menü    videók      
Mit tanulnál?
Keresés:
videót kérek belépés regisztráció
 Termék tesztek, hírek, bemutatók  ✦  mobilok, okosórák, médialejátszók, stb.  ✦  kattints ide!
Windows 10 gyors rendszerindítás (2018.05.06)
Bejegyzések a témában:   windows  
Hozzászólások

A gyors rendszerindítás a Windows 10 egy hasznos funkciója, amely a kikapcsolás utáni érezhetően gyorsabb indítást teszi lehetővé. Ezért is tapasztalják sokan akik áttérnek a 10-re például 7-ről, hogy gyorsabban indul a Windows. Az újraindításra viszont nincs hatása, amelynek technikai oka van.

Hogyan működik a gyors rendszerindítás?

A gyors rendszerindítás lényegében a hibernáláshoz hasonló működik (további információk a hibernálásról itt), azonban csak a rendszer fájlok kerülnek hibernálásra. A hibernálás során minden szükséges rendszerfájl egyetlen fájlba kerül elhelyezésre, így bekapcsolásnál a Windows sokkal gyorsabban képes beolvasni ezeket a fájlokat, mintha a merevlemezről (vagy egyéb meghajtóról, pl. SSD-ről) kellene több helyről összeszednie több ezer fájlt. Így a Windows gyorsabban betölthet. Fontos, hogy ez csak a rendszerfájlokra vonatkozik.

Mi a hátránya?

A probléma a gyors rendszerindítással az tud lenni, hogy ha nem kikapcsolod a géped, mert például valamilyen probléma van, akkor az a probléma nem feltétlenül szűnik majd meg, hiszen a rendszer jellegű dolgok nem változnak, a Windows nem tölti be őket újra, hanem a kikapcsolás során elmentett (adott esetben hibás, rosszul működő) állapotban lesznek a következő bekapcsolásnál. Éppen ezért, ha valamilyen problémát észlelsz és szeretnéd újraindítani a gépet, akkor az újraindítást válaszd, ne a kikapcsolást és bekapcsolást!

Ugyanezen okból a Windows Update is újraindítást kér és nem kikapcsolást / bekapcsolást, hiszen a rendszer nem indul újra a kikapcsolással, mert elmenti a Windows az aktuális állapotot és azt tölti be. Újraindításnál ez nem jelentkezik, mert olyankor mindent újra betölt nulláról.

A rendszerhez közelibb, hibernálást nem támogató programok, eszközök esetén is felléphetnek problémák kikapcsolás esetén. De azért ez viszonylag ritka.


Hogyan lehet ki és bekapcsolni a gyors rendszerindítást?

Kövesd a leírtakat:

  • kattints a Start gombra
  • gépeld be, hogy vezérlőpult, majd kattints rá
  • kattints ebben a sorrendben: Hardver és hang > Energiagazdálkodási lehetőségek > A főkapcsoló funkciójának megadása > A jelenleg el nem érhető beállítások módosítása > Gyors rendszerindítás bekapcsolása > jelöld be vagy épp vedd ki a jelölést > Módosítások mentése

 

SSD (és egyéb mozgó alkatrészt nem tartalmazó meghajtó) esetén van-e haszna?

Az SSD (komplett bemutatóért kattints ide) nagyságrendekkel gyorsabb, mint a hagyományos merevlemez, ezért felmerülhet a kérdés, hogy van-e értelme a gyors indításnak? A válasz alapvetően igen, de valószínűleg azért sokat nem veszel majd észre a gyors indításból, viszont ha nem okoz problémát, akkor nem célszerű kikapcsolni, mert valamennyit gyorsít (hiszen azért mégiscsak egyetlen fájlt kell betölteni, nem több ezret).