menü    videók      
Mit tanulnál?
Keresés:
videót kérek belépés regisztráció
 Termék tesztek, hírek, bemutatók  ✦  mobilok, okosórák, médialejátszók, stb.  ✦  kattints ide!
A legjobb ingyenes web kódszerkesztők, fejlesztőkörnyezetek (2018.07.26)
Bejegyzések a témában:   weboldal   web   programozas   webfejlesztes  
Hozzászólások
Olyan nagyon sok ingyenes, tényleg jó webes kódszerkesztő, vagy fejlesztőkörnyezet (IDE) nincs, de szerencsére azért van pár. Nézzük meg ezeket!

A komolyabb megoldások

Mindegyik képes a kódszínezésre, kód kiegészítésre, projektek kezelésére és általában FTP-re történő közvetlen mentésre is. Természetesen ismerik az összes webes nyelvet és általában a népszerű keretrendszereket, kód könyvtárakat (mint például a jQuery, Less, Sass CSS, React, Smarty, stb.). Valamint gyakran támogatják a CMS-eket is és használhatók különféle felhasználói felület témák (világos, sötét, stb.). Ezek külön nem kerülnek kiemelésre.

NetBeans

A NetBeans egy nagy tudású, ingyenes és elég népszerű webes fejlesztőkörnyezet. Innen tölthető le, a HTML5/Javascript vagy a PHP ami választandó. Videót itt találsz.

Előnyei: felismeri a saját CSS definíciókat (class, id), függvényeket, így azokat sem kell begépelni, pluginokkal bővíthető, használható sötét alapú felületet (és letölthető más felület is).Érdekel a webfejlesztés, weboldalak készítése?

Kattints ide oktató videókért!

Eclipse PHP

Szintén egy kellemes megoldás, amely innen tölthető le. Tudásában annyira nem jó, mint a NetBeans, de megérhet egy próbát. Az alapértelmezett billentyűkombinációk problémásak lehetnek magyar billentyűzeteken (pl. a { beírása).Komodo Edit

A Komodo Edit a Komodo IDE ingyenes változata. Nem rossz, de egyértelműen érezhető az IDE jobb funkcióinak elhagyása.Brackets

A Brackets elsősorban a HTML, CSS és Javascript-ben erős, azokhoz viszont tényleg jó. Pluginokkal bővíthető és van két nagyon hasznos, egyedi funkciója, valamint részben magyarul is tud. Videót itt találsz.

Élő előnézet (Ctrl+E-vel aktiválható):

"Az Élő Előnézet összeköti a Brackets-et a böngésződdel. Megnyitja a HTML fájl előnézetét a Böngészőben, majd rögtön frissül amikor szerkeszted a kódodat."

És a CSS helyben szerkesztése, amely használatával nem kell mindig a CSS fájlt megnyitni, hanem helyben szerkeszthető :Atom

Az Atom egy modern kódszerkesztő, amely IDE-vé is bővíthető. Ehhez telepíteni kell, majd az elindítása után bal oldalon az "Install" menüpontot választva telepíthető, a keresőbe gépelve hogy "atom ide", majd ENTER. Megjelenik a találatok között a telepítés: "Install". Ez után további nyelvekkel is bővíthető ugyanígy, pl. PHP, C#. Egyébként ezer dologgal bővíthető, mindenre érdemes rákeresni, amit hiányolsz. Kifejezetten kellemes kódszerkesztő.Visual Studio Code

A Visual Studio Code az Atom-ra hasonlító modern kódszerkesztő a Microsoft-tól, viszont magyarul is tud és támogat egy sereg nyelvet és technológiát. Ugyanúgy bővíthető, módosítható a felülete, mint az Atom-nak.CodeLobster

A CodeLobster-ből létezik ingyenes változat is, amely egész korrekt IDE. Persze nem tud mindent, amit a fizetős változata, de egy próbát feltétlenül megér, mert azért jókat tud. Ad színválasztót, felismeri a saját CSS definíciókat (class, id), függvényeket, így azokat sem kell begépelni. Itt van szó róla részletesebben.

A fizetős változat leginkább csak a különféle keretrendszerek támogatásával tud többet:

     AngularJS plug-in
    BackboneJS framework BackboneJS plug-in
    CakePHP framework CakePHP plug-in
    CodeIgniter framework CodeIgniter plug-in
    Drupal CMS Drupal plug-in
    EmberJS framework EmberJS plug-in
    JQuery library JQuery plug-in
    Joomla CMS Joomla plug-in
    Laravel PHP framework Laravel plug-in
    Magento Commerce Platform Magento plug-in
    MeteorJS framework MeteorJS plug-in
    Phalcon PHP framework Phalcon plug-in
    Smarty template engine Smarty plug-in
    Symfony framework Symfony plug-in
    Twig template engine for PHP Twig plug-in
    VueJS framework VueJS plug-in
    Wordpress blogging platform WordPress plug-in
    Yii framework Yii plug-in
    SQL manager SQL manager

Bluefish

A Bluefish egy kifejezetten kellemes kódszerkesztő, kódgenerálási funkciókkal és részleges magyar nyelvvel erősítve.

Egyszerűbb szöveg és kódszerkesztők

Notepad++

A Notepad++ az egyik legjobb, legnépszerűbb szövegszerkesztő, amely beépített FTP-vel is rendelkezik, így közvetlenül lehet dolgozni a tárhelyen lévő fájlokkal. A Notepad++-szal a szöveges fájlok szerkesztése sokkal kényelmesebb és gyorsabb, számos hasznos funkciót kínál és a különféle programozási nyelveket is támogatja. Kisebb munkákhoz teljesen megfelelő tud lenni. Magyarul is tud. Itt van szó róla részletesebben.

PSPad

A PSPad egy apró, de egész sokat tudó kódszerkesztő.Érdekel a webfejlesztés, weboldalak készítése?

Kattints ide oktató videókért!