menü    videók      
Mit tanulnál?
Keresés:
videót kérek belépés regisztráció
 Termék tesztek, hírek, bemutatók  ✦  mobilok, okosórák, médialejátszók, stb.  ✦  kattints ide!
Biztonság oktató videók
Itt számítógépes és online biztonsággal, vírusokkal, kártékony programokkal kapcsolatos oktató videókat találsz.

Internet bank veszélyei

Manapság a különböző bankok lehetőséget adnak arra, hogy az átutalásainkat, különböző banki ügyeinket az interneten, sorban állás nélkül intézzük, azonban ez számos komoly veszélyt rejt magában, ezeket, illetve ezeknek az elkerülését nézzük meg ebben a videóban.

Veszélyes weboldalak - így kerülheted el!

Az interneten a biztonságos, vírus és egyéb kártevőktől mentes weboldalakon kívül sajnos akadnak veszélyes weboldalak, amelyek vagy valamilyen vírust juttathatnak a gépünkre, vagy kárt okozhatnak. Ezért jó tudni, hogy ezeket hogyan kerülhetjük el, ezt nézzük meg ebben a videóban.

Biztonságos internetezés

A vírusok, kártevők jelentős része manapság az interneten keresztül érkezik, így fontos, hogy megfelelően felkészültek legyünk internetezés közben. Ezért ebben a videóban több tippet is megnézünk, hogy miképpen lehetünk nagyobb biztonságban internetezés közben.

Mik azok a vírusok, vírusok fajtái

A számítógépes vírusok napjainkban komoly problémát jelentenek, ezért egy teljes oktató videó sorozatot szentelünk annak, hogy milyen veszélyekkel, milyen típusú vírusokkal kell számolnunk a számítógépek használata során. Illetve, hogy miképpen kerülhetjük el a vírusokat, hogyan ismerhetjük fel a víruskeresők téves vírus találatait, milyen technikákat alkalmaznak a víruskeresők a vírusok felismerésére. Ebben az első részben azt nézzük meg, hogy manapság milyen vírusokkal találkozhatunk.

Így válassz víruskeresőt, a legjobb víruskereső

A rengeteg víruskereső közül nem egyszerű feladat a legjobbakat, ezért ebben a videóban megnézzük, hogyan lehet egyszerűen kiválasztani a legjobb, leghatékonyabb víruskeresőket.

Veszélyes weboldal, vagy nem veszélyes?

Manapság az interneten rengeteg veszélyes, kártékony, adathalász weboldallal találkozhatunk, még akkor is, ha egyébként alapvetően csak a megszokott weboldalakat látogatjuk (hiszen bárhonnan, bárkitől megkaphatjuk a kártékony weboldalak linkjeit). Ezek felismerése nehéz lehet még az informatikában jártasabbak számára is, ezért most olyan eszközöket nézünk meg, amelyekkel sokkal egyszerűbben felismerhetjük a veszélyes weboldalakat.

Online biztonság - mennyire vagy felkészült?

Köszönhetően az internet, a különböző eszközök, internet alapú megoldások széleskörű terjedésének, egyre több veszély fenyegeti a pénzünket, adatainkat, amikor egyszerűen csak vagy internetezünk, vagy épp online fizetünk, átutalást intézünk, stb. Ezért nagyon fontos, hogy magabiztos tudással rendelkezzünk az online biztonság terén. Te azzal rendelkezel? Mire kellene jobban figyelned? Ebben a videóban kiderül!

Ransomware, vagyis a zsaroló programok

A ransomware-ek, vagyis a zsaroló programok napjaink egyik legnagyobb informatikai fenyegetését jelentik és egyre csak terjednek. A számítógépek zsaroló programmal való fertőződése súlyos következményekkel jár, a számunkra fontos adatok, fájlok, elvesztését okozzák. Legyen az akár családi képek, videók, vagy akármilyen dokumentumok (pl. Word), vagy egyéb nagyon fontos fájlok. Céges adatok esetén pedig a következmények egyenesen katasztrofálisak lehetnek, amennyiben az adatokról nem áll rendelkezésre biztonsági másolat. Éppen ezért nagyon fontos, hogy tudd, hogyan kerülheted el zsaroló programokat, vagy ha mégis bejut a számítógépedre, akkor hogyan minimalizáld a keletkező károkat.

Jelszavak biztonságos tárolása

A megfelelően erős jelszavak használata nagyon fontos. De nem csak ez a fontos, hanem az is, hogy egy jelszót ne használjunk sok weboldalon, mert ha az egyiknél megszerzi valaki, akkor a többi weboldalra is bejuthat az adatainkkal. Viszont sok jelszót megjegyezni nem annyira egyszerű, ezért ebben a videóban megismerkedünk a KeePass programmal, amellyel csak egyetlen jelszót kell megjegyeznünk, a többit titkosítva tárolja.

Melyik ingyenes víruskeresőt válaszd?

Az utóbbi időben egyre több víruskereső vált ingyen elérhetővé, ezért ebben a videóban megnézzük, hogy jelenleg mi a választék, melyiket lehet érdemesebb választani, melyik találja meg jobban a vírusokat.

Ellopták az email címed és a jelszavad? Így megtudhatod!

Az email címünket számos weboldalon meg kell adni és egy jelszót is, hiszen rengeteg weboldal használata regisztrációhoz kötött. Éppen ezért nagyon fontos, hogy azoktól a weboldalaktól, ahol regisztrálunk ne kerüljön ki az email címünk és különösen a jelszavunk. Sajnos ez mégis megtörtént már számos esetben, ezért ebben a videóban megnézzük, hogyan derítheted ki, hogy az email címedet és jelszavaidat mások megszerezték-e?

Vírusos vagy nem, téves vírus jelzés?

Manapság egyre gyakrabban találkozhatunk téves vírus jelzésekkel. Rendkívül fontos, hogy a lehető legbiztosabban be tudjuk azonosítani a valódi fenyegetést jelentő vírus jelzéseket és a téveseket. Hiszen ha átengedünk a víruskeresőn egy valódi kártevőt, akkor azt az adataink és a pénzünk bánhatja. Ha pedig egy téves találatra alapozva engedjük, hogy a víruskereső blokkolja a kérdéses fájlt, programot, akkor az működésképtelenné válik. Ebben a videóban számos dolgot megnézünk, amely nagy mértékben segít azonosítani a téves vírus jelzéseket.

Állandó védelem a zsarolóvírusok ellen

A ransomware-ek, vagyis a zsaroló programok, vírusok napjaink egyik legnagyobb informatikai fenyegetését jelentik és egyre csak terjednek. A számítógépek zsaroló programmal való fertőződése súlyos következményekkel jár, a számunkra fontos adatok, fájlok, elvesztését okozzák. Legyen az akár családi képek, videók, vagy akármilyen dokumentumok (pl. Word), vagy egyéb nagyon fontos fájlok. Céges adatok esetén pedig a következmények egyenesen katasztrofálisak lehetnek, amennyiben az adatokról nem áll rendelkezésre biztonsági másolat. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a vírusirtók mellett lehetőleg használjunk valamilyen kifejezetten ransomware-ek elleni védelmi megoldást. Ebben a videóban egy ingyeneset nézünk meg.

RansomFree - ingyenes védelem a zsarolóvírusok ellen

A ransomware-ek, vagyis a zsaroló programok, vírusok napjaink egyik legnagyobb informatikai fenyegetését jelentik és egyre csak terjednek. A számítógépek zsaroló programmal való fertőződése súlyos következményekkel jár, a számunkra fontos adatok, fájlok, elvesztését okozzák. Ezért célszerű olyan védelem alkalmazása, amely nem csak a már ismert zsaroló programokat ismeri fel, hanem viselkedésük alapján az újakat is. Az ingyenes RansomFree is ilyen, ebben a videóban megismerkedünk vele.

Káros és meghatározott témájú weboldalak blokkolása egyszerűen

A kártékony programok, vírusok terjedésének egyik fő színtere az internet, illetve a weboldalak. Ebben a videóban megnézünk egy olyan megoldást, amely megakadályozza, hogy a káros, vagy kártékony programokat terjesztő weboldalak eljussanak a számítógépünkre. Ezen kívül különféle tartalomszűrést is megvalósíthatunk, például a felnőtt tartalmakat is egyszerűen blokkolhatjuk.

Így szabadulj meg a káros, nem kívánt programoktól, kiegészítőktől

Annak ellenére, hogy legtöbbeknek a számítógépén már van valamilyen víruskereső, még mindig viszonylag gyakori probléma, hogy valamilyen nem kívánatos program mégis csak a számítógépre kerül. Ez lehet például egy program telepítése során reklám célzattal. Ezek a programok, böngésző kiegészítők, egyebek nem feltétlen végeznek káros tevékenységet, így a hagyományos víruskeresők sem találják biztonsági szempontból kockázatosnak, így könnyedén a számítógépre kerülhetnek. Hogyan, mivel lehet őket eltávolítani? Azt nézzük meg ebben a videóban!

Emsisoft Emergency Kit - vírusirtás két hatékony vírusirtóval

Az ingyenes, magyar nyelvű Emsisoft Emergency Kit egy nagyon hatékony vírusirtó, amely az Emsisoft és a Bitdefender vírusirtókat egyesíti magában. Eseti jelleggel használható másik vírusirtó mellett is, ha felmerül valamilyen kártevő gyanúja. De használható természetesen akkor is, ha minden rendben levőnek tűnik, viszont plusz védelemként még két másik vírusirtóval is szeretnénk néha a számítógépünket átvizsgálni.