menü    videók      
Mit tanulnál?
Keresés:
videót kérek belépés regisztráció
 Termék tesztek, hírek, bemutatók  ✦  mobilok, okosórák, médialejátszók, stb.  ✦  kattints ide!
Google Home bemutató - ezzel kezd (2018.05.20)
Bejegyzések a témában:   hangszoro   okos   google   google home  
Hozzászólások

Ez a bejegyzés sorozat két vendég szerzőnek, Takács Máriónak és dr. Kónya Lászlónak köszönhető. Nagy köszönet érte!
----

A számítógép-ember alapú kommunikációban most egy paradigmaváltásnak vagyunk részesei. Hagyományosan a kommunikáció írott szöveg alapú: a szöveg bevitelére a billentyűzet, míg a megjelenítésére a képernyő szolgál és ezek összekapcsolásával jött létre a szokásos terminál. Ez a megoldás természetesen továbbfejlődött és kibővült: grafikus képernyővel és egér pozicionálóval.

A mesterséges intelligenciakutatások tették lehetővé az ember-gép beszéd alapú kommunikáció megvalósítását: az emberi beszéd felismerését, illetve a beszédszintetizátor alapú hangképzést. Szintén a mesterséges intelligencia teszi lehetővé a változó körülményekre, szituációkra történő folyamatos tanulással továbbfejlesztett reagálási képességet.

Ezen fejlesztések egyik eredménye a mikrofonnal kiegészített hangsugárzó eszközök, és az azokat működtető mesterséges intelligencia alapú asszisztens programok együttesét alkotó okos hangszórók megjelenése. Ilyen eszköz például az Amazon cég Alexája, illetve a Google Home.

A Google Home a Google által kifejlesztett intelligens beépített mikrofonnal is rendelkező hangszóró család. Az első készüléket 2016 májusában jelentették be, 2016 novemberében jelent meg az Egyesült Államokban, majd 2017-ben a nemzetközi piacon is ismertté vált.

A Google Home hangszórók lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy a szolgáltatásokkal való kommunikációban  hangutasításokat használjanak a hangosan beszélő Google Asszisztens nevű, intelligens személyi asszisztens program felhasználásával.

Ezek a szolgáltatások lehetővé teszik zenék hallgatását, a videók vagy fényképek lejátszását, illetve a hírek meghallgatását, időbeosztások emlékeztetők, naptárbejegyzések hozzáadását.

Támogatást nyújt otthoni automatizáláshoz, lehetővé teszi otthoni eszközök, kapcsolók, lámpák, termosztátok, riasztórendszerek hanggal történő irányítását.  A ház különböző helyiségeiben több Google Home hangszóró elhelyezhető amelyek képesek külön-külön és együttműködve is működni.

Az eredeti Google Home modell egy hengeres hangszóró, amely 143 mm magas és 96 mm átmérőjű.A készülék felső felülete színes állapotjelző LED-eket tartalmaz, és kapacitív érintőképernyőkkel rendelkezik a zene indításához és leállításához, valamint a hangerő beállításához. A némító gomb a készülék hátulján található, amely letiltja a mikrofonokat. Ez a modell 2017 októberében két további modellel termékcsaláddá egészült ki: megjelent egy kisebb modell Google Home Mini, és egy nagyobb Google Home Max néven.

A Google Home Mini egy olyan változat, amely ugyanolyan teljes funkcionalitással rendelkezik, de kisebb, kavics alakú formában. 10 cm átmérőjű, egy szövet felsővel, ami alatt fehér színű állapotjelző lámpák ragyognak. Nincs némító kapcsolója, csak némító gomb, és mikro-USB-kapcsolatot használ a tápellátáshoz.A Google Home Max már nagypályás. Sztereó hangszórók (köztük két magas-sugárzó és mélysugárzó), audio csatlakozó és USB C típusú csatlakozó kapott rajta helyet, melyet vezetékes ethernet kommunikációra is terveztek. A Home Max az intelligens hangot is magában foglalja, ami egy olyan adaptív hangrendszer, amely gépi tanulással automatikusan beállítja a hangkimenetet a környezeti tényezők (beleértve az elhelyezést és a zajforrásokat) és a napszakok alapján.


A támogatott szolgáltatások közé tartozik a Google Play Zene, a Spotify és az iHeartRadio audio, a Netflix, a YouTube és a Google Fotók a videókhoz és fényképekhez, a Google Naptár és a Google Keep a feladatokhoz, valamint a CNN, a CNBC és a The Wall Street Journal hírlevelek a friss hírekhez. Az új szolgáltatásokat folyamatosan integrálják.

Az eszköz üzembe helyezése nagyon egyszerű: letöltjük a Google Home alkalmazást, majd tápot adunk a hangszórónak. Az alkalmazás felismeri az eszközt, és megadva a wifi hálózatunkat, az felkapcsolódik az internetree. Ezek után már képes hang alapú parancsok fogadására és rájuk válaszolni.

Sajnálatos módon, Magyarországon hivatalosan még nem elérhetők a nyújtott szolgáltatások, ezért angolul lehet vele kommunikálni, és így számos funkciója használható. Google Music előfizetéssel a lehetőségek tovább bővülnek. Mivel beépített Bluetooth illesztést is tartalmaz, ezért képes más BT eszköz zenéjét kisugározni, és saját maga is képes BT kapcsolaton keresztül megszólalni.

A Google Home az asszisztenssel együttműködve otthoni automatizálási funkciókat is tartalmaz, amelyek lehetővé teszik a tulajdonosok számára, hogy hanggal kommunikáló központi vezérlőegységként használják az intelligens eszközök vezérlésére. A támogatott eszközök példái közé tartozik a Chromecast digitális médialejátszó, valamint az Itead Sonoff, Nest, a SmartThings, a Philips Hue, a LIFX, a LightwaveRF és a Logitech Harmony termékek.

A fejlesztés folyamatos

  • Már támogatja a telefonhívást, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy hívásokat kezdeményezzenek bármely vezetékes vagy mobiltelefon számára az Egyesült Államokban és Kanadában ingyen.
  • A "Proaktív segítség" lehetővé teszi az eszköz számára, hogy a felhasználók kérdése nélkül mondja például a forgalomra vonatkozó frissítéseket egy ütemezett esemény előtt. A "vizuális válaszok" lehetővé teszik a felhasználóknak, hogy válaszokat küldjenek a Google Home-ról a mobilkészülékre vagy a Chromecast-kompatibilis televízióra.
  • A készülék támogatja a Bluetooth audio streaming-et is kompatibilis eszközökkel (beleértve a telefonokat, táblagépeket és számítógépeket), valamint a naptári találkozók ütemezését az emlékeztetők támogatásával kapcsolatban.

Információk szerint a Google Home belső hardvere nagyon hasonló a Chromecastéhoz, ugyanazzal az ARM processzorral és Wi-Fi-chippel.

Az Amazon Alexa-hoz hasonlóan a Google Home sem teremt biztonságosabb otthont saját maga számára. Ehelyett össze kell kapcsolnia a kompatibilis eszközökkel a Google Home alkalmazáson keresztül.

Az induláshoz három egyszerű lépést kell követni:

    • Válasszuk ki a Google Asszisztens-Engedélyezett eszközt
    • Válasszuk ki az otthoni biztonsági eszközt
    • Csatlakoztassuk az eszközt a Google Home-hoz

Az eredeti Google Home mellett a Google bővíti az AI elérését új Google Home eszközök elindításával, és harmadik féltől származó termékek hozzáférését a Google Asszisztenshez.

Folytatás: Google Home parancsok.