menü    videók      
Mit tanulnál?
Keresés:
videót kérek belépés regisztráció
 Termék tesztek, hírek, bemutatók  ✦  mobilok, okosórák, médialejátszók, stb.  ✦  kattints ide!
Windows, program és hardver hibák megoldása (2018.02.10)
Bejegyzések a témában:   windows   hiba   hardver  
Hozzászólások
Mint minden operációs rendszer, úgy a Windows használata során is találkozhatunk különféle problémákkal. Ez sajnos alapvetően nem igazán elkerülhető, hiszen millióféle számítógépen, hardver összeállításon, végtelen számú kombinációban futtatott programmal kellene hibamentesen működnie. Ráadásul az egyes programok önmagukban is okozhatnak problémát, vagy éppen más programmal összeakadhatnak, nem képesek megfelelően működni.

Minden problémára univerzális megoldást értelemszerűen nem lehet adni, azonban vannak olyan dolgok, amiket gyakran megpróbálhatunk a hiba elhárítása, vagy legalább felderítése érdekében.

Milyen hibák fordulnak elő gyakran?


Akadoznak a műveletek, lelassult a működés

Amikor azt tapasztaljuk, hogy a számítógépünk lassan működik, akadozik, akkor annak számos oka lehet.

A legegyszerűbb és legnyilvánvalóbb esete, amikor valami elhasználja az erőforrásokat (merevlemez, SSD, processzor, memória, videokártya). Ezt ellenőrizhetjük a feladatkezelőben. Videók ehhez:

Sajnos nem minden esetben látszik, hogy mi használja el az erőforrásokat, ilyenkor célszerű bezárni egyesével a futó programokat és figyelni, hogy van-e változás. Azonban ez sem mindig vezet eredményre, ilyenkor jó ötlet lehet egy másik Windows felhasználót készíteni (videó itt Windows 7-hez, Windows 10-hez itt), mert alapvetően nem minden program indul el minden felhasználónak. Ha így megoldódik a probléma (de ha nem, akkor is), akkor célszerű átnézni, hogy a Windows indulásakor milyen programok, szolgáltatások indulnak el. Ezt könnyen megtehetjük a Start menübe begépelve az msconfig.exe -t, aminek az elindítása után az "Automatikus indítás" lapon találjuk az automatikusan elinduló programokat, a szolgáltatásokat pedig a "Szolgáltatások" lapon. Egyesével kikapcsolva majd újraindítva a gépet megtalálható a problémát okozó program (vagy pont fordítva, mindent kikapcsolva és visszakapcsolgatva). De ezt persze egyébként is megtehetjük. A szolgáltatások kikapcsolásánál óvatosan kell eljárni!

Végső esetben tehető egy próba csökkentett módban is (videó itt), mert olyankor csak a Windows működéséhez elengedhetetlenül szükséges dolgok indulnak el. Ha így minden rendben van, akkor valami elindul normál módban, ami elhasználja az erőforrásokat.

De egy vírus ellenőrzés is jó ötlet lehet, mostanság erősen terjednek például a kriptopénz bányász vírusok is, amelyek jelentősen terhelhetik a processzort és videokártyát. Vírusirtók itt.


Konkrét programokhoz kapcsolódó hibaüzenetek

A hibák valamivel egyszerűbb esete az, amikor tudjuk, hogy melyik programmal van probléma. Ehhez már készült egy videó, itt található.

Különféle misztikus hibák, hardver problémák

Első lépésként: a számítógépek felépítése

Sajnos időnként fellépnek megmagyarázhatatlan problémák, amelyek oka lehet egy program hibás működése, egymással nem összeférő programok, stb., de konkrétan nem tudni, hogy mi a probléma oka. A hiba elhárításának folyamata ugyanaz, mint a fentebb írt esetben ("Akadoznak a műveletek, lelassult a működés"). Különféle hibákat okozhatnak a hardver problémák, meghibásodások is. Néhány gyakoribb eset:

Hibás memóriák

Jelenség:

 • megáll a Windows, nem lehet csinálni semmit, csak az újraindítás segít
 • váratlanul újraindul a számítógép
 • hibás fájlok keletkeznek
 • akadoznak, megállnak a műveletek
 • kék halál (videó itt)

Ellenőrzés: memória teszttel. A Windows is rendelkezik ehhez saját eszközzel, a Start menübe gépelve: "Windows memóriadiagnosztika".  Egy másik népszerű és ingyenes program erre a célra a MemTest86.

Javítás: csere

Hibás merevlemez (és SSD, bár az ritkább)

Jelenség:

 • lassú fájl műveletek, például lassú fájl, mappa másolás
 • indításnál nagyon lassan tölt be a Windows
 • úgy általában is sokszor lassú
 • időnként megáll a Windows, nem lehet csinálni semmit, aztán helyreáll
 • megáll a Windows, nem lehet csinálni semmit, csak az újraindítás segít
 • váratlanul újraindul a számítógép
 • hibás fájlok keletkeznek
 • akadoznak, megállnak a műveletek

Ellenőrzés: sajnos nem minden esetben mutatható ki a hiba, de a Hard Disk Sentinel megmutathatja. A teljesítmény és a kondíció csökkenésre egyaránt problémákat jelezhet. De problémákat okozhat a hibás adatkábel is, sőt, akár az alaplap is. Tehát egy kábel csere és másik alaplapi portba történő bekötés is jó ötlet.

Az SSD meghajtók bizonyos mértékű használatot viselnek el, de a Hard Disk Sentinel szintén megmutatja, ha probléma van.

Javítás: csere

Hibás videokártya

Sajnos a videokártyákat sem kerüli el a meghibásodás, az egyik leggyakoribb a videokártya memória hibája. Ennek tipikus tünete a teljes Windows lefagyás, a lefagyó, akadozó játék, illetve a mindenféle oda nem illő színes dolgok (pl. négyzetek) megjelenése a játékban. A legegyszerűbben egy másik gépben tesztelhető, hogy tényleg a videokártya hibás-e.

Processzor

Meglehetősen ritka, hogy a processzor meghibásodik, ilyenkor nagy valószínűséggel már a gép sem indul el.

Alaplap

Az alaplap is hajlamos meghibásodni, azonban ennek közvetlen jele nem feltétlenül van, hanem különféle hibákban is jelentkezhet. Így ha azok kapcsán kizártuk minden más hardver elem meghibásodásának a lehetőségét, akkor az alaplapra is lehet gyanakodni.

Tápegység

A rossz minőségű tápegység egy hiba generátor, "időzített bomba" a gépben, főleg ha komoly terhelést is kap. A tápegység az alapja a számítógépeknek, fontos hogy megbízható legyen, védje azt. Tipikus tápegység problémára utaló jelenség például a váratlan újraindulás (főleg terhelés esetén). A meghibásodása a többi alkatrész halálát is okozhatja.

 

Kék halál, avagy a BSOD (Blue Screen of Death)

A kék halál elnevezés arra a kék képernyőre utal, ami akkor jelenik meg, ha a Windows nem képes egy hibát kezelni, ezért a számítógép károsodásának elkerülése érdekében leállítja azt. De előtte erről még tájékoztat (ha tud) egy kék hátterű üzenet formájában. Amit kiír, azt célszerű megjegyezni, vagy felírni, vagy akár lefényképezni. A hibakódra vagy üzenetre interneten rákeresve szerezhetünk segítséget. Ha nem fordul elő rendszeresen, akkor valószínűleg nincs nagy gond, de ha igen, akkor nem árt foglalkozni vele, mert gyakran hardver hibával függ össze.

Egy teljes videó erről itt.

 

Váratlan újraindulás

A váratlan újraindulások egyik oka valamely alkatrész hibája, vagy túlmelegedése. De a túlmelegedés okozhat teljesítmény csökkenést is. A processzor aktuális hőmérsékletét számos programmal megnézhetjük, pl. Core Temp. Ha játékok közben van probléma, akkor a CAM megmutatja a hőmérsékleteket.

Ha semmi nem segít

Ha semmi nem segít és biztosan nem hardver probléma van, akkor a rendszer visszaállítás segíthet (videó itt). Végső esetben a Windows újratelepítése lehet a megoldás, ami egyébként nagyon népszerű javaslat, mint probléma megoldás, mindegy hogy éppen mi a probléma, vagy mi állhat a hátterében.

De ez két okból sem jó megoldás:

 1. a hardver hibákon az újratelepítés nem segít semmit
 2. hiába kerül újratelepítésre a Windows, ha visszakerülnek ugyanaz a programok, ugyanazokkal a felhasználói szokásokkal, beállításokkal. Így ugyanaz a hiba megint előjöhet.
Ezért Windows újratelepítést csak végső esetben célszerű eszközölni.

Előtte a fontos adatok mindenképpen elmentésre kell kerüljenek (egy tipp ehhez itt)!

És természetesen kártékony programok, vírusok is okozhatnak szokatlan jelenségeket, rendellenes működést, így vírus ellenőrzés sem árt (vírusirtók itt).