Mit tanulnál?
Keresés:
videót kérek belépés regisztráció
Freeware, shareware, open source, trialware, stb. Melyik mit jelent?
Programokat szinte mindenki tölt le, használ és sokszor találkozni a freeware, shareware, open source, trialware, stb. kifejezésekkel. De melyik mit jelent pontosan?

Fontos, hogy a legtöbb szoftver rendelkezik egyedi licenc feltételekkel, ezért attól függetlenül, hogy milyen kategóriába helyezi a készítője mindig célszerű a használat feltételeit átnézni. Különösen üzleti célú, céges használat esetén!


Freeware

Az egyik leggyakoribb kifejezés, amivel programok, szoftverek esetén találkozhatunk. Az ilyen programok idő és funkció korlátozás nélkül használhatók. Fontos, hogy az üzleti célú használatra ez nem feltétlenül vonatkozik, csak "otthoni", magán használatra. Vagyis céges használat esetén mindenképpen utána kell nézni a használati feltételeknek!


Shareware, demo

A másik leggyakoribb kifejezés, amivel programok, szoftverek esetén találkozhatunk. Az ilyen programok idő korlátozással használhatók, tehát x napig (ami lehet 7, 15, 30, stb). Előfordul más jellegű korlátozás is, például bizonyos számú művelet elvégzése lehetséges csak. Az is megesik, hogy bizonyos funkciók is korlátozva vannak, például egy videó szerkesztő esetén csak az első 5 perc videó készíthető el. De az sem példa nélküli, hogy a programmal készített dolgok megjelölésre kerülnek (pl. videó vagy kép esetén vízjellel).


Trialware, trial

Ugyanaz mint a shareware.


Donationware

Ingyenes szoftver, de a készítő önkéntes adományokat vár, amelyre rendszeresen fel is hívhatja a figyelmünket a programban.


Open source

Az open source szoftvereket tetszőleges céllal, általában (de nem minden esetben!) ingyen használhatjuk és a forráskód is rendelkezésünkre áll, amit módosíthatunk.

Idézet a Wikipedia-ról:

A szabad szoftver (idegen kifejezésekkel free software, software libre vagy libre software) olyan szoftver, amelyet a felhasználó:
  • tetszőleges céllal, tetszőleges kívánalmak szerint futtathat
  • működésében tanulmányozhat, és igény szerint módosíthat
  • másolatok által szabadon terjeszthet, segítve ezzel a közvetlen környezetében élőket
  • módosítás esetén szintúgy továbbterjeszthet, lehetővé téve, hogy egy egyedi változtatással együtt járó haszonból egy nagyobb közösség is részesedjen.

A szabad szoftver kifejezés tehát a szoftver felhasználásával kapcsolatos szabadságjogokra utal. A szabadságjogok a szoftverhez írásban kiadott licencszerződéssel garantálódnak. Gyakorlatiasabb értelemben tehát, szabad szoftver az a szoftver, aminek a licence garantálja a fent említett szabadságjogokat.

Több szabadon felhasználható licencsablon is teljesíti ezeket a követelményeket. A szabad szoftver fogalmának megalkotója, Richard Stallman elkészített egy ilyen licencet, melyet bármely szoftver szerzője alkalmazhat, aki szabad szoftverként kívánja programját közzétenni. Ez az ún. General Public License, mely az idők során több változáson is keresztülment.

Fontos megjegyezni, hogy a szabad szoftver kifejezés nem jelenti kötelezően a szoftver ingyenességét is (bár a legtöbb közismert szabad szoftver ingyenesen beszerezhető és használható). Elvi szinten bárki bármennyiért árusíthatja a kérdéses programokat; hogy szabad szoftver maradjon, az egyetlen feltétel, hogy garantálja a négy szabadságjogot. Szabad szoftverért való fizetés gyakorlata alakulhat ki ott, ahol például a felhasználó nem tudja a programot magának lefordítani, szüksége van kézikönyvre, esetleg CD-n vagy DVD-n szeretné a szoftvert megkapni, vagy terméktámogatásra van szüksége. Az is elképzelhető, hogy valaki egyedi fejlesztéssel, testreszabással, adott hiba kijavításával, adott funkció beépítésével bíz meg egy programozót vagy céget.


Freemium

Az ilyen szoftverek ingyenesek, jellemzően időkorlátozás nélkül használhatók, de van egy fizetős változatuk, amelyeknek a funkciói csak vásárlás után érhetők el. Gyakori, hogy az ingyenes és a fizetős változat egyetlen program és a funkciók annak megfelelően érhetők el, hogy megvettük-e a fizetős változatot vagy sem.


Crippleware


Ugyanaz mint a freemium, de erősen korlátozott az ingyenes változat.


Adware

Olyan programot jelent, amely valamilyen formában hirdetéseket jelenít meg. Illetve ezeket a hirdetéseket szokás "adware" névvel illetni. Viszonylag gyakran megesik, hogy megváltoztatják a böngésző alapértelmezett keresőjét, kezdőlapját, vagy egyéb beállításokat. Fizetős szoftver esetén a megvásárlásával a hirdetések is eltűnhetnek.


Bundleware

Olyan jellemzően ingyenes programot jelent, amely a telepítése során egyéb programot is telepíteni szeretne. Általában (de nem mindig) ezt megtilthatjuk a telepítés során.


Nagware

Olyan program, amely nem ingyenes, vagy csak korlátozottan (idő vagy funkció tekintetében) ingyenes és időnként erre figyelmeztet is. Ilyen például a Total Commander, amely minden indításánál figyelmeztet, amíg nem vesszük meg.


Abandonware

Olyan programot jelent, amelyhez már támogatás nem jár a készítő részéről, illetve megvásárolni sem lehet, esetleg már a fejlesztő cég sem létezik. Az ilyen programok ettől függetlenül nem lesznek automatikusan ingyenesek, vagy szabadon használhatók.