akkor érdemes egy próbát tenned a koffein tablettákkal (vagy éppen kapszulával). A koffein ilyen módon történő bevitelének nagy előnye, hogy tiszta formában van a koffein (míg a kávéban számos más elemmel vegyül), bárhova magaddal viheted, gyakorlatilag helyet sem foglal 1-2 kapszula, vagy tabletta. Na és persze a fogaid elszíneződése miatt sem kell aggódnod. Koffein tablettát olcsón vehetsz seregnyi webáruházban és drogériában, gyógyszertárban.

Egy hátránya van, hogy ajánlott minél üresebb gyomorra bevenni a maximális hatás érdekében, étkezés előtt legalább fél órával. De az igaz minden koffein alapú készítményre.

Guarana

A guarana egy növény, a hatóanyaga a guaranin, amely nagy mértékben hasonlít a koffeinre. Éppen ezért jellemzően a guarana készítményeken (pl. tabletta, kapszula) feltüntetésre kerül, hogy mennyi koffeinnel egyenértékű. A hatása megegyezik a koffeinnel, viszont abban eltér, hogy a koffein intenzíven, gyorsan fejti ki a hatását, a guarana viszont lassabban, kevésbé intenzíven, de sokkal tovább is tart a hatása. Emiatt akkor nagyon jó, ha hosszan tartó hatást szeretnél, például egy 8 órás munkaidő alatt. A koffein hatása általában nem tart tovább, mint 4-5 óra (természetesen ez egyénfüggő). Guaranat viszonylag olcsón vehetsz rengeteg webáruházban és drogériában, gyógyszertárban. Általában lassabban alakul ki a hozzászokás, mint a koffein esetén, vagyis tovább marad hatásos ugyanaz az adag.

A hosszabban tartó hatás miatt célszerű a lefekvéstől távol élni vele, mert különben megeshet, hogy az alvásra negatív hatással lesz. Ez persze a koffeinre is igaz, viszont annak a hatása gyorsabban elmúlik.

Tipp: ha sikerült kissé túladagolnod a koffeint vagy a guaranat és kellemetlenül érzed magad, akkor a szénhidrát fogyasztás ezen segíthet (természetesen nem a haláloshoz közeli mennyiség esetén).

Ginzeng

A koffein és guarana mellett mindenképpen említést érdemel a ginzeng is, egészen konkrétan a panax (koreai) ginzeng. A ginzeng csökkenti a fáradtságot, kiégettséget és a stressz negatív hatását is. Megnöveli a szellemi kapacitást, javítja a kedélyállapotot.

Kolin

A kolin (choline) megtalálható számos táplálékban (mint például a tojás, földimogyoró, lecitin). Fokozza a zsírok felhasználását, így főleg diétához ajánlott táplálék kiegészítőkben találkozhatsz vele. Viszont nem csak emiatt hasznos, hanem a szellemi funkciók javítása miatt is, amely jelentős tud lenni. Jellemzően könnyebbé, gyorsabbá teszi a logikus gondolkodást, segít az összefüggések felismerésében és javíthatja a memóriát. Összességében jelentős segítség tud lenni a szellemi munka során.

Segít a fáradtság leküzdésében is, de nem úgy mint a koffein, nincs annyira kifejezett, kirobbanó hatása, hanem csak egyszerűen kevésbé érezni a fáradtságot.

A kolin egyik lehetséges mellékhatása a halszag, amely leginkább a trimetilaminúrától ("halszag-szindróma") szenvedő betegeket érinti (a népesség kevesebb mint 1%), de extrém dózisok esetén ez bárkinél előfordulhat. A másik lehetséges mellékhatása a fejfájás, amely szintén főleg a nagyobb dózisok esetén jelentkezik, normál dózisban jóval ritkább (de előfordul).

Inozitol

Az inozitol (inositol) hasonlóan a kolinhoz megtalálható számos táplálékban és szintén fokozza a zsírok felhasználását, így főleg diétához ajánlott táplálék kiegészítőkben találkozhatsz vele. Fontos hatása, hogy segít elviselni a stresszhelyzeteket és nyugtató hatású, ezért komoly segítség, amikor óriási a hajtás és folyamatosan stresszelnek.

A kolin és inozitol tipikusan együtt szokott járni, jellemző formája a a 250mg kolin, 250mg inozitol. Ha mód van rá, akkor célszerű olyan készítményt választani, amely csak kolint és inozitolt tartalmaz (mert egyébként főleg a diétához ajánlott készítményekben lelhető fel, amelyek számos mást is tartalmaznak). Fontos, hogy minél üresebb gyomorra vedd be, a jóval nagyobb hatás érdekében! Tipikus adagja pl. a 2 x 1 kapszula.

Magyarországon viszonylag nehéz jó áron csak kolint és inozitolt tartalmazó készítményt beszerezni, ezért szóba jöhet külföldről történő megrendelés (pl. iherb.com, ami megbízható és korrekt áron szerezhető be a tiszta kolint / inozitol kombó).

Karnitin

A diétázók nagy kedvence, mert segíti a a zsírt a sejtekbe juttatni, ahol energiaként hasznosulnak (vagyis segíti a zsírvesztést). Több formában létezik, a szellemi funkciók, koncentráció javításához az ALC (acetil-l-karnitin) a legjobb. Könnyen és viszonylag olcsón hozzáférhető.

A legjobb hatás érdekében célszerű éhgyomorra fogyasztani, de megesik, hogy ez valakinél rossz közérzetet okoz. Tipikus adagja 500-800mg körül van.

Gyakori (nem káros) mellékhatás a erősebb izzadás, különösen mozgás közben.

Tirozin

A tirozin (tyrosine) egy aminosav, amely javítja a kedélyállapotot, csökkenti a fáradtságot és segíti a stressz, depresszió, kiégés leküzdését. Komoly segítség tud lenni, amikor úgy érzed, hogy semmihez sincs kedved, rossz a kedved. Más esetben alapvetően nem indokolt élni vele, mert nem valószínű, hogy számottevő hatása lesz.

Nem ajánlott a fogyasztása magas vérnyomásban vagy bőrrákban szenvedők és azok számára sem, akik MAO inhibitorokat vagy egyéb antidepresszáns gyógyszert szednek!

Kombinációk

A legjobb hatás érdekében kombinálhatod is a fentieket, pl. egy mérsékelt adag koffein (50mg, esetleg 100, ha valóban indokolt), 250mg kolin, 250mg inozitol, 600mg karnitin. De a koffein helyett jó ötlet lehet a guarana, vagy a ginzeng is, a koffeint meghagyva a tényleg indokolt esetekre, így maximális szinten tartva a hatását.

Bár ezek mind szabadon hozzáférhetők, biztonságosak, ha bármilyen komolyabb, vagy a fentiekkel valamilyen formában összefüggő betegségben szenvedsz, akkor mindenképpen kérd ki egy orvos tanácsát a fogyasztásuk előtt!