menü    videók      
Mit tanulnál?
Keresés:
videót kérek belépés regisztráció
 Termék tesztek, hírek, bemutatók  ✦  mobilok, okosórák, médialejátszók, stb.  ✦  kattints ide!
Így próbálj ki programokat, anélkül hogy annak nyoma maradna (2019.05.17)
Bejegyzések a témában:   rendszer  
Hozzászólások

Ha figyelemmel követed a Videotanfolyamon megjelenő tartalmakat, akkor talán már ki is próbáltál pár, vagy sokkal több programot, ami jó, hiszen sok hasznos programot használatba vehettél.

De azért ennek van hátránya is, hiszen egyre több és több programot telepítesz, amelyeknek nyoma maradhat, szemetet hagynak maguk után. Ezen persze lehet segíteni, de nem minden esetben, ezért most összefoglalásképpen megnézzük, hogyan lehet ezt megelőzni.

Telepítést nem igénylő programok

Jó ötletnek tűnhet, hogy telepítést nem igénylő programokat használj, de ez egyáltalán nem biztos, hogy a visszamaradó szemét szempontjából jó megoldás. Hiszen attól, hogy egy program nem igényel telepítést, még létrehozhat fájlokat a saját mappáján kívül is (pl. AppDataRoaming, Local, Documents stb helyeken). Mivel nem telepítéssel kerültek használatba vételre, így a különféle takarító programok sem segítenek sok esetben (mivel nem is tudnak a létezéséről).

Sandboxie

A Sandboxie a legjobb megoldás, hiszen a programok telepítésének semmi nyoma nem marad, sőt, ha nem kell telepíteni, csak elindítani és létrehoz fájlokat a program, akkor annak sem marad nyoma. Sajnos egyes programok nem hajlandók működni vele, de 10-ből kb. 7 esetben működik. Videó és letöltés itt.

VirtualBox - virtuális gép

A virtuális gép egy komplett Windows-t (vagy egyéb rendszert) jelent a Windows-on belül (vagy más rendszeren belül). Az igazi Windows teljes mértékben érintetlen marad programok kipróbálása során. Videók és letöltés itt.

Hyper-V

Ugyanaz, mint a VirtualBox, de a Windows része. Útmutató itt.


Bármelyik megoldással kipróbálhatsz programokat a rendszered teleszemetelése nélkül. Általában célszerű első körben a Sandboxie-val próbálkozni, aztán jöhet a többi.