menü    videók      
Mit tanulnál?
Keresés:
videót kérek belépés regisztráció
 Termék tesztek, hírek, bemutatók  ✦  mobilok, okosórák, médialejátszók, stb.  ✦  kattints ide!
Kínai telefont vennél? Ezekre figyelj! 1. rész (2018.02.03)
Bejegyzések a témában:   mobiltelefon   kina  
Hozzászólások
A mobiltelefon gyártók nagyon nagy része kínai és vannak nagy, ismert gyártók és persze kisebbek is. Szerencsére egyre több korábban csak Kínára koncentráló gyártó terméke érhető el Kínán kívül is, felkészítve a mobilt az adott területen való működésre (értendő ez alatt pl. a nyelv). De ez igaz a tabletekre is tulajdonképpen.
Ez mindenképpen jó nekünk, de azért viszonylag sok mindenre oda kell figyelni, ha Magyarországon kevésbé ismert gyártótól szeretnénk mobilt venni, ráadásul nem is az egyik mobilszolgáltatótól, vagy külföldről.

Mire érdemes figyelni? Kiderül ebből a több részes bejegyzésből!

A gyártó

Amikor mobilt veszünk, akkor seregnyi gyártó közül választhatunk. Néhány a legismertebb kínai gyártók közül:

Xiaomi
Huawei
Lenovo
OnePlus
ZTE

És néhány a kisebb, kevésbé ismertek közül:

Vernee
BlackView
Cubot
Dogee
Elephone
HOMTOM
LEAGOO
Meizu
Oukitel
UMIDIGI
Bluboo
....

Ezen gyártókban az a közös, hogy a mobiljaikat Magyarországon is megvehetjük (de nem feltétlenül mindet). Viszont a minőségben, tartósságban jelentős különbségek lehetnek, amelyben a nagyobb gyártók gyakran jobbak (emiatt persze drágábbak is, mint például a Xiaomi, vagy a Huawei).

Ennek több oka is lehet:
  • kiforrottabb gyártástechnológia
  • jelentősebb hangsúly a minőségen, minőségellenőrzésen (hiszen minél komolyabban veszik, annál többe kerül, így drágítva a készüléket).
  • jelentősebb hangsúly a támogatáson, szoftver frissítéseken. Frissítés egy olcsó mobilnál jellemzően csak nagyon rövid ideig várható (már ha egyáltalán..), tipikusan pár frissítés erejéig, hogy a komoly hibák javításra kerüljenek és általában ennyi szokott lenni. Android fő verzió váltás (pl. 7-ről 8-ra) pedig lényegében kizárt az olcsó mobiloknál.
  • mivel a kis, kisebb gyártóknál nagy a harc, így szeretnek mindent alárendelni a hardvernek. Így lehetséges, hogy nevetségesen olcsón vehetünk meg egy egészen jó jellemzőkkel rendelkező, erős mobilt. Viszont csodák nincsenek, illetve ők is  szeretnének profitot termelni, így valahol máshol spórolnak (frissítések, minőségellenőrzés, minden más).

Vásárlás Magyarországon, vagy külföldről

Egyre több gyártó készülékét megvehetjük Magyarországon is, de ha egy kínai webáruházból rendeljünk, akkor legtöbb esetben olcsóbban megvehetjük még a vámmal együtt is. De a nagy kínai webáruházaknak jellemzően már van európai raktáruk is, onnan rendelve pedig már vámmentesen vásárolhatunk, nem sokkal drágábban.

De a kínai webáruházból történő rendelés esetén mindenképpen szükség van némi kockázatvállalási készségre, hiszen ha bármi gond van, akkor a garancia miatt Kínába visszaküldeni valamit jóval bonyolultabb és költségesebb. Egyes webáruházak egyébként a visszaküldés költségét megtérítik, amennyiben jogos a garancia igény.

Ennél is problémásabb a vitás kérdések rendezése, hiszen Magyarországon egyszerűen a megfelelő szervhez fordulhatunk (vagy végső esetben a bírósághoz), ha a problémánkat nem tudjuk rendezni. Ugyanez gyakorlatilag kivitelezhetetlen, ha Kínából rendelünk valamit. A problémát súlyosbítani tudja, hogy tipikusan csak angolul (és esetleg egyéb elterjedtebb nyelveken) tudunk kommunikálni az adott webáruház ügyfélszolgálatával.

Na és persze a jellemzően jóval hosszabb szállítási időt és adott esetben a vámolási procedúrát sem szabad figyelmen kívül hagyni.


Biztonság

Sajnos közel sem példa nélküli, hogy egy gyártó már gyárilag nem kívánt "extrákkal" pakolja tele a készülékeit, pl. kém alkalmazásokkal, reklámokkal. Ez viszonylag könnyen ellenőrizhető a gyártó neve adware, gyártó neve malware, gyártó neve spyware kombinációkra keresve, vagy a konkrét típussal is kiegészítve.


Hardver

Bár egy mobiltelefon jónak, kellően erősnek tűnhet első ránézésre, de azért jelentős különbségek vannak. Ezekről lesz szó a következő részben.