menü    videók      
Mit tanulnál?
Keresés:
videót kérek belépés regisztráció
 Termék tesztek, hírek, bemutatók  ✦  mobilok, okosórák, médialejátszók, stb.  ✦  kattints ide!
PayPal bemutató - vagyis a PayPal használata lépésről-lépésre (2018.05.05)
Bejegyzések a témában:   paypal  
Hozzászólások
A PayPal a legnépszerűbb online fizetési megoldás. A használata nem annyira bonyolult, de azért az első lépések során (és egyébként is) jó tudni pár dolgot, nem baj, ha van egy részletes leírás.

Annak ellenére, hogy részben magyar nyelvű, néha átvált angolra. Ilyenkor segíthet ha egy másik böngészőben nyitod meg.

💡 Kedvezményekért, kuponokért, presale, flash sale tippekért kattints ide! 
    GearBest, Banggood, AliExpress

Regisztráció

Valószínűleg nem okoz nagy meglepetést senkinek, hogy a regisztráció a "Regisztráció" gombra kattintva (vagy ide) végezhető el.

Egyéni számla

Akkor válaszd ha magánszemélyként szeretnél PayPal számlát.

Üzleti számla

Akkor válaszd ha vállalkozóként, cégként szeretnél kifizetéseket fogadni PayPal-on keresztül.

Persze lehet egyszerre egyéni számlád és vállalkozói is, de nem érdemes keverni a kettőt, mert esetleg a NAV kényelmetlen kérdéseket tesz majd fel.

Kattints a "Folytatás"-ra.

Töltsd ki az űrlapot értelemszerűen, majd "Tovább". A változatosság kedvéért megint egy űrlap következik, azt is töltsd ki.

"Maradjon bejelentkezve a gyorsabb fizetés érdekében."

Mindenki saját belátása szerint döntheti el, hogy a nagyobb biztonságot vagy a kényelmet választja. A kérdőjelre kattintva egyébként részletes információt kapsz erről.

Majd "Elfogadás és számla létrehozása". A regisztrációdat aktiválni kell, ezért kapsz egy email, amiben lesz egy link, amelyre kattintva aktiválhatod.

Ezt követően egy üdvözlőképernyőt látsz, ahol van egy vásárlási és egy pénz küldési lehetőség is. Illetve alul egy internetes fizetésre alkalmas bankkártyát is hozzáadhatsz a PayPal-hoz, amiről automatikusan leveszi a pénzt, amikor fizetsz. De a PayPal számlára kerülhet hagyományos banki utalással is pénz, erről lesz szó a következő részben.

Ha szeretnéd, akkor már most hozzáadhatod a bankkártyád, alul a "Nem biztos benne?...." linkre kattintva. Add meg a szokásos adatokat, majd "Kártya csatolása".

Mivel később minden művelet a PayPal fő felületéről (kezdőoldaláról) lesz elérhető, ezért kattints a PayPal logóra (balra fent) vagy ide. Így a PayPal kezdő képernyőjére kerülsz. Ha még nem aktiváltad a regisztrációd, akkor kapsz  egy emlékeztetőt, hogy aktiváld.

Hogyan kerül pénz a PayPal számládra?

Két módon: vagy internetes fizetésre alkalmas bankkártyáról (amely lehet virtuális bankkártya is), vagy hagyományos átutalással.

Ha van internetes fizetésre alkalmas bankkártyád

Ez esetben csak hozzá kell adnod a kártyád a PayPal-hoz. Kattints a "Bankszámla vagy kártya hozzáadása" gombra (bal oldalon van).

Kattints a "Kártya csatolása" gombra. Add meg a szokásos adatokat, majd "Mentés". Innentől kezdve a PayPal automatikusan intéz mindent (ha van elég pénz a kártyán), nem kell mindig megadnod a kártya adatokat PayPal fizetésnél.

Ugyanitt bankszámla csatolására is van mód. A PayPal lehetőséget ad arra, hogy a PayPal  számládon lévő pénzt a bankszámládra átutaltasd. Ehhez kattints a "Bankszámla csatolása" gombra.

Ezt követően pár banki adat megadása szükséges, jelenleg még angol nyelven.

Bank Name: a bankod neve
Account Number: a bankszámlaszámod

majd "Continue".

Ha NINCS internetes fizetésre alkalmas bankkártyád

Ez esetben sincs gond, a PayPal számládra hagyományos átutalással is kerülhet pénz. Két lehetőség is van, az egyikkel elvileg gyorsan, míg a másikkal lassabban kerül a pénz a PayPal számládra (1-2 nap alatt).

Az elvileg gyors módszer

Azért elvileg, mert nem mindig instant (azonnali), ahogy ígérik.

Ehhez kattints a "Pénz hozzáadása a Trustlyn keresztül" linkre (bal oldalon, a "PayPal-egyenleg" részben). A paypal-topup.hu oldalra kerülsz, ahol látsz egy bank listát, jelenleg ezekkel a bankokkal:

UniCredit Bank, Budapest Bank, Erste Bank, Sberbank, MKB Bank, K&H Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank

Ha ezen bankok valamelyikénél van számlád, akkor használhatod a gyors PayPal egyenleg feltöltést. Kattints az "Add funds instantly" gombra. A PayPal bejelentkezési ablaka jelenik meg. Jelentkezz be, majd fogadd el ("Elfogadás").

A "Select Bank"-ban válaszd ki a bankod. Az "Amount"-ba írd amennyit szeretnél a PayPal számládra utalni, majd "Continue".

A trustly.com weboldalra leszel átirányítva. Banktól függ, hogy milyen módon tudsz bejelentkezni, jelentkezz be.

Megeshet, hogy több számlád is van egy banknál, válaszd ki, amelyről a pénzt utalni szeretnéd. Ennek egy normál forint számlának kell lennie.

Erősítsd meg a fizetést valamilyen módon. Kis idő múlva kapsz még egy tájékoztatást. Ez után várnod kell, míg a pénzed jóváírásra kerül a PayPal számládon.

A másik módszer a hagyományos banki átutalás

Ehhez kattints a bal oldali "Feltöltés" linkre, amely a "PayPal-egyenleg" dobozban van. Jelenleg még ez sem magyar, de viszonylag jól érthető.

Beneficiary name: a kedvezményezett neve
Transfer ID    ez kerül a megjegyzésbe vagy van ahol közlemény

Szokott módon utald át. Mivel magyar banknak utalod, ezért normál átutalási költség keletkezhet csak. Arra figyelj, hogy a PayPal neveddel egyező számláról utald!

1-2 munkanapon belül kerül az átutalt összeg a PayPal számládra.

Hogyan fizetsz PayPal-lal?

Ez a legegyszerűbb része a PayPal használatának, hiszen vagy egy linkre, vagy egy gombra kattintasz, bejelentkezel a PayPal-ba és követed a leírtakat.

Nézd át, hogy minden stimmel-e és ha igen, akkor "Elfogadás és fizetés".

Pénz küldése másnak

Előfordulhat, hogy pénzt szeretnél valakinek küldeni. Ilyenkor két eset lehet:

  1. "Pénz küldése ismerősöknek és családtagoknak"
  2. "Fizetés termékekért és szolgáltatásokért"
Mindkettőt a "Küldés és kérelem" menüpontban találod (felső vízszintes menü).

Pénz küldése ismerősöknek és családtagoknak

Ez esetben egy email címet kell megadni, amely a címzett PayPal felhasználójához van rendelve. Ha még nincs neki, akkor az sem gond, de ez esetben azért szerencsés vele egyeztetni. Ha megadtad az email címét, akkor "Tovább".

Írd be az összeget és ha szeretnél, akkor egy megjegyzést, majd "Folytatás". Tájékoztatást kapsz arról, hogy mennyit küldesz és hogy annak mennyi a díja. Ha minden rendben, akkor "Kifizetés küldése".

Fizetés termékekért és szolgáltatásokért

Előfordul, hogy manuálisan kell megoldanod a fizetést valamilyen termékért, vagy szolgáltatásért. Ilyenkor a folyamat lényegében ugyanaz, viszont számodra nincs költsége a pénz küldésének, mert a címzettől kerül levonásra. Add meg ugyanúgy az adatokat és a végén szintén  "Kifizetés küldése".


Pénz átutalása hagyományos bankszámlára

A PayPal-on lévő pénzed kikérheted a bankszámládra, ehhez kattints a "Pénzátutalás" linkre amely a "PayPal-egyenleg" dobozban van. Ha még nem adtál meg bankszámlát, akkor meg kell adnod. Ez esetben kattints a "Bankszámla csatolása" gombra.

Bank Name: a bankod neve
Account Number: a bankszámlaszámod

Figyelj arra, hogy ne legyen szóköz és egyéb egzotikus karakter a bankszámlaszámban, csak a számok. És arra is, hogy minden adat hibátlan legyen.

Ha megvan, akkor kattints az "Add"-ra.

Ez után a "Pénzátutalás"-ra kattintva indíthatsz átutalást.