menü    videók      
Mit tanulnál?
Keresés:
videót kérek belépés regisztráció
 Termék tesztek, hírek, bemutatók  ✦  mobilok, okosórák, médialejátszók, stb.  ✦  kattints ide!
Xiaomi Redmi S2 részletes teszt (2018.05.31)
Bejegyzések a témában:   redmi   s2   gearbest   teszt   xiaomi  
Hozzászólások
Megérkezett a GearBest-től a Xiaomi Redmi S2 (köszönet érte!), amely az S1 utódja. Ja, nem...Ezúttal a gyártó a kamerákra fókuszált, ami mesterséges intelligenciával erősített, szelfizésre összepontosító előlapi és dupla hátlapi kamerát jelent. Mivel a cél továbbra is a kitűnő ár / érték arány, ezért a mérnökök itt-ott kicsit visszavettek, valószínűleg azért, hogy az ár továbbra is alacsony maradjon.


Csak a lényeg érdekel? Tovább az összegzéshez

Doboz, tartozékok, kicsomagolás

Az S2 a Redmi-k esetén mostanság megszokott narancs-piros színű dobozban érkezett, rajta a "Global Version" címkével.Mi az a global verzió?

Amikor egy mobiltelefont megveszel például egy mobilszolgáltatótól, akkor biztos lehetsz abban, hogy olyat kapsz, amit használni is tudsz maradéktalanul. Ez alatt értendő az, hogy
 • használni tudod a töltőjét, hiszen a világ egyes részein eltérő a konnektor kialakítása, így nem lesz jó egy olyan töltő, ami például kínai használatra készült
 • tipikusan magyar nyelvű lesz a készülék (még ha nem is mindig 100%-osan)
 • minden mobil szolgáltatóval tudod használni, beleértve a mobilinternetet (3G, 4G). Ehhez B20 támogatás kell. Ha nem tudod mi az, akkor nem gond, csak keresd ezt.
Vannak gyártók akik az európai, vagy globális piacra külön készüléket készítenek és ez jellemző a Xiaomi-ra is, ezért fontos, hogy global version legyen. Persze ha nem gond, hogy nem tudod használni a töltőt, elég az angol nyelv és a mobilinternet sem érdekes számodra, akkor akár a nem global is jó, de ennek azért lehetnek egyéb hátulütői is. Ezért jobb a global version-t választani.

A doboz tartalma is a szokásos:
 • maga a készülék (szürke, egészen pontosan "dark grey" változat)
 • 2 amperes töltő (természetesen a magyar konnektorokkal kompatibilis)
 • a töltőhöz kábel
 • egy szilikon tok, ami nem rossz, de nekem valahogy idegen az átlátszó jellegű tok a szürke házon, de főleg a fekete előlap körül
 • SIM tű
 • egy rövid használati útmutató
 • és egy matt fólia a kijelzőn, amelyen viszont feliratok vannak, pedig amúgy teljesen rendben lenne. Ejnye, Xiaomi! Egy Redmi 5 Plus is van a birtokomban és annál használható volt a fólia.Ezúttal a kijelző fólia csak dísz

Külső

Az S2 nem hogy hasonlít a Redmi 5 Plus-ra, hanem szinte a pontos a klónja, legalábbis elölről. Ami szerintem nem baj, mert kifejezetten kellemes konstrukcióról van szó.

Méretei: 16.07 x 7.23 x 0.81 cm
Súlya: 165 g hivatalosan, de én lemértem tized gramm pontos mérleggel és 169-et mutatott. Nem mintha ez bármit számítana.

A színválaszték: dark grey (szürke), gold (arany), rose gold (rózsaszín lényegében).A kijelző mérete 6" (valójában 5.99), így ez önmagában sejteti, hogy méretes készülékről van szó. Szerencsére a káva vékony, persze nem annyira, mint a csúcsmodellek esetén, de tényleg vékony. Ettől függetlenül azért méretes, viszont ez a kijelzőből adódik. Az első 6"-os mobiltelefonomon viszonylag sokat gondolkodtam, mert az 5"-os készülékek vékony kávával kifejezetten kompaktak, viszont egy 6"-os akárhogy is nézzük nagy.Szerencsére a gyártók ezt a problémát két módon is enyhítik:
 1. vékonyítják a kávát
 2. 18:9 képarányú kijelzőt alkalmaznak, amely annyira széles, amit a legnagyobb többség még átér
Végül győzött a nagy kijelző iránti vágy és azóta nem adom alább 6"-nál. Szóval nagy az S2 is, de még pont jó.

Amúgy a design sok újdonságot nem vonultat fel, lekerekített sarkok, fém ház (elvileg, kissé műanyag hatású nekem), összességében igényesen néz ki. A ház kissé csúszós, javasolt egy tok a stabilabb fogásért (meg amúgy is). A dark grey változat kellemes, kifejezetten szép szürke.

Fizikai gombok nincsenek, ahogy a Redmi 5-ön sem. Aki hozzá van szokva azt megnyugtatom: hamar meg lehet szokni a szoftveres gombokat is. Illetve előnye a szoftveresen megvalósított gomboknak, hogy az aktuális helyzetnek megfelelően változhatnak (például vissza nyílból lehet lefele nyíl is).

Előlap

Az előlapon semmi szokatlant nem találunk: a kijelző, ami elfoglalja a az előlap kb. 75%-át, kamera, beszédhangszóró, érzékelők. Az érzékelőkből egyébként van gyorsulásérzékelő, távolságérzékelő, fényérzékelő, iránytű, giroszkóp, ujjlenyomat-olvasó, viszont NFC nincs.

Az előlap kicsit élesen emelkedik ki a készülékházból, nincs lekerekítve, egybesimítva annyira a házzal, mint például a Redmi 5 esetén. A gyakorlatban ez nem gond, de lekerítve szebb megoldás lenne.

A hátlap

A hátlap nyilván legizgalmasabb része a dupla kamera, ami egy 12 + 5MP-es megoldás. A kamerákról lentebb minden megtalálsz. Az ujjlenyomat-olvasó is hátulra került, pont jó helyre, jól elérhető helyen van és gyorsan feloldja a készüléket, nagyon ritkán kell többször próbálkozni. Tipp: a vizet nem bírja, nedves ujjal nem nagyon lehet feloldani a készüléket. Eztán van egy MI felirat meg némi apró betűs szöveg, egy CE logo meg egy kuka. A dark grey szerintem szép. Tapintásra kellemes, nem fényes, az ujjlenyomatokat nem igazán gyűjti. Az antenna csíkok nem megszokott egyenes vonal, szerintem ötletesebb és szebb is így.

Miért van szükség az antenna csíkra, egyáltalán mi az?

Az antenna csík egy műanyag elem a fém hátlapon, a szerepe, hogy átengedje a rádiófrekvenciás jeleket. Csíkok nélkül a fém házon keresztül ez jóval kevésbé valósulna meg, ami nyilván igencsak megnehezíteni, hogy mobiltelefonként is használj egy mobiltelefont.Bal oldal (szemből)

A bal oldal lényegében üres, csak a SIM / micro SD tálca található.  2 SIM + 1 SD kártya helyezhető bele egyszerre, vagyis nem kell feláldozni az egyik SIM helyet az SD kártya kedvéért!

Tipp: a tálca a SIM tűvel vehető ki, az apró lyukba bedugva ugrik ki. Egy kicsit neki kell feszülni.Jobb oldal (szemből)

Jobb oldalon fent a hangerőszabályzó, alatta a bekapcsoló gomb található. A gombok megnyomása során van egy pont, amikor határozottan érezhető, hogy megtörtént a megnyomás, tehát kattan egyet. Persze nem egy hangos kattogásról van szó. Egyébként kifejezetten jó gombokról van szó, nem lötyögnek, helyükön vannak, nem kell túl nagy erő a megnyomásukhoz, de azért ahhoz elég nagy, hogy viszonylag védettek legyenek a véletlen benyomódás ellen.

Tippek!

Ha használod az ujjlenyomat-olvasót, akkor nem kell használnod a bekapcsoló gombot a felébresztéshez, mert ez automatikusan megtörténik, amikor sikeresen leolvassa az ujjlenyomatod.

Ha használod a dupla koppintásos felébresztést, akkor sem kell a bekapcsoló gombot használnod.A teteje

A 3.5mm-es jack megmaradt, így minden gond nélkül csatlakoztatható vezetékes fülhallgató, headset. Plusz még két érzékelő is itt kapott helyet.Az alja

Alul a hangszóró és egy hagyományos micro USB bemenet lelhető fel. A bal oldali hangszóró csak dísz, de ennek ellenére kifejezetten kellemes hangok jönnek ki az S2-ből.


Hardver

A Redmi S2 kétféle változatban kapható, amelyekben közös:
 • Qualcomm Snapdragon 625 processzor (8 x 2 GHz)
 • 6"-os kijelző (1440 x 720 pixeles felbontással)
A két variáns a memória (RAM) és a tárhely (ROM) méretében tér el. Ez lehet 3 GB / 32 GB és 4 GB / 64 GB. Jelen írás alanya a 3 GB-os változat, amely nagyon sokaknak még elég. Alapjáraton 1.8 GB memória marad szabadon, ami azért nem kevés. A tárhely esetén kb. 24 GB-tal gazdálkodhatunk, amely SD kártyával bővíthető.

Az energiatakarékos Snapdragon 625 annyira már nem friss SoC, de még mindig jól teszi a dolgát, a rendszer fürge, nem jellemzők az akadások. Ettől függetlenül a Xiaomi-nak lassan azért illene egy újabb megoldásra cserélnie az öregedő 625-öt. A grafikus feladatokat az Adreno 506 látja el, amely egészen jól teszi a dolgát a legtöbb játék esetén. Természetesen nem veszi fel a versenyt a felső kategóriás megoldásokkal, de az S2 ára meg sem közelíti a felső kategóriát.

Játék tesztek lentebb!

AnTuTu pontszám3DMark eredményekGeekbench eredmények


Kijelző

A kijelző 5.99"-os IPS kijelző, amely "csak" 1440 x 720 felbontású, nem Full HD, mint a Redmi 5 Plus. Erre biztosan lesznek akik felhördülnek, mert mi az hogy egy 6"-os kijelző nem Full HD, de azt kell mondjam egy Redmi 5 Plus birtokában (amely Full HD), hogy elhanyagolható a szemmel látható különbség. Ráadásul a betekintési szögek nagyon jók, a kép még extrém szögből nézve sem torzul és a fényerő is rendben is van. Nagyon erős napsugárzásban még egy kis extra fényerő elkelne, de használható jelenlegi formájában is. Egy matt kijelzőfólia segít a tükröződés csökkentésében. Egyébként a kisebb felbontás nagy előnye, hogy a hardvernek kevesebb pixelt kell számolni, így a magasabb hardver igényű játékok jobban futhatnak, mint Full HD esetén. Na és persze az üzemidőre is van némi jótékony hatása.

Néhány egyéb technikai adat a kijelzőről:
 • képarány: 18:9
 • színmélység: 24 bit
 • 2.5D curved glass
 • 1000:1 kontrasztarány
 • fénysűrűség: 450 cd/m2

A kijelző védelméről egyes források szerint a Gorilla Glass 4 gondoskodik, viszont a legtöbb forrásból nem találtam ezt megerősíttetnek, így ez nem biztos. Valamilyen védelmet persze biztosan kapott.

Szoftver

Az S2 Android 8.1-gyel és MIUI 9.5-tel érkezett, bár az Android-ból sok nem látszik, mert a MIUI igencsak elfedi az eredeti rendszert. Így ha használtál már, vagy használsz Xiaomi mobiltelefont, akkor otthon érzed magad. A MIUI 10 egyébként hamarosan elérhető lesz (elvileg júniusban, ez az írás 2018 május 31.-én keletkezett).

Ha még nem volt Xiaomi telefonod, akkor azt érdemes tudnod, hogy a MIUI zseniális, tonnányi olyan hasznos funkciót ad, amelyeknél gyakran mondod majd, hogy "ez miért nincs benne az alap Android-ban". Ráadásul nagyon jól testreszabható, a saját igényeid szerint formálhatod és ad egy halom gyakran szükséges alkalmazást, amelyek viszont tényleg használhatóak, tehát nem csak alibiből vannak (csak hogy legyen ilyen is).

Néhány kép:És egy videó:Adatkommunikáció, hálózat

Global verzió révén bármely hazai szolgáltatónál használható a 3G és a 4G egyaránt. De nézzük tételesen:

2G: GSM 1800MHz,GSM 1900MHz,GSM 850MHz,GSM 900MHz
3G: WCDMA B1 2100MHz,WCDMA B2 1900MHz,WCDMA B5 850MHz,WCDMA B8 900MHz
Hálózat típusok: FDD-LTE,GSM,TDD-LTE,WCDMA
Vezetéknélküli kapcsolat: 3G,4G,Bluetooth,GPS,GSM,AGPS,GLONASS,LTE,WiFi
TDD/TD-LTE: TD-LTE B38/B40
4G LTE: FDD B1 2100MHz,FDD B20 800MHz,FDD B3 1800MHz,FDD B4 1700MHz,FDD B5 850MHz,FDD B7 2600MHz,FDD B8 900MHz

Kamera

Az S2 erőssége egyértelműen a mesterséges intelligenciával támogatott előlapi (selfie) kamera és a hátsó dupla kamera. Talán ez lehetett a megalkotásának az oka, hiszen amúgy nagy mértékben megegyezik a Redmi 5 Plus-szal.

Az előlapon egy 16 MP-es (f/2) kamera helyezkedik el, amely 4608 x 3456 pixel méretű képek és Full HD videók készítésére képes. 

Hátul kettő kamera kapott helyet. A fő kamera 12MP-es (f/2.2) és 4000 x 3000 pixeles képeket készít legfeljebb, a másodlagos kamera pedig 5MP-es. Full HD videók készíthetők, 30 fps-sel.

Nézzük a képeket! Előrebocsátom, hogy nem vagyok profi fotós (ahogy a többség sem az), így az S2-re bíztam a dolgot többnyire. Kivéve a vakut, a HDR-t meg a különféle kép megjelenítési módokat (a színezetre vonatkozóan).

Úgy gondolom, hogy elég jó minőségű képeket produkál, távolról, közelről és sötétebb környezetben is.

Az alábbiak átméretezett képek, ide kattintva sokkal több képet nézhetsz meg eredeti méretben!

A 16MP-es előlapi kamera:Készült egy videó is, kattints ide (309 MB).

GPS

A GPS-re igazán sok mindent nem tudok mondani, egy út során teszteltem tette a dolgát, stabilnak tűnt.

Játékok

Sokan játszanak mobilon, én nem igazán szoktam, de mivel sokak számára fontos, ezért egy pár kört megtettem.

2D, 2.5D

Gyakorlatilag kizárt, hogy bármely 2D, 2.5D-s (tehát alapvetően 2D-s, de a háttér 3D jelleg) gondot jelentene az S2-nek.

Amit teszteltem: Hill Climb 2, Fun run 3, Monument Valley. Gond nélkül futottak.

3D

Modern Combat 5


A Modern Combat 5 egy elég népszerű FPS, grafikailag intenzív is, így ez volt a teszt egyik alanya, "Better quality" beállítással (ez jelenti a legjobb grafikát). Egyetlen megakadást sem vettem észre, megfelelően futott.

Aztán gondoltam egy merészet és teszteltem a telefongyilkos PUBG MOBILE-t is.

Az alábbi beállítással egész jó volt (nem vajsima, de szerintem kifejezetten élvezhető):Aztán kicsit feljebb toltam a grafikát:Ez még úgy kb. élvezhető volt, de érezhetően nagyobb kihívást jelentett az S2-nek.

A HD-t nem engedte beállítani.

Critical Ops

A Critical Ops esetén megadható egy cél fps, amely lehet 30, 60, 120. A játék a hardver függvényében állítja be a megjelenést. Először a 60 fps-t néztem meg, azzal ilyen minőséget produkált:30 fps esetén:VideókGoat Simulator

Modern Combat 5 (optimális beállítások)

Modern Combat 5 (jobb minőség)Női szemmel és kézzel

Úgy gondolom, hogy egy ilyen méretű telefon esetén fontos a kisebb kézzel történő teszt is, ezért körbejárt az S2 többek között. Tetszett mindenkinek, de a legfontosabb a kis kezű tesztelő volt. Ő nem venne ekkora telefont, inkább egy 5"-osat, esetleg 5.5"-et, de ettől függetlenül neki is tetszett, nem okozott problémát használnia. Tehát talán kijelenthető, hogy az S2 szerencsés kialakítású, kisebb kezű tulajdonosnak is megfelelő lehet.

Üzemidő

Az S2 esetén egy 3080mAh kapacitású akkumulátorral kell gazdálkodni, amit az energiatakarékos Snapdragon 625 megkönnyít. Vélemény szerint egész napos nem extrém (tehát például 3D-s játék) használat elérhető vele, de inkább nézzünk néhány mintát! A fényerő minden esetben automatikusra volt állítva.

Youtube

Egy óra Youtube (wifi-ről) esetén, 98% töltöttségről csökkent 90%-ra (a Youtube videók felbontása alapértelmezettre állítva).

38 perc Youtube: 68% töltöttségről csökkent 63%-ra.

Modern Combat 5

30 perc Modern Combat 5: 54%-ról csökkent 47%-ra, vagyis 7% ami azért egész jó (nincs 10%), hiszen egy intenzív 3D-s játékról van szó, korrekt grafikával.

Online  tévézés Horizon Go-val (HD minőségben)

68%-ról 53%-ra 1 óra alatt
53-ról csökkent 37-re újabb 1 óra múlva
37-ről 22-re megint 1 óra múlva

Vagyis óránként olyan 14-15%-kot fogyaszt az akkuból, HD minőség esetén (Mozi+ HD volt a tesztalany).

Még több minta lesz hamarosan itt!

Töltési idő

41%-ról 100%-ra

1 óra 34 percet jósolt, 1 óra 6 perc múlva volt az akkumulátor 96%-on. A maradék 4%-kal küzdött még kb 10 percet.

0%-ról 100%-ra

1%-ról indult 10.38-kor,  2 óra 38 perc töltési időt jósolt az S2.

22%-on volt 11-kor

40%-on volt 11.22-kor

70%-on volt 11.53-kor

94%-on volt 12:25-kor. Ez tekinthető 100%-nak, ez után már meglehetősen lelassult a töltése. Így azt lehet mondani, hogy szűk két óra alatt 0-ról 100%-ra megtörtént a feltöltés, ami nem rossz érték, de azért nem is a legjobb.

97%-on volt 12.35-kor

100%-on volt 12.44-kor. További 20 perc kellett a 100%-hoz, tehát hamarabb megtörtént a feltöltés, mint ahogy jósolta.


Tipp Xiaomi tulajdonosoknak

A beállítások között a rendszer és készülék részben van egy további beállítások. Azon belül az alján van egy átköltözés opció. Azt választva a régi és új készüléken egyszerűen átvihetők a beállítások és az alkalmazások, azok beállításai, adatai. Azt azért tudni kell, hogy ez nem 100%-os megoldás, nem minden vihető át így, de számos beállítás igen, így nagyon megkönnyíti az új mobil használatba vételét.

Összegzés

A hardver megfelelő teljesítményt nyújt a Snapdragon 625 által hajtva, még 3 GB memóriával rendelkező verzió esetén is (és van 4 GB-os is). A hátsó kamerák nem kimagaslók, de rendben vannak, az előlapi komolyabb megoldás. A kijelző nagy (6") és bár nem Full HD, azért kifejezetten szép, minden szögből jól látható képet produkál. A hang is egész korrekt. Maga a készülék igényes megjelenésű, az ár pedig kifejezetten barátságos egy ilyen készülékért és szoftverért, szolgáltatásokért. Mert azt ne felejtsük el, hogy a MIUI nem egy alibi rendszer (csak hogy legyen valami), ellentétben sok kínai mobilgyártó rendszerével. Egy kifejezetten ütős megoldásról van szó, amelyet a Xiaomi folyamatosan fejleszt, illetve egyébként is gyakran ad ki frissítéseket.

Összességében tehát tetszik az S2, igazán negatív tulajdonságot nem tudok mondani. De ez nem is meglepő, hiszen egy Redmi 5 Plus-nak is tulajdonosa vagyok, amit szeretek és amivel számos tekintetben megegyezik. Az előrelépés a kamerák terén történt, illetve számomra hasznos a 2 SIM + 1 SD kártya egyidejű használatának lehetősége. Azt kicsit sajnálom, hogy a Redmi 5 Plus akkujához képest 1000 mAh kapacitást elvettek, de még a 3000 is OK. Az Android 8.1 a jelenlegi legfrissebb stabil Android és egy főverzió frissítés még valószínűsíthető (Android P, vagyis a 9).

1 hónap után

Hamarosan!