menü    videók      
Mit tanulnál?
Keresés:
videót kérek belépés regisztráció
 Termék tesztek, hírek, bemutatók  ✦  mobilok, okosórák, médialejátszók, stb.  ✦  kattints ide!
A kapcsolat nem biztonságos - mit jelent ez? (2018.03.22)
Bejegyzések a témában:   ssl   https  
Hozzászólások
A weboldalakhoz alapvetően mindenféle titkosítás nélkül jutnak el az adataink, például a bejelentkezési és a banki adatok, lehetőséget adva másoknak arra, hogy ellopják. Ez megelőzhető, ha egy weboldal lehetőséget ad a https használatára, amelyen keresztül az adataink titkosított, mások által nem olvasható formában utaznak. Tehát alapvetően a https jó dolog viszont mivel egyre több weboldal így érhető el, ezért egyre többször lehet vele kapcsolatos hibába belefutni.

A https megvalósításához SSL tanúsítvány szükséges, amelyet a weboldal tulajdonosok számos szolgáltatótól beszerezhetnek. Viszont számos probléma forrása is lehet és ilyenkor ilyesmi üzenetekkel találkozhatunk:

"A kapcsolat nem biztonságos"
"Az Ön kapcsolata nem privát"
"A biztonságos kapcsolat sikertelen"

stb., böngészőtől is függ hogyan közli a hibát.Mi ennek az oka?
  • a tanúsítvány kiállítója nem megbízható
  • lejárt a tanúsítvány
  • helytelenül beállított tanúsítvány
  • stb.

Mit lehet ilyenkor tenni?

Van, amikor a böngészők lehetőséget adnak, hogy a figyelmeztetés ellenőre továbblépjünk az oldalra. Ez általánosságban véve nem javasolt. Esetleg lehet egy próbát tenni azzal, hogy a címből töröljük az https:// részt, de úgy igazán ez sem javasolt és egy amúgy jól beállított weboldalnál nem is lesz hatása. Esetleg egy másik böngészőben is lehet tenni egy próbát, hátha csak az adott böngésző hibázott (néha ilyen is megesik). A legbiztosabb megoldás a várakozás, míg a weboldal tulajdonosa remélhetőleg javítja a problémát (esetleg érdemes jelezni is neki, ha van legalább egy email címünk ehhez).