menü    videók      
Mit tanulnál?
Keresés:
videót kérek belépés regisztráció
 Termék tesztek, hírek, bemutatók  ✦  mobilok, okosórák, médialejátszók, stb.  ✦  kattints ide!
Android és AOSP - mi a különbség? (2018.05.11)
Bejegyzések a témában:   android   mobiltelefon  
Hozzászólások
Az Android-ot legtöbben a Google-höz kötik és a legtöbben ismerik is a mobiltelefonok, tablet-ek és egyéb eszközök révén.

De mi az AOSP? Az AOSP maga az Android, amelynek az úgynevezett forráskódját bárki beszerezheti és szabadon használhatja. Az AOSP elnevezés is ezt sugallja: Android Open Source Project. Vagyis Android nyílt forráskódú projekt. A forráskód szabadon módosítható és bárki elkészítheti saját igényei szerint a maga Android-ját. Az AOSP-t egyébként nem csak a Google fejleszti, hanem számos cég áll mögötte. Tulajdonképpen ugyanaz a helyzet, mint a Chrome böngészőnél, aminek az alapja a Chromium, amit bárki beszerezhet és kedvére készíthet belőle saját böngészőt (sokan meg is teszik, pl. Opera, Vivaldi, stb. böngészők is Chromium alapúak). A Chrome a Google saját megvalósítása.

Viszont amit Android-ként ismerünk, ott már bonyolultabb a helyzet, mert azzal együtt járnak a Google bizonyos szolgáltatásai, mint például a Google Play. Éppen ezért amikor egy gyártó szeretné a mobiltelefonjára vagy valamely eszközére elhelyezni mint operációs rendszer, akkor el kell fogadnia a Google feltételeit. Ezek a feltételek megszabják hogy az adott eszköznek minimum milyen hardver tulajdonsággal kell rendelkezni és hogy milyen Google szoftvereket (alkalmazásokat) kell tartalmaznia. Ilyen a Google Play és még egy halom másik Google alkalmazás.

Ez nyilván tekinthető hátránynak is, de előnye is van, mert a "tiszta" AOSP Android alapvetően kevésbé használat kész, mint az Android és még a Google Play-t sem tartalmazza, ami mára azért eléggé fontos. Éppen ezért a gyártók elfogadják a Google feltételeit és azt helyezik el a készülékeikre.

Természetesen annak nincs akadálya, hogy a gyártók kisebb-nagyobb mértékben átalakítsák a gyári ("stock") Android-ot és a többség meg is teszi. Ennek egyik nagy művelője a Xiaomi, a MIUI sokak szerint az egyik legzseniálisabb Android felületet. De ettől még a Google által előírt dolgokat nekik is be kell tartani.