menü    videók      
Mit tanulnál?
Keresés:
videót kérek belépés regisztráció
 Termék tesztek, hírek, bemutatók  ✦  mobilok, okosórák, médialejátszók, stb.  ✦  kattints ide!
Sávszélesség, internet sebesség, ping és egyéb fontos fogalmak (2018.04.10)
Bejegyzések a témában:   internet   sebesseg   savszelesseg   ping  
Hozzászólások

Az internet sebességgel, problémákkal kapcsolatban viszonylag sok a félreértés, téves információ, ezért ebben a bejegyzésben tisztázzuk ezeket.

Internet sebesség, sávszélesség

Az internet sebességet az internet szolgáltatók (legismertebbek a UPC, Digi, Invitel, Telekom) Mbit/s értékkel szokták megadni. Ez azt jelenti, hogy másodpercenként mennyi adatot (videót, képet, fájlokat, weboldalt, stb.) tudunk le vagy feltölteni. A le és feltöltés értéke a legtöbb esetben különbözik, tipikusan a letöltésnél megadott érték a nagyobb.

Nézzük meg egy konkrét példán keresztül, hogy mit jelent egy megadott érték!

Legyen ez 100 Mbit/s letöltés. Ez azt jelenti, hogy 1mp alatt 100 Mbit-nyi adatot (videót, képet, fájlokat, weboldalt, stb.) tölthetünk le. Fontos, hogy bit és nem byte! 1 byte = 8 bit. Vagyis 100Mbit = 12 MB (úgy is mondhatnánk, hogy az internet sebessége 12 MB/s) . Tehát 1mp alatt 12 MB adatot tölthetünk le ez esetben, ami percenként 720 MB, óránként 43200 MB, vagyis kb. 42 GB (a MB és a GB között 1024 a váltószám, tehát 1GB = 1024 MB).

Fontos megérteni, hogy ha a letöltés maximális sebességgel történik, akkor a feltöltés jellemzően már nem megy maximális sebességgel és ugyanez fordítva is igaz (ennek technikai oka van).

A sávszélesség az internet sebességet jelenti, csak szakmaibb megfogalmazás.

Garantált és maximális sebesség

A legtöbb szolgáltató megkülönbözteti a maximális és a garantált sebességet. A maximális az, amit ideális esetben elérhetünk (pl. a szolgáltató hálózatának terheltségének függvényében), a garantált pedig az, amit mindenképpen tudnia kell biztosítani a szolgáltatónak. A maximális és a garantált sebesség között nagy is lehet a különbség, erre nem árt odafigyelni.

Egy példa:

maximális sebesség: 100/100 Mbit/s
garantált sebesség: 25/20 Mbit/s

100 Mbit/s, vagy annál nagyobb sebesség

Manapság nem ritka a 100 Mbit/s, vagy annál nagyobb sebesség (akár 500 vagy 1000 Mbit/s), aminek a kihasználásához már különlegesebb feltételek szükségesek:

 • megfelelő hálózati kártya (úgynevezett gigabites, vagy ami képes kezelni a 100 Mbit/s-nál nagyobb sebességet is)
 • ha van router, akkor 100 Mbit/s-nál nagyobb sebesség esetén szintén gigabites kell legyen. De egyébként egy 100 Mbit/s sebességre képes router sem feltétlenül képes kezelni már a 100 Mbit/s sebességű internetet, sőt, attól hogy gigabites még nem biztos, hogy képes kezelni a 100 Mbit/s-nál nagyobb sebességű internetet (mert nem elég erős a router-ben a hardver).
 • nagyon nagy sebesség esetén egy megfelelően erős számítógép sem árt, hiszen gondoljunk bele, 1000 Mbit/s esetén másodpercenként 125 MB-nyi adatot kell kezelnie, amivel már eleve a merevlemez sem biztos hogy tud kezdeni valamit. Ráadásul ha olyan adatról van szó, ami vírusellenőrzést igényel, akkor az ilyen mennyiségben másodpercenként 100%-ig leterhelhet egy átlagos számítógépet, használhatatlanná téve a le vagy feltöltés alatt.


Nagy sebesség wifi esetén

Wifi esetén tovább bonyolódik a helyzet, hiszen többféle wifi verzió (szabvány) létezik, amit a küldő (router) és a fogadó (mobil, tablet, laptop, stb.) félnek is ismernie kell. A különféle wifi szabványok eltérő sebességre képesek. Erről itt tudhatsz meg többet.


A ping

Van még egy fontos jellemző, a ping.

Mi az a ping?

Az internet egymással összekötött számítógépek halmaza, egy hálózat. Mivel ezek a számítógépek a világ más-más pontjain vannak, ezért valamennyi idő kell, míg eljut a kérésünk egy távoli számítógéphez, majd a válasz megérkezik. Ezt az eltelt időt nevezzük lényegében a ping-nek és ms-ban szokás megadni (milliszekundum, ezredmásodperc, a másodperc ezred része).

Mit jelent a gyakorlatban?

Tegyük fel, hogy egy weboldalt szeretnénk megnézni. Ilyenkor beírjuk a böngészőbe a weboldal címét, entert nyomunk és a kérésünk eljut ahhoz a számítógéphez, amely az adott weboldalt tárolja, majd az a számítógép ad egy választ és történik valami (betölt a weboldal). A válaszig eltelt idő a ping, illetve annak az értéke. A ping minél kisebb kell legyen, ideális esetben pár tíz ms. De az igazsághoz hozzátartozik, hogy internetezés közben a magas ping (akár 1-2mp, tehát másodperc, ami 1-2000ms) sem annyira zavaró. Fontos megérteni, hogy hiába gyors az internet, attól még lehet nagy a ping!

Mikor okoz problémát a nagy ping érték?

Tipikusan akkor, ha valami folyamatos kapcsolatot igényel, vagyis nem megengedhető, hogy a kérés-válasz sok időt vegyen igénybe. Ennek tipikus esete az internetes (multiplayer) játékok. Hiszen gondoljunk bele, az nem megengedhető, hogy minden egyes mozdulatunk figyelembe vétele a távoli számítógépen (szerveren) eltartson fél vagy 1mp-ig, mert ennyi idő alatt rengeteg esemény történik. A ping ideális értéke ilyen esetben 30ms, vagy az alatti, de az 50ms is megfelelő, viszont 100ms esetén már kisebb problémák jelentkezhetnek (de azért jellemzően még rendben van), 200 vagy afelett pedig már sérülhet a játékélmény (megjelennek a kisebb akadozások, vagyis a "lag"). Minél magasabb az értéke, annál inkább problémás játszani.

Mi okozhat magas ping értéket?

Számos oka lehet:

 • a távoli számítógép internet kapcsolata nem megfelelő
 • a mi internet kapcsolatunk sebessége vagy a kapcsolat minősége nem megfelelő
 • ha van router, akkor azzal is lehet probléma (célszerű anélkül is megpróbálni, tehát közvetlenül bekötve a számítógépbe)
 • a hálózati kártyával is lehet probléma. Végső esetben, ha semmi nem segít, akkor vehetünk egy újat.
 • egyéb hardver problémák
 • wifi esetén a wifi sebessége, minősége nem megfelelő
 • hiba az adott szoftverben, játékban
 • valamilyen más szoftver hiba, vagy egymással összeférhetetlen szoftverek


Hogyan lehet megoldani a magas ping problémát?

A fentiekből is látszik, hogy számos dolog okozhat magas pinget. A magas ping utáni nyomozást célszerű mindig a legegyszerűbben ellenőrizhető dologgal kezdeni.

 • egyetlen programban, játékban jelentkezik csak? Ha igen és ha van frissítés, frissítés után is magas marad a ping?
 • játékok esetén földrajzilag máshol lévő szerver választása sem segít? Tipikusan szokott lenni európai is és jellemzően ott szokott jobb lenni a ping (hiszen kisebb utat kell megtennie)
 • router nélkül is magas a ping?
 • másik eszközön (számítógépen, laptopon, stb.) is magas a ping?
 • leállítva minden szükségtelen programot is magas a ping? Akár új Windows felhasználó is létrehozható.
 • ideiglenesen leállítva a vírusirtót, egyéb védelmi szoftvereket is magas a ping?
 • ha eddig wifi-vel kapcsolódott az eszköz, akkor (ha megoldható) vezetékkel kapcsolódva is magas a ping?
 • mindig, minden napszakban magas a ping, vagy csak egy adott időszakban? ha csak egy adott időszakban, akkor lehet, hogy a saját vagy a távoli számítógép internet kapcsolata túlterhelt abban az időszakban.
 • ha semmi nem segít, akkor az internet szolgáltatónknak is jelezhetjük a problémát, vagy cserélhetünk hálózati kártyát is.

 

Sebesség és a ping ellenőrzése

Az internet sebesség és a ping ellenőrzésére vannak lehetőségek, például: