menü    videók      
Mit tanulnál?
Keresés:
videót kérek belépés regisztráció
 Termék tesztek, hírek, bemutatók  ✦  mobilok, okosórák, médialejátszók, stb.  ✦  kattints ide!
Xiaomi Mi Band 3 részletes teszt és használati útmutató (2018.07.01)
Bejegyzések a témában:   okosora   karkoto   gearbest   xiaomi   okos   teszt  
Hozzászólások

Már megvásárolható a Xiaomi Mi Band 3, amely ahogy a neve is sejteti, a Mi Band 2 utódja és megőrzi az előd jó tulajdonságait, továbbfejlesztve azokat.

Vásárlás

 (9800 Ft -- hogyan vásárolj GearBest-en? Kattints ide a teljes leírásért!)


Csak a lényeg érdekel? Összegzés      tartalom: 

Mi is az a Mi Band 3 pontosan és mit tud?

Okosóra, okoskarkötő, karpánt, fitnesz karkötő, fitnesz óra, analóg okosóra, ezek kombinációja, stb. a lista elég hosszú a karon viselhető eszközök kapcsán. A Xiaomi Mi Band 3 egy okoskarkötő, de a fitnesz karkötő, aktivitásmérő jelzőkkel is ellátható. Sporthoz, egészségesebb életmód kialakításához, fenntartásához nagy segítség tud lenni.

Fitnesz, sport funkciók
Pulzusmérés, lépésszámlálás, megtett távolság mérése, elégetett kalória, stopper

Értesítés funkciók
Bejövő hívás jelzése, alkalmazás értesítések és SMS jelzése, bejövő üzenetek kijelzése

Egészség funkciók
mozgás emlékeztető, alvás minőség megfigyelése

Egyéb
Ébresztőóra, idő, dátum kijelzés, időjárás kijelzés, esemény értesítők, telefon feloldása, telefon némítása, telefon megcsörgetése (ha épp nem találod)


Doboz, tartozékok, kicsomagolás

A Mi Band 3 egy szimpla fehér dobozban érkezett, amelyben a gyártó elrejtette a részleteket:A dobozzal túl sokat nem foglalkozva kiszórtam az összes tartozékot:Vagyis a dobozban van:

 1. a Mi Band lényegi része, maga a kütyü
 2. a szilikon szíj, pánt, amibe bele kell tenni
 3. egy USB kábel
 4. egy használati útmutató, ami nekem totál kínai (és másnak is, mert tényleg kínai, haha)
Töltő nincs, de tegye fel a kezét, akinek nincs egy töltője vagy egy számítógépe USB-vel. Senki? Naugye. De ha mégis lenne valaki, akkor GearBest-en érdemes körülnézni.

Külső

A Mi Band 3 egy karkötő, ezért nem túl meglepő módon úgy is néz ki, mint egy karkötő. Alapvetően sportos, hétköznapi viselethez illeszkedik, elegáns megjelenéshez nem igazán jó választás.

Két részből áll: az egyik része maga a karkötő (a szíj), amely egy szilikon jellegű anyagból készült, TPU és TPE felhasználásával. A TPU egy termoplasztikus poliuretán elasztomer, amely széles hőmérséklet-tartományban biztosít kopás és ütésállóságot és visszaalakuló, repedés és törésbiztos jellemzőt a belőle készült dolgoknak. A TPE egy gumiszerű anyag, a termoplasztikus elasztomerek általános neve. A kettő kombinációja pedig a Mi Band 3 szíjának anyaga, amely valóban egy szilárd, de ugyanakkor jól formálható megoldás. A felülete matt, selymes tapintású, a bőrön kevésbé csúszkál és kellemes érzetet biztosít. Viselve stabil, kizártnak tartom, hogy bárki csuklójáról leessen. Nekem legalábbis nem sikerült, pedig vadul csapkodtam a karommal. Van rajta egy lyuk, oda kerül maga az eszköz.


A másik pedig a lényegi rész, maga az eszköz, amely a szíjba helyezhető be. Célszerű alulról betuszkolni, úgy könnyebben a helyére kerül. Stabilan a helyén marad, nem kell aggódni, hogy kiesik. Ráadásul 50 méterig vízálló (IP besorolás: 5ATM), így nem hogy egy kis eső nem árt meg neki, de nem kell levenni még zuhanyzás alatt sem és persze úszhatsz is vele.A fehér műanyag helyére kerül:A kettő együtt adja a tényleges karkötőt:Mint a képeken is látható, a kijelző előlapja fényes, hajlamos a por és az ujjlenyomatok gyűjtésére, viszont a gyártó tájékoztatása alapján javítottak a karcállóságon (a Mi Band 2-höz képest). De aki biztosra szeretne menni az pár forintért vehet kijelzővédő fóliát is. A szíjba helyezve csak az előlap és a kijelző látszik.Ami szerintem nagy ötlet a gyártótól az a variálható szíj, amely sokféle színben rendelhető és valószínűleg idővel mindenféle vad színek, minták is lesznek majd egyéb gyártóktól (mint a Mi Band 2 esetén is). De már most is vehető hozzá külön színes szíj fillérekért.A hírek szerint egy áttetsző változat is várható, Explorer Edition névvel:

Méret, súly

A kütyü mérete: 3.2 x 1.79 x1.2 cm
A szíj mérete: 24.7cm

Ilyen méretre állítható a karkötő (tehát kb. ekkora lehet a csukló körmérete): 155-216mm

Súlya: 17 g a gyártó szerint, de lemértem tized gramm pontos mérleggel és 19.7 g összesen (nem mintha ez bármit számítana)

Hardver

Egy ilyen karkötő esetén sok értelme nincs hardverről beszélni, már csak azért sem, mert a gyártó sem közöl erről semmit, a kijelzőn és az akkumulátoron kívül.

Kijelző

A kijelző már érdekesebb, ami egy 0.78"-os egyetlen színnel (fehér) működő OLED érintőkijelző. A kijelzőn van egy kör alakú bemélyedés, azzal lehet aktiválni a kütyüt, illetve a menüben járkálva vissza gombként funkcionál.

A kijelző felbontása 128 x 80 pixel, ami nem eredményez túl nagy képpontsűrűséget, de szerintem teljesen rendben van. A fényerő nem szabályozható és intenzív napfényben lehetne kicsit nagyobb is, de még OK. A kijelző automatikusan kikapcsol, nem lehet átállítani, mint pl. a telefonoknál (legalábbis nem találtam rá módot). Ez persze nem nagy baj, mert normál használat közben azért elég ideig tartja bekapcsolva tétlenség esetén.

A szíjba helyezve csak az előlap és a kijelző látszik.

Vízállóság

A Xiaomi 50 méterig vízállóságot ígér, amit tesztelni nem tudtam, viszont jött velem zuhanyozni kétszer is, egyszer vízbe ejtettem, egyszer olajban sütöttem. Najó, olajban nem sütöttem, viszont tényleg vízálló. Videón is megörökítettem:


Szoftver

A Mi Band 3 valódi operációs rendszerrel (mint amilyen pl. az Android Wear) nem rendelkezik, a firmware felelős a működéséért, amelyet azonban egy ideig rendszeresen frissít majd a Xiaomi. Az általam tesztelt példány is firmware frissítéssel indított, amely mindenféle közbeavatkozás nélkül gond nélkül végbement.

Ezen kívül tartozik hozzá egy mobil alkalmazás is (Android és iOS), amellyel beállítható és hatékonyabban használható. Bizonyos funkciók használhatók mindenféle extra eszköz nélkül is, mint például a lépésszámláló, alvás minőség megfigyelése, ébresztés, pulzus, stopper. Az összegyűjtött adatok aztán később szinkronizálhatók a mobiltelefonnal, tablettel. Viszont mivel a karkötő memóriája véges, így egy idő után elkezdi felülírni a régebbi adatokat, ezért célszerű időnként szinkronizálni.

Jelen pillanatban (2018.06.30) a Mi Band 3 csak kínaiul tud, ám ez a gyakorlatban semmilyen hátránnyal nem jár, hiszen mindent mutat ábrákkal is, amelyeket egy óvodás is megért. A többi kiírt szöveg pedig lényegtelen. Egyébként hamarosan jön egy frissítéssel az angol nyelv is (illetve a bátrabbak találhatnak már most is  találhatnak barkács firmware-t, amely már tud angol és egyéb nyelveken, de szerintem teljesen felesleges kockáztatni vele).

Frissítés: a Mi Fit 3.4.2-től kezdve már tud angolul is a Mi Band (frissíti a firmware-t), azonban csak akkor, ha a mobiltelefon vagy tablet nyelve is angolra van állítva. Remélhetőleg hamarosan válaszható lesz a nyelv.

Használat

A Mi Band 3 egyszerűen használatba vehető, amelyhez szükséges egy mobiltelefon vagy egy tablet, amellyel párosítani kell. Első lépésként az ingyenes, magyar nyelvű Mi Fit Android vagy iOS alkalmazást szerezd be. A mellékelt használati útmutatóban van két QR kód, azokkal telepítheted, de ha esetleg ez problémát okozna, akkor alább a linkek.

Android: kattints ide
iOS: kattints ide

Az első használat során be kell jelentkezni a Mi Fit alkalmazásba, de később internet nélkül is használható. Bejelentkezni Mi felhasználói fiókkal és Google fiókkal is lehet. Mivel utóbbi minden androidos mobiltelefonon van, így célszerű talán azt használni (de akinek van Mi felhasználói fiókja az használhatja azt is). A karkötő időnként szinkronizál az eszközzel, amire a Mi Fit került telepítésre, de bármikor kezdeményezhető szinkronizálás a Mi Fit "Állapot" lapján (alul) teljesen a tetejére állva, majd lefele húzva azt.

A párosítás megszüntethető a Mi Fit alkalmazásban:

 1. válaszd alul a profilt
 2. válaszd ki az eszközt (ez esetben Mi Band 3)
 3. az oldal legalján: "Párosítás megszüntetése"
Erre akkor is szükség lehet, ha másik mobiltelefonnal vagy tablettel használnád.

Egyelőre ennyit a Mi Fit alkalmazásról, a részletesebb használati útmutató kicsit később várható, itt megtalálod majd.

A Mi Band 3 használata

A Mi Band 3 rendszere oldalakra és azon belül lapokra van bontva. Az oldalak közti lapozáshoz húzd felfele az ujjad, míg az oldalakon történő lapozáshoz jobbra vagy balra. Persze ehhez először ébreszd fel a kijelzőt a rajta lévő bemélyedés megérintésével (valamint ha zárolva van, akkor felfele húzással fel kell oldani a zárolást).

Mindez videóval:

Pulzusmérés

A Mi Band 3 egyik fő funkciója a pulzus mérése, ami lehet folyamatos, vagy kézi indítású. A folyamatos pulzus mérés esetén beállítható legkisebb időtartam az 1 perc.

A folyamatos mérés az alkalmazáson belül állítható be:

 1. válaszd alul a profilt
 2. válaszd ki az eszközt (ez esetben Mi Band 3)
 3. keresd meg a "Pulzusérzékelés" lehetőséget
 4. aztán megint "Pulzusérzékelés"
 5. állítsd be igény szerint
 6. az érzékelés gyakorisága is beállítható

Fontos tudni, hogy a folyamatos pulzusérzékelés nincs jó hatással az akkumulátorra.

Manuális pulzusmérés

A Mi Band 3 lehetőséget ad manuális pulzusmérésre is. Ehhez válaszd ki a szív ikont, majd tartsd nyomva a vissza gombot (a kör alakú bemélyedés), amíg rezeg egyet. Ezt követően elindul a mérés.Mennyire pontos?

Röviden: mióta megvan egy halom ellenőrzött mérést végeztünk és ideális körülmények esetén 3, rosszabb esetben 5-ön belül marad a Mi Band tévedése. Nagyon sokat javít a mérés a pontosságán, ha sikerül eltalálnod azt, amikor már nem laza, de nem is szorítja el a vérkeringésed a szíj. Ilyenkor meglepően pontos tud lenni a Mi Band 3. De lentebb részletesen kifejtem.

Annak ellenére, hogy a gyártók folyamatosan fejlesztik a csuklós pulzusmérő megoldásokat, még mindig nem tökéletes a pontosságuk. Egyiknek sem. Ráadásul rengeteg tényező befolyásolja a mért értéket: mennyire van szorosan a csuklón, mozgás közbeni elcsúszás, izzadás stb. Ha valaki pontos eredményt szeretne, annak muszáj mellkaspántot vagy EKG-t használnia. A mellkaspánt még rendben van, de EKG-val futni, vagy bármilyen sportot űzni viszont már sokkal viccesebb lenne.

Arra biztosan alkalmas, hogy egy trendet meghatározz vele, tehát például nyugalmi pulzushoz képest az edzés közbeni pulzus emelkedés, vagy hogy edzés közben pár manuális mérést alkalmazz, előtte megigazítva, ha szükséges, hogy jól felfeküdjön a csuklódra.

 

Edzés végén egy kis kardio után

Na de azért hogy mégis tudjam mennyire pontos megmértem a pulzusom vele, majd felkaros vérnyomásmérővel is.

A vérnyomásmérő 67-et mutatott, míg a Mi Band 70-et. De azt fontos megérteni, hogy tökéletes körülményeket biztosítottam a Mi Band-nek, teljesen szárazra, páramentesre töröltem, megigazítottam, és enyhén a karomra nyomtam, hogy 100%-osan jól érintkezzen vele. De még egy halom próbát teszek majd vele, itt megtalálod az eredményeket.

Frissítés: az elmúlt időben rengeteg mérést végeztünk és összehasonlítottuk a vérnyomásérő által mért értékkel. Ha jól illeszkedik a csuklóra, tehát nem lötyög, de azért nem satuként szorítja és nem is vizes, vagy nagyon izzadt, akkor egész pontosnak tűnik (feltéve, ha a vérnyomásmérő eredményét elfogadjuk pontosnak). Tipikusan 3, néha 5 bpm (szívverések száma másodpercenként) eltérésen belül marad, ami azért egész jó. De ha nem fekszik fel rendesen a csuklóra, vizes, izzadt, vagy nagyon intenzív mozgás esetén már rosszabb a helyzet, olyankor hajlamos eléggé eltérő eredményeket produkálni.

Lépésszámlálás

A másik fő funkció a lépések és megtett távolság számolása. Ez megint olyan ami azért nem 100%-os sosem, de viszonylag jól közelítik a valóságot. A Mi Band is jónak tűnik, persze nem álltam neki egész nap számolgatni a lépéseimet. De teszek majd egy rövidebb ellenőrzött sétát és meglátjuk hogyan szerepel. Ami biztos, hogy bizonyos mozgásokat lépésnek számol, például a karok jelentős mozgatásával járó egyes tevékenységeknél.

A napi lépések száma az alkalmazásban alul az "Állapot" lapon érhető el:Rákoppintva további részleteket is közöl:Persze maga a karkötő is kiírja a megfelelő oldalon:Ez amúgy mint látható további információkat is (pl. megtett távolság) ad, jobbra húzva.

Alvás minőség

Egy érdekes funkciója az ilyen eszközöknek az alvás minőségének figyelése. Minden napra statisztikát készít, amely az alkalmazásban alul az "Állapot" lapon érhető el és kiválasztva közli a részletes adatokat.Mivel eddig csak egyszer aludtam vele, így sokat nem tudok arról mondani, hogy mennyire közelíti a valóságot, de egy ideig minden nap összevetem majd a mért értéket azzal ahogy érzem.

Frissítés: megvolt a második éjszaka, az már biztos, hogy a felébredéseket elég jól képes felismerni. A mély alvást, könnyű alvást elég nehéz megállapítani, hogy mennyire valós, de majd próbálom összevetni a fáradtság érzetemmel.

Hívás kijelzés, üzenetek

A Mi Band 3 képes a bejövő hívások kijelzésére és az alkalmazások értesítéseinek, események kijelzésére is. Ez beállítható a Mi Fit alkalmazásban:

 1. válaszd alul a profilt
 2. válaszd ki az eszközt (ez esetben Mi Band 3)
 3. alkalmazás értesítések


Külön szabályozható, hogy mely alkalmazások értesítései jelenjenek meg:A dolog működik, de az ékezetes betűkkel részben nem boldogul, ahogy láttam a nagy ékezetes betűket (Ő Ű É, stb) nem szereti és egyes ékezetes kisbetűket sem (pl. ű), azok helyén kérdőjel jelenik meg. De amúgy kifejezetten tetszik, remélhetőleg frissítéssel javítják az ékezetes betűk problémáját is.

Képernyőzár feloldása

Hasznos funkció a képernyőzár feloldása. Manapság a mobiltelefonokat célszerű titkosítva, képernyőzárral védve használni, hiszen ez egy fontos védelem a telefon elvesztése esetén és az ujjlenyomat-olvasóval gyorsan feloldható a zárolás. De ha valakinek ez nem szimpatikus, vagy esetleg nincs ujjlenyomat-olvasó a készülékén, akkor ezzel a funkcióval kiválthatja a kód beírását.

Ez beállítható a Mi Fit alkalmazásban:
 1. válaszd alul a profilt
 2. válaszd ki az eszközt (ez esetben Mi Band 3)
 3. "Képernyőzár feloldása"
A működéséről azt tudni kell, hogy először fel kell ébreszteni a készüléket, illetve szükséges lehet a képernyőzáron valamilyen művelet elvégzése (felfele, oldalra húzni, stb., amit egyébként is). De sem kódot beírni sem egyéb azonosítást nem kell elvégezni. Ritkán, de mintha elvesztené a kapcsolatot a mobillal és nem működik és az is megesik, hogy 1-2mp-cel tovább kell várni, de amúgy jól működik.

Egyéb eszközök, funkciók

Külön lap van ennek:Az itt elérhető funkciókkal lehetséges a telefon némítása, telefon megcsörgetése és van még stopper is.

Ezen kívül az időjárás is ellenőrizhető:Az oldalak sorrendje a Mi Fit alkalmazásban megváltoztatható:

 1. válaszd alul a profilt
 2. válaszd ki az eszközt (ez esetben Mi Band 3)
 3. "Karkötő kijelzési beállítások"
 4. a sorrend szabadon variálható, kivétel az óra esetén, annak mindig legelsőnek kell lennie
 5. mentés
Van egy hasznos funkció is az órához kapcsolódóan, amivel automatikusan bekapcsol a kijelző, amikor megnéznéd az időt:
 1. válaszd alul a profilt
 2. válaszd ki az eszközt (ez esetben Mi Band 3)
 3. "Információk megtekintése csukló felemelésével"
A bekapcsolása eredményezhet időnként véletlen kijelző bekapcsolást is, de az annyira rövid ideig tart, hogy az akkumulátort nem igazán befolyásolja érezhetően.

Üzemidő

Az akku kapacitása 110mAh, amely a gyártó szerint maximum 20 napig biztosítja az energiát a Mi Band-nek. Mivel csak rövid ideje van birtokomban a teszt alanya, így még sokat nem tudok erről mondani. Az biztos, hogy 30% körüli töltöttséggel vettem ki a dobozból és 1A-es töltővel töltöttem 1.5 óráig (igen, elfelejtettem hamarabb ránézni :D) és akkor már 100%-on volt. Kb. 1.5 nap alatt csökkent 84%-ra, de ebben benne volt közel 1 napon át tartó 1 perces automatikus pulzus mérés, elég sok nyomogatás és egy edzés is, amikor szintén nem kíméltem. Tehát ez egy szélsőséges eset és még így is meg lehet a 10 nap, szóval én hajlamos vagyok elhinni a maximum 20 napot. De majd később közlök egyéb adatokat is.

Frissítés: immáron egy nyolc napja nyúzom viszonylag intenzíven, ebből 1 napig 1 perces pulzusmérés, aztán 30 perces folyamatosan, és az értesítéseket is használom, amelyek rezgéssel is járnak. Viszonylag sokat van bekapcsolva a kijelző és elég sok manuális pulzusmérést is végeztem. Most 34%-on áll az akku. Így azt gondolom jelenleg, hogy olyan 10-12 nap jön ki belőle, ha minden funkciója ki van használva. Ha nincs, akkor ez persze jóval több is lehet.

A töltés egy speciális kábellel valósul meg, amelynek az egyik vége hagyományos USB, a másikba illeszthető a kütyü.

Összegzés

Mivel ez egy gyors teszt volt és rövid ideje van birtokomban a Mi Band 3 ezért az első benyomásomat tudom leírni, ami viszont pozitív. A viselése nem vált kellemetlenné, tetszenek a funkciók, ideális körülmények között pontos a pulzusmérés is. A következő napokban még sokat használom, tehát ez a teszt folyamatosan frissülni fog.

Ami tetszik:

 • összességében az egész kütyü szimpatikus
 • kényelmes
 • pontos a pulzusmérés (ideális körülmények között)
 • hosszú üzemidő
 • értesítések, üzenetek kijelzése
 • komoly vízállóság
 • korrekt méretű kijelző (karkötő kategóriában)

Ami kevésbé:

 • ékezetes nagybetűk (és egyes kisbetűk) az értesítéseknél nem jelennek meg - frissítéssel még javulhat
 • néha nem működik a képernyőzár feloldása - frissítéssel még javulhat
 • pulzusmérés akkor pontos, ha ideálisak a körülmények (de ez minden hasonló eszköznél jellemzően így van)

Amit esetleg érdemes figyelembe venni:

 • jelenleg a Mi Band 3 csak kínaiul tud, ám ez a gyakorlatban semmilyen hátránnyal nem jár, hiszen mindent mutat ábrákkal is, amelyeket egy óvodás is megért. A többi kiírt szöveg pedig lényegtelen. Egyébként hamarosan jön egy frissítéssel az angol nyelv is.
 • a fényerő nem szabályozható
 • a használati útmutató is kínai, de arra igazából semmi szükség
 • csuklószorító, csuklószorítós kesztyű, vagy bandázs esetén útban lehet (mint minden más is, ami a csuklón van)

Mi Band 2 és Mi Band 3 összehasonlítás - megéri váltani?

Adja magát a kérdés, hogy megéri-e váltani Mi Band 2-ről a 3-ra? Ehhez úgy gondolom jó egy helyen látni egy összehasonlítást.

Külső

Külső megjelenésre drasztikus változással nem kell számolni, viszont szerintem a 3 szebb, a kijelző lekerített, szemben a 2 lapos kijelzőjével. A különálló gomb is eltűnt, már a kijelző része.

A vízállóság is jobb lett, immáron 50 méter mélység sem jelent problémát.

A kép forrása: xiaomitoday.com

Kijelző

Egyértelműen elérőlepés a kijelző méretének megnövelése (0.42-ről 0.78"-ra), amelyen így már több információ elfér, részletgazdagabb formában. Természetesen a felbontás is növekedett, 128 x 80 pixelre. A kijelző fényereje nőtt, így erősebb fényben is jobban látható, mint az elődje.

Akkumulátor

Az akku kapacitása 70 mAh-ról változott 110 mAh-ra, ezzel 20 napos készenléti időt biztosítva.

Funkciók

A Mi Band már képes a telefonnal is kapcsolatban lenni, bejövő hívásokat, alkalmazás értesítéseket megjeleníteni, megcsörgetni és némítani a mobiltelefont. Valamint 3 napos időjárás előrejelzési funkcióval is rendelkezik.

Ezen kívül NFC-vel rendelkező változatban is beszerezhető lesz.

Összegezve tehát ugyan megmaradtak az alapok, de azért számos tekintetben előrelépés a Mi Band 3 a 2-höz képest.

Vásárlás 

(9800 Ft -- hogyan vásárolj GearBest-en? Kattints ide a teljes leírásért!)