menü    videók      
Mit tanulnál?
Keresés:
videót kérek belépés regisztráció
 Termék tesztek, hírek, bemutatók  ✦  mobilok, okosórák, médialejátszók, stb.  ✦  kattints ide!
Védekezés a vírusok, kártékony és kém programok, zsarolóprogramok ellen 2018-ban (2018.01.14)
Bejegyzések a témában:   biztonsag   virus   malware  
Hozzászólások

A videotanfolyamon már egy rengeteg videóban volt szó a számítógépes biztonságról (itt nézelődj) ezért most egyetlen helyen összefoglaljuk hogy milyen ingyenes lehetőségeid vannak, ha szeretnéd a számítógéped a lehető legbiztonságosabban, vírus és egyéb kártevő mentesen használni. Természetesen a fizetős megoldások mindig többet kínálnak, de a lenti megoldásokat kombinálva azért egészen komoly védelem érhető el.
Így az adataid, pénzed, minden fontos dolgod, ami összefügg a számítógéppel biztonságban lesz.

1. vírusirtó

Valószínűleg 2018-ban már senkinek sem kell mondani, hogy egy állandóan, háttérben működő vírusirtó szükség van. Ráadásul ezért fizetni sem kell, hiszen az ingyenes megoldások is kellő védelmet nyújtanak.

A vírusirtó kiválasztása persze nem mindig egyszerű feladat, de két videót is megnézhetsz segítségképpen:

Így válassz vírusirtót, a legjobb vírusirtó

Melyik ingyenes vírusirtót válaszd?


1.1. ingyenes vírusirtók

 

2. rosszindulatú programok ellen

Bár alapvetően a vírusirtók is képesek felismerni a spyware (kémprogram), malware (rosszindulatú program), ransomware-eket (zsaroló program) és egyebeket de vannak speciálisabb, kifejezetten erre a célra készült védelmi megoldások, amelyek ezek ellen védenek. Illetve képesek a böngészők beállításainak megváltoztatását eszközölő rosszindulatú programok és a reklámprogramok felismerésére is.

Ráadásul ezek általában gond nélkül együttműködnek a vírusirtókkel is, így megduplázható a védelem.

Szerencsére ezekből is vannak ingyenesek is:

Malwarebytes Anti-Malware (a bemutató videóért kattints ide)

SUPERAntiSpyware Free

Spybot - Search & Destroy

 

3. kiegészítő védelem

Kártékony programok ellen védekezni nem csak hagyományos vírusirtóval lehetséges (de arra alapvetően szükség van), hanem egyéb megoldásokkal is, amelyek az esetek nagyon nagy részében képesek meglévő vírusirtó mellett is működni.

Néhány ezek közül:

VoodooShield

A VoodooShield egy listát készít a számítógépünkön lévő programokról, rendszer fájlokról, egyebekről és azokat engedélyezi. Minden mást blokkol, amit később szeretnénk használni, például ha egy programot futtatnánk. Egészen addig nem engedi, míg kifejezetten nem engedélyezzük (application whitelisting). Ezzel meggátolható a káros programok futása is. A telepítése és beállítása egy kicsit több tapasztalatot kíván meg, de utána alapvetően gond nélkül használható.

Crystal Security

A Crystal Security egy cloud alapú program, ami azt jelenti, hogy a számítógépen futtatni, megnyitni kívánt programok, fájlok ellenőrzését már korábban elvégzett ellenőrzések alap végzi (amelyek több tucatnyi vírusirtóval történtek). Így meglehetősen gyorsan képes elvégezni az ellenőrzést. Ezen kívül felügyeli a rendszer módosításokat, blokkolja a káros programokat. A telepítése és beállítása egy kicsit több tapasztalatot kíván meg, de utána alapvetően gond nélkül használható.

Comodo Internet Security

A Comodo Internet Security egy minden az egyben csomag, amely tartalmaz vírusirtót, tűzfalat és egyéb védelmi megoldásokat (mint pl. a HIPS).

Szerencsére nem kötelező minden elemét telepíteni, tehát ha már van egy vírusirtó, akkor nem érdemes a Comodo vírusirtó modulját is telepíteni. Ez esetben jó megoldás lehet a tűzfal és az egyéb védelmi megoldások telepítése, amely között van a HIPS (Host Intrusion Prevention System) is. A HIPS felügyeli a rendszer beállításokat, fájlokat, böngésző beállításokat és megvédi a nem kívánt módosításoktól. Ezen kívül meggátolja az ismeretlen programok futását (természetesen kérésre engedélyezhető). Tehát egy elég komplex, kiegészítő védelmet kínál ingyen. A telepítése és beállítása egy kicsit több tapasztalatot kíván meg, de utána alapvetően gond nélkül használható.4. veszélyes weboldalak elkerülése

Számos rosszindulatú program érkezik emailben és a weboldalakon keresztül. Az emailben érkező nem kívánt dolgok ellen általában a hagyományos vírusirtók védelmet nyújtanak, illetve egyes vírusirtók képesek a kártékony weboldalak felismerésére is.

De ha nem, akkor sincs gond, ezt a videót is ajánljuk megtekintésre: Veszélyes weboldal, vagy nem veszélyes?

 

5. zsaroló programok

A ransomware-ek, vagyis a zsaroló programok napjaink egyik legnagyobb informatikai fenyegetését jelentik és egyre csak terjednek. A számítógépek zsaroló programmal való fertőződése súlyos következményekkel jár, a számunkra fontos adatok, fájlok, elvesztését okozzák. Legyen az akár családi képek, videók, vagy akármilyen dokumentumok (pl. Word), vagy egyéb nagyon fontos fájlok. Céges adatok esetén pedig a következmények egyenesen katasztrofálisak lehetnek, amennyiben az adatokról nem áll rendelkezésre biztonsági másolat. Éppen ezért nagyon fontos, hogy tudd, hogyan kerülheted el zsaroló programokat, vagy ha mégis bejut a számítógépedre, akkor hogyan minimalizáld a keletkező károkat.

Nézz meg egy részletes videót erről, kattints ide!

Mára már sok vírusirtó tartalmaz védelmet a zsarolóvírusok ellen is, de vannak külön megoldások is.

Szóba jöhető védelmi programok például:

Cybereason RansomFree (bemutató videó itt)

RansomBuster (megadott mappák védelme) (bemutató videó itt)6. vírusirtók eseti víruskereséshez

Ha úgy sejted, hogy a számítógéped valamilyen kártékony programmal fertőzött és szeretnél az állandó vírusirtó mellett egyéb vírusirtót is használni, akkor azt számos ingyenes megoldással megteheted.

Néhány ilyen megoldás:

Malwarebytes Anti-Malware

Emsisoft Emergency Kit (bemutató videó itt)

SUPERAntiSpyware Free

Spybot - Search & Destroy

Dr.Web CureIt!

Avira PC Cleaner

Intel’s McAfee GetSusp

Comodo Cleaning Essentials

Kaspersky Security Scan

 

7. víruskeresés több tíz vírusirtóvel egyszerre

Előfordul, hogy olyan programot kellene futtatnod, vagy fájl megnyitnod, amiben nem bízol meg. Ilyenkor jönnek jól az olyan weboldalak és programok, amelyek lehetőséget adnak számtalan vírusirtóvel történő ellenőrzésre.

Programok

Winja (bemutató videó itt)

VirusTotal Uploader

Weboldalak

virustotal.com

 

8. tűzfal

A tűzfalak számos feladatot végeznek, a használatukkal sok egyéb mellett szabályozhatjuk az egyes programok internethez történő hozzáférését. Mindenképpen előnyös a használatuk, viszont ahhoz, hogy igazán hatékonyak legyenek szükséges némi picit mélyebb informatikai ismeret (az automatikus működési módban ez kevésbé igaz, akkor csak minimális felhasználói interakciót kíván).

Az ingyenes megoldások közül mindenképpen a Comodo Firewall ajánlott, ami a tűzfal funkción kívül rendszervédelmi szerepet is betölt. Szabályozhatjuk például, hogy mely programok hajthatnak végre módosításokat, megvédhetjük a böngészőket, stb. De mint a tűzfalhoz, ehhez is szükséges némi informatikai ismeret.

Letölthető ide kattintva

 

Lehetséges kombináció példa #1

Vírusirtó:Avast vagy AVG

Extra védelem: Malwarebytes Anti-Malware ingyenes változata kézi ellenőrzéshez
Komplex fájl ellenőrzés: Winja


Lehetséges kombináció példa #2

Vírusirtó: Avira

Extra védelem: Malwarebytes Anti-Malware ingyenes változata kézi ellenőrzéshez
Komplex fájl ellenőrzés: Winja


Lehetséges kombináció példa #3

Vírusirtó: Bitdefender

Extra védelem: Malwarebytes Anti-Malware ingyenes változata kézi ellenőrzéshez
Komplex fájl ellenőrzés: Winja


Lehetséges kombináció példa #4

Vírusirtó: Kaspersky

Extra védelem: Malwarebytes Anti-Malware ingyenes változata kézi ellenőrzéshez
Komplex fájl ellenőrzés: Winja


+ extra védelem

Bármely fenti kombinációhoz hasznos a VoodooShield vagy a Crystal Security.


+ tűzfal

Bármely fenti kombinációhoz hasznos a Comodo Firewall, mint tűzfal. A HIPS modul bekapcsolása esetén viszont sem a VoodooShield, sem a Crystal Security nem ajánlott.


Céges használatra

Sajnos rendkívül kevés esetben használhatóak az ingyenes megoldások céges, vállalati környezetben.

A Comodo Internet Security viszont igen, bár mostanság (2018 január) vannak erősebb megoldások is virusirtó területen, de még megfelelő lehet.

A Windows Defender a Windows részét képezi, így szintén ingyen használható.

És úgy nagyjából ennyi, de egy céges gép megérdemel évente 10-15 000 Ft-ot, hogy rendben legyen a védelme.