menü    videók      
Mit tanulnál?
Keresés:
videót kérek belépés regisztráció
 Termék tesztek, hírek, bemutatók  ✦  mobilok, okosórák, médialejátszók, stb.  ✦  kattints ide!
Program, alkalmazás, UWP, PWA, Win32 (2018.04.04)
Bejegyzések a témában:   program   pwa   app   uwp  
Hozzászólások
Nagyon hosszú ideig a programok csak a megszokott formában léteztek, ami Windows esetén egy több fájlból álló dolog, amelyek között van egy exe is, amivel a program indul. Az ilyen programra úgy is szokás hivatkozni, hogy Win32 program (de nyilván vannak 64 bites programok is). De az ilyen programokat szokás alkalmazásnak is hívni (application). Viszont alkalmazásnak nevezzük a mobil eszközökön használt programokat is (app, application). Aztán megjelent a Windows kapcsán az UWP és most a PWA is. Szóval tegyünk rendet, nézzük meg melyik mi!

Program, alkalmazás, Win32

Nagyon hosszú ideig a programok csak a megszokott formában léteztek, ami Windows esetén egy több fájlból álló dolog, amelyek között van egy exe is, amivel a program indul. Az ilyen programra úgy is szokás hivatkozni, hogy Win32 program (de nyilván vannak 64 bites programok is). De az ilyen programokat szokás alkalmazásnak is hívni (application).

Alkalmazás, mobil alkalmazás, app, application

Mobil rendszereken (pl. Android, iOS) a programokat alkalmazásnak nevezzük. Angolul application, röviden csak app. Közös jellemzőjük, hogy valamilyen alkalmazás boltból szerezhetjük be őket alapvetően (persze létezik más megoldás is) és nagyon egyszerűen telepíthetők, távolíthatók el és a kiosztott jogosultság szabályozható (pl. hogy hozzáférjen a fájlokhoz, névjegyekhez, kamerákhoz, stb.). Tulajdonképpen egy felhasználóbarát és biztonságos megoldása a programok telepítésének és használatának.

UWP

A Windows 8 volt az első olyan Windows, amely a hagyományos programok mellett mobil eszközökre jellemző alkalmazások telepítését is lehetővé tette egy alkalmazásboltból. Ezeknek a célja az, hogy minden eszközön ugyanazt a felhasználói élményt, felületet biztosítsák, függetlenül attól, hogy egy hagyományos számítógépről van szó, vagy laptopról vagy éppen egy mobiltelefonról. Most már kijelenthető, hogy ez a Windows 8 esetén teljes kudarc volt. Kevés alkalmazás érhető el Windows 8-ra, azok sem mindig jók.

Ez megváltozott a Windows 10 esetén az UWP bevezetésével, amelynek a jelentése "Universal Windows Platform" vagyis Univerzális Windows Platform. A cél még mindig az, hogy minden eszközön ugyanazt a felhasználói élményt, felületet biztosítsák az UWP alkalmazások. Az Android, iOS rendszereknél megismert nagyon egyszerű módon telepíthetők az UWP alkalmazások és korlátozott körülmények között működhetnek, számos dologhoz nem férhetnek hozzá, így egy biztonságos környezetet biztosítanak a felhasználónak. A Windows 10 S Mode esetén csak UWP alkalmazások telepíthetők és használhatók. Az alkalmazások száma jelentősen megnőtt, de még mindig nem megfelelő mértékben. Viszont most már egy sokkal jobb formában használhatók a hagyományos asztali számítógép környezetben is az UWP alkalmazások. Telepíteni a Microsoft Store-ból lehet (ez egyébként böngészőből is kezdeményezhető).

PWA

Az internet elterjedésével a böngészők is egyre jobbak lettek, számos funkcióval, lehetőséggel bővültek, amit sokan felismertek és számos esetben a hagyományos program helyett inkább web alkalmazás mellett döntenek. Aminek nyilván az a nagy előnye, hogy csak egy böngésző kell hozzá, így teljesen rendszer független, használható Windows, Mac, iOS, Linux, Android stb. rendszereken és ráadásul bárhol. És minden rendszeren ugyanúgy is néz ki, ugyanúgy lehet használni. Szóval ez így jól hangzik, viszont hátránya is van, leginkább az, hogy számos dolog nem valósítható meg így, ami egy hagyományos programmal, vagy mobil alkalmazással igen.

Emiatt született meg a PWA, ami egy még újnak mondható fogalom, jelentése "Progressive Web Apps", vagyis Progresszív Web Alkalmazások. A cél a web alkalmazások esetén jelentkező problémák kiküszöbölése, a jó tulajdonságok megtartása mellett. Tehát továbbra is alapvetően böngészős, rendszerfüggetlen dologról legyen szó, de a hagyományos programok esetén elérhető dolgok használata mellett. Ez főleg a mobil rendszeren jelentkezik. Ilyen például hogy egyszerűen készíthető indító ikon a kezdőképernyőre (erre maga az adott weboldal is figyelmeztet) és utána már úgy használható, mint igazi alkalmazás és offline, internet nélkül is használható (persze ilyenkor az online tartalmak - ha vannak - nem érhetők el). Viszont nincs szükség arra, hogy minden rendszerre külön alkalmazás készüljön, ami nagy előny.

Támogatja már a Firefox és a Chrome, ki is próbálható, Android 7.1-től.