menü    videók      
Mit tanulnál?
Keresés:
videót kérek belépés regisztráció
 Termék tesztek, hírek, bemutatók  ✦  mobilok, okosórák, médialejátszók, stb.  ✦  kattints ide!
Kínai telefont vennél? Ezekre figyelj! 2. rész (2018.02.10)
Bejegyzések a témában:   kina   mobiltelefon  
Hozzászólások
Ha kínai mobiltelefonról van szó, akkor nem lehet elmenni szó nélkül a gyártók által alkalmazott trükkökről, amiket nevezzük nevükön: átverések.

Sajnos sok gyártó állít valótlant a termék leírásokban, promóciós anyagokban. A legtipikusabbak:

külső megjelenés, készülékház

Az rendben van, hogy egy termék fotó eltérhet a valódi terméktől, próbálja előnyös formában bemutatni a terméket, de a kínai mobilgyártók nagy része átesik a ló túloldalára. Tipikus eset a vastagsággal való trükközés, vagy éppen a káva (a kijelző körüli keret) vékonyítása a termék fotókon (amelyek nem is fotók jellemzően, vagy módosított fotók). Mindenképpen célszerű igazi fényképeket, videókat is megnézni, hogy élőben hogyan néz ki.

hardver elemek

Egy mobil fő elemei maga a készülékház, kijelző, kamerák, memória, processzor, grafikus processzor, háttértár, ujjlenyomat-olvasó, hangszóró, akkumulátor. Általában a processzorral, memóriával, háttértárral, grafikus processzorral nincs probléma, azt van a mobilban, amit a gyártó leír. A kamera már problémásabb és a kijelző is, de a készülékházzal, gombokkal is lehetnek problémák.

kamera

A túl olcsó, hogy igaz legyen kategóriától a látványosan olcsóbb, mint a többi hasonló kategóriát képviselő mobilok esetén a kamerák gyakran a hitványtól az elfogadható kategóriába tartoznak (nyilván vannak kivételek). A gyártók ezt hajlamosak tetézni több dologgal is:
  • nem az a kamera van benne, amit írnak (pl. nevesebb gyártó megoldását ígérik és végül nem az lesz a készülékben)
  • manapság egyre nagyobb divat a dupla kamera (főleg a hátlapon, de akár elől is), amellyel a gyártók szintén trükköznek. Még ha meg is van mindkét kamera, akkor sem biztos, hogy tényleg használja is bármire a mobil, vagy ha használja, akkor is nagyon kétes az eredmény. Tehát inkább csak azért van, hogy elmondhassák, hogy ilyet is tud.
  • vagy csak szimplán gyenge minőségű, ami az olcsó mobiloknál gyakori, ezért ha fontos a kamera minősége, akkor mindenképpen célszerű teszteket nézni
kijelző

A kijelző mérettel, felbontással, típussal kapcsolatban nem jellemző, hogy valótlant állítanak a gyártók (persze itt is vannak kivételek, illetve túlzó állítások!), viszont az olcsó mobilok esetén sajnos nem mindig megfelelő a felbontás. 5"-os kijelző esetén a HD (1280 x 720) felbontás legtöbbek szerint elég. Viszont sajnos találkozni akár 6"-os mobil (phablet) esetén is HD felbontással, amely sokak szerint már kevés, nem olyan szép a kép. Persze kinek mi a szép, valamint mennyire fontos ez, de 6" esetén már inkább a Full HD (1920 x 1080) a megfelelő. 5.5"-ig még elég lehet a HD körüli felbontás (bár ezzel sem ért egyet mindenki). Célszerű tehát ügyelni a kijelző méretén kívül a felbontására is és arra, hogy mennyire torzul a kép, ha nem pont szemből nézzük.

hangszóró

Mivel a mobilokat sokan használják videók nézésére, zenehallgatásra is, ezért nem baj, ha a hangminőség nem a 20 évvel ezelőtti rádiókat idézi. Viszonylag gyakori, hogy erre a gyártók nem ügyelnek, ezért a hang csak a még éppen elfogadható kategóriába esik (vagy még abba se). Na és persze a hangerő sem mellékes.

akkumulátor

Mindenképpen örvendetes trend, hogy a kínai gyártók gyakran nagyobb (sőt, nem ritka hogy nagyon nagy) kapacitású akkut tuszkolnak bele egy kis karcsúbb készülékbe, azonban nem egyszer felmerült már, hogy esetleg nem is akkorát, mint amit írnak. Vagy éppen akkorát, de a rosszul (vagy sehogy) optimalizált rendszer gyorsabban meríti, így már nem is nyújt akkora előnyt a nagy akku (ami azért a súlyt és a méretet növeli). A tesztekben azért erre jellemzően kitérnek, így célszerű utánanézni.

ujjlenyomat-olvasó

Ma már nem az a ritka, hogy egy mobil rendelkezik ujjlenyomat-olvasóval, hanem az, ha nem. Persze itt is vannak különbségek és nem baj, ha 10-ből legfeljebb egyszer nem sikerül leolvasnia az ujjlenyomatunkat, mert ha többször, akkor nagyon gyorsan idegesítővé válik.

a hívás minősége

Bár sokan már többet használják a mobiljukat másra, mint telefonálásra, de zért ha arra kell, akkor lehessen is használni normális minőségben. Ezzel nem szokott annyira gyakran gond lenni.

Face ID

A következő trend valószínűleg a Face ID lesz, vagyis az arccal történő zárolás feloldás. Ennek a tökéletes megvalósítása jelenleg még az őrült összegekkel gazdálkodó, óriáscégek számára is tartogat kihívásokat, ezért amikor egy jóval kisebb gyártó azt állítja, hogy tökéletesen működő formában megvalósította, azt mindenképpen fenntartásokkal kell kezelni.

Látható tehát, hogy elég sok mindenre kell odafigyelni, de azért a helyzet nem annyira rossz, csak érdemes várni egy újabb mobil esetén, legalább míg lesznek tesztek. Még jobb ötlet pár hónapot várni, addigra talán a problémák, hibák előjönnek, illetve a rendszer is kaphat pár frissítést. Nem rossz ötlet egyébként az adott gyártó múltjának utánanézni, hogy milyen minőségben gyártott eddig, milyen problémák voltak.

Továbbá a szoftver is fontos szempont, hiszen nem mindegy, hogy legalább biztonsági frissítéseket meddig kap az adott készülék. Illetve problémát jelenthet, ha kifejezetten a kínai piacra szánják, vagy nem lehet teljesen használni Magyarországon. Ezekről a következő részben lesz szó.